Ødegaard: – Derfor valgte jeg en overgang til Heerenveen

Martin Ødegaard ble tirsdag presentert som Heerenveen-spiller. 18-åringen forklarte villig hvorfor han valgte å bytte ut Real Madrid med Heerenveen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag ble det omsider bekreftet at Heerenveen blir neste stoppested for det norske stortalentet Martin Ødegaard. Han lånes ut til den nederlandske klubben ut 2018-sesongen.

Dagen derpå møtte 18-åringen pressen rundt lunsjtider for å snakke om overgangen. Like før hadde midtbanespilleren passert den medisinske sjekken i sin nye klubb.

– Det har vært i tankene mine en stund at det skulle skje noe nå. Jeg har hatt fokus på det jeg skulle gjøre, så kom dette opp nylig. Jeg hadde gode samtaler med klubben og besøkte dem etter min siste kamp. Det virket bra og jeg tror dette blir bra for meg, sa Ødegaard til TV 2 Sporten.

– De spiller bra fotball, har tro på meg og jeg har muligheten til å få spilletid her. Det har ikke vært optimalt å spille andrelagsfotball, og jeg ville gjøre noe nytt, sa han videre.

Ødegaard på sin første trening med Heerenveen.
Ødegaard på sin første trening med Heerenveen.
Mange fulgte treningen.
Mange fulgte treningen.

Like etter klokken halv fire tirsdag var Ødegaard med på sin første trening med Heerenveen, som ble fulgt av en rekke pressefolk og andre skuelystne. 18-åringen smilte og lo og virket i godt humør. Som en av få spillere trente han i shorts i det kjølige vinterværet.

Landslagsspilleren fikk trøye nummer 17 i sin nye klubb.

– Jeg gleder meg veldig til å spille her. Det er fin stadion og sikkert veldig bra trøkk. Hvilket nummer jeg spiller med er ikke så viktig, men 17. er jo bursdagen min. Trøyen var ledig, så det var ikke noe mer spesielt enn det, opplyste Ødegaard til TV 2 Sporten etter å ha inspisert sin nye hjemmearena.

Heerenveens tekniske direktør Luuc Eisenga er henrykt over at Ødegaard har signert for klubben.

– Martin er en strålende spiller og Heerenveen er en klubb der talenter får utvikle seg. Vi er henrykt over å få ham her. Tradisjonelt sett kommer spillere hit av riktige årsaker. Martin og faren besøkte oss her tidligere, og vi forklarte planene for dem og for klubben. Dette er en spesiell dag for oss. Vi har hatt strålende spillere her tidligere. Men at talent som dette signerer for oss føles helt spesielt. Det er talent som gir hele ligaen her kvalitet, sier han til TV 2 Sporten.

– Jeg er bare en normal gutt
Martin Ødegaard gleder seg til å starte på sin nye karriere i Nederland.

– Jeg er veldig glad for denne sjansen og for sjansen til å vise mine kvaliteter. Jeg kommer til en god klubb og vi har hatt gode samtaler. Jeg ser virkelig frem til denne muligheten, sa Ødegaard på pressekonferansen.

En nederlandsk journalist lurte på hva han syntes om å bli beskrevet som en vidundergutt.

– Det er opp til andre å si, jeg er bare en normal gutt. Jeg bryr meg ikke om hva andre sier om meg, sa unggutten.

– Jeg hadde gode samtaler med klubben
Ødegaard forklarte villig hvorfor han ønsket seg en overgang til nederlandsk fotball.

– Jeg hadde gode samtaler med klubben, det er årsaken til at jeg er her. De ville utvikle meg som spiller, og det vil jeg også. Det er derfor jeg er her, mente han.

– Hvorfor ville du hit fremfor å utvikle deg videre i Real Madrid, lurte en journalist i salen på.

– Real Madrid er en veldig god klubb der jeg fikk trene med verdens beste hver dag. Men det er vanskelig for en ung gutt å få spilletid når det er så mange gode fotballspillere der. Derfor ville jeg prøve noe nytt, svarte Ødegaard, som igjen fikk spørsmål om hvorfor han valgte å gå til Real Madrid som 16-åring.

– Det var fordi det er verdens beste lag og jeg fikk trene og lære av verdens beste spillere. Det var det beste for meg. Det var spesielt for meg å spille der som 16-åring og trene med de beste spillerne. Jeg lærte mange forskjellige ting på trening, hvordan de behandlet ballen, overblikket og mange ting, svarte han.

– Valget vi trodde han skulle ta for to år siden
TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen tror nederlandsk fotball kan være en fin-fin utviklingsarena for unge Ødegaard.

– Det var kanskje dette valget vi ville han skulle ta for to år siden, før Real Madrid kom på banen og da er det ikke lett. Først og fremst må han spille kamper på et høyere nivå enn han gjorde i Castilla. Han har hatt en fin treningshverdag, men han er 18 år og han må spille kamper, sier Mathisen.

Martin Ødegaard signerte for Real Madrid for to år siden.

Siden den gang har han hovedsaklig spilt for reservelaget Castilla på tredje nivå, men har fått akslet drakten for a-laget. Sist gang da han startet cupkampen mot Cultural Leonesa, og viste frem godt spill.

Har allerede satt flere rekorder
Allerede før han var gammel nok til å ta lappen, få stemmerett og kjøpe øl i butikken satte Martin Ødegaard en rekke historiske rekorder i sin hittil unge fotballkarriere:

  • Ødegaard satte europeisk rekord, da han 15 år og 300 dager gammel som innbytter for Mats Møller Dæhli i landskampen mot Bulgaria på Ullevaal stadion den 13. oktober 2014 ble den yngste spilleren som noensinne har spilt en EM-kvalifiseringskamp.
  • Han ble også den yngste spilleren som har debutert for et norsk landslag, da han 15 år og 243 dager gammel den 27. august 2014 spilte fra start i privatlandskampen mot De forente arabiske emirater i en kamp som endte 0–0.
  • 13. april 2014 ble han den yngste spilleren som har debutert i eliteserien, 15 år og 117 dager gammel, og den 16. mai 2014 ble han den yngste målscoreren i eliteserien gjennom tidene, da han scoret Strømsgodsets siste mål i 4–1-seieren over Sarpsborg, 15 år og 150 dager gammel.
  • Den 23. mai 2015 ble han den yngste spilleren som har spilt for Real Madrid i La Liga, 16 år og 157 dager gammel.