FANGET PÅ BALKONGEN: På denne balkongen i en leilighet i Oslo sto den eldre kvinnen og ropte på hjelp. På kjøkkenet til høyre brant det kraftig.
FANGET PÅ BALKONGEN: På denne balkongen i en leilighet i Oslo sto den eldre kvinnen og ropte på hjelp. På kjøkkenet til høyre brant det kraftig. Foto: Oslo brann- og redningsetat

Brannvesenet brøt egne regler for å redde livet til Lisbeth (73)

Oslo brann- og redningsetat hylles etter at de valgte å bryte egne prosedyrer under en boligbrann.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag ettermiddag rykket brannvesenet ut til en brann i en leilighet på Østensjø i Oslo.

Det var en forbipasserende som varslet om brannen, da hun oppdaget en eldre kvinne, Lisbeth Libakk Rydahl (73), som sto på balkongen og ropte om hjelp.

Mens brannen ble stadig kraftigere, sperret flammer og livsfarlig røyk alle utganger for den 73 år gamle kvinnen på balkongen.

En røyk- og kjemikaliedykkerbil kom først til stedet. I henhold til brannvesenets sikkerhetsrutiner skal mannskapet alltid vente på en vanlig brannbil med vanntank og slanger, før de kan gå til aksjon, opplyser Oslo brann- og redningsetat på sin Facebook-side.

Brøt egen prosedyre

Men da røykdykkerne kom fram, var situasjonen var så kritisk at de valgte å gå inn i den brennende leiligheten før de hadde fått ut brannslangene.

Tre røykdykkere tok derfor med seg en ekstra røykdykkermaske og et brannslokningsapparat og løp opp til leiligheten.

Da de kom opp til leiligheten sto kjøkkenet i full fyr. Røykdykkerne tok seg fram til balkongen, og satte den ekstra røykdykkermasken på kvinnen. Deretter bar de henne gjennom røyken og ut av leiligheten, og lot ambulansearbeidere ta hånd om henne.

RØYKDYKKERE: Det var røykdykkerne Simen, Kenneth og Lars som løp inn og reddet kvinnen. FOTO: Oslo brann- og redningsetat
RØYKDYKKERE: Det var røykdykkerne Simen, Kenneth og Lars som løp inn og reddet kvinnen. FOTO: Oslo brann- og redningsetat

Takker brannvesenet

Det var Lisbeth Libakk Rydahl (73) som ble reddet i brannen. Hun ligger fortsatt til observasjon på sykehuset, men opplyser til TV 2 at hun ikke har pådratt seg alvorlige skader. Leiligheten er derimot totalskadd.

73-åringen ønsker å rette en stor takk til brannvesenet og valget de tok.

Brannvesenet på sin side roser Rydahl for håndteringen av den dramatiske brannen.

«Den eldre kvinnen gjorde det eneste riktige i denne situasjonen: Hun flyktet bort fra den livsfarlige røyken og varslet brannvesenet. All brannrøyk er svært skadelig, og dersom det er røyk i et oppgangen, trappa eller et rom, må man alltid prøve å komme seg raskest mulig bort til et røykfritt sted», skriver de.

– Livreddende innsats gjaldt

Branninspektør og kommunikasjonsrådgiver ved Oslo brann- og redningsetat, Sigurd Folgerø Dalen, forklarer til TV 2 at det hører til sjeldenhetene at brannvesenet bryter en slik prosedyre.

– Det er klart at man i utgangspunktet har sine prosedyrer, men så må man alltid ta situasjonen i betraktning, forklarer han.

Og for å redde Lisbeth, var det helt avgjørende at de tre røykdykkerne brøt prosedyre.

– Akkurat her var det livreddende innsats som gjaldt så raskt som mulig, og da vurderte de handlingen dithen, sier han.

Hylles på Facebook

Folgerø Dalen understreker imidlertid at brannvesenet alltid må gjøre en risikovurdering i forkant av en slik avgjørelse.

– Det må dele tiden være en avveining. Det handler aldri om å sette sitt eget liv i fare for å redde andre, sier han.

På Facebook skryter mange av brannvesenet for valget de tok.

«Noens mor, bestemor, tante, søster....TAKK til dere for at dere brøt mot prosedyrene deres! Håper det går bra med damen og at dere har en flott kveld!», skriver én.