Svolvær  20160720.
Utsikt over Svolvær i Lofoten. Hurtigruta legger til kai.
Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix
Svolvær 20160720. Utsikt over Svolvær i Lofoten. Hurtigruta legger til kai. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix Foto: Løvland, Marianne

Arbeiderpartiet vil verne deler av Lofoten

Arbeiderpartiet vil la olje- og gassforekomstene i deler av havområdet utenfor Lofoten ligge. Mens de åpner for konsekvensutredning av oljeboring andre steder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag skriver NRK at Arbeiderpartiets (Ap) sentralstyre har blitt enige om et nytt forslag i partiprogrammet; å verne mer av Lofoten.

Tidligere var de for en konsekvensutredning for oljeboring i områdene Nordland 6 og i feltene Nordland 7 og Troms 2.

Nå er det bare i Nordland 6 de åpner opp for konsekvensutredning.

Vil verne

De mener dermed at større områder, som er havområdene utenfor Senja, Vesterålen og Lofoten skal vernes.

Partiets programkomité la mandag fram det de kaller en tredelt løsning i spørsmålet om olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Dette er et særlig sårbart område der det er behov for å vise stor varsomhet, særlig hva gjelder de viktige fiskeriinteressene, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Den tredelte løsningen er en del av forslaget til partiprogram for perioden 2017-2021. En samlet programkomité, med unntak av AUFs representant, stiller seg bak løsningen.

– Arbeiderpartiet er spesielt opptatt av at aktivitet skal gi sterkere ringvirkninger lokalt i Nord-Norge og vil stille strengere krav til oljeselskapene om dette, understreker Støre.

– Ikke kompromiss

Aps partiprogram faller derimot ikke i god jord hos Natur og Ungdom.

– De åpner her for oljevirksomhet mens de later som at de tar hensyn til miljøet, sier Gaute Eiterjord, nestleder i Natur og Ungdom.

I Arbeiderpartiets programkomité var det bare AUF, representert ved Hussaini, som ikke støttet den tredelte løsningen, ifølge Dagsavisen.

– Det er ikke et kompromiss så lenge det innebærer en konsekvensutredning av områdene sørvest for Lofoten, sier AUF-lederen.

– Vi kommer til å mobilisere fram mot landsmøtet for at hele området skal være oljefritt, og jeg har troen på at vi vil vinne, sier Hussaini.

(NTB / TV 2)