STILLER SOM VITNE: Marit Bjørgen er kalt inn som vitne i den muntlige høringer i dopingsaken mot Therese Johaug. 
STILLER SOM VITNE: Marit Bjørgen er kalt inn som vitne i den muntlige høringer i dopingsaken mot Therese Johaug.  Foto: Pedersen, Terje

Bjørgen vitner i Johaug-høring

Marit Bjørgen er blant vitnene som er kalt inn i Therese Johaug-høringen som starter 25. januar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ventet å bli tidenes mest omtalte muntlige høring i forbindelse med en dopingsak i Norge. Og vitnelisten til Johaug er nå klar. Advokat Christian B. Hjort kalt inn blant andre Fredrik Bendiksen, og skidronningen Marit Bjørgen.

– Ikke omstridt

I følge Johaugs advokat er det ikke uvanlig å føre noen få utvalgte vitner i slike åpne høringer i dopingsaker. Selv om det ikke er en sivil rettssak, vil høringen ha omtrent samme form som en vanlig rettssak.

– Vi kommer til å kalle inn noen vitner selv om fakta i saken ikke er omstridt, sier advokat Christian B. Hjort.

Lege Fredrik Bendiksen er naturligvis det aller viktigste vitne for Therese Johaug. Allerede på pressekonferansen da den positive prøven først ble kjent, hadde de to samme forklaring på hvordan Johaug hadde fått i seg det forbudte stoffet clostebol.

– I tillegg til lege Fredrik Bendiksen, så har vi kalt inn den ene kontrolløren som var til stede da dopingtesten ble gjort. Så vil Marit Bjørgen vitne, samt en professor i farmasi som sakkyndig vitne.

Den medisinske eksperten er i følge Johaugs advokat professor i farmasi ved Universitetet i Oslo.

– Med den oppmerksomhet saken har er det ønskelig med vitneførsel om de sentrale forhold i saken, selv om faktum ikke er bestridt. I den sammenheng er det også ønskelig å ha en uavhengig ekspert som kan si noe generelt om clostebol og Trofodermin, forklarer advokat Hjort som også sier at de har tatt forbehold om ytterligere vitneførsel.

Mistet hodet

I følge VG har Johaugs lege i avhør med antidoping Norge forklart hvordan han kunne begå den enorme tabben som skal ha ført til den positive testen.

Han begrunnet det blant annet med at han hadde personlige problemer i form av sykdom i familien, noe som gjorde at han «mistet hodet» da han ga tuben til Johaug i en eske som mest sannsynlig inneholdt et varsel om at kremen inneholdt et stoff som sto på dopinglisten.

TV 2 har også vært i kontakt med Niels R. Kiær som fører saken for motparten. Men han ønsker ikke å fortelle hvilke vitner som er kalt inn fra påtalesiden.

– Hei, det finnes så langt ikke noen offentlig vitneliste, skriver Niels Kiær, i en SMS til TV 2.