Tidligere Heerenveen-spillere: – Ødegaard kommer til et perfekt sted å fokusere på fotball

André Hanssen og Thomas Holm har begge spilt i Heerenveen. De tror Martin Ødegaard vil stortrives i klubben.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Martin Ødegaard (18) er nå gått på en låneavtale fra Real Madrid til Heerenveen, som ligger på fjerdeplass på tabellen, frem til sommeren 2018.

I klubben blir han lagkamerat med kompis fra U21-landslaget, Morten Thorsby og også talentet Dennis Tørset Johnsen.

En rekke nordmenn har spilt for Heerenveen. To av dem er André Hanssen (35) og Thomas Holm (35). Begge tror dette er et godt stoppested på veien mot verdenstoppen for Ødegaard.

– Han går til en klubb som vanligvis er topp fem i Nederland. Det er en klubb som er flinke til å satse på yngre spillere. En fotballklubb kan ikke treffe hver gang, men denne klubben treffer ofte med talentutviklingen sin, sier Holm til TV 2.

– Jeg tenker at han kommer til et kjempebra sted. Det er ikke en altfor stor by, og han kommer til et sted som er perfekt for å fokusere på fotballen. Samtidig er det et veldig bra miljø der, slår han fast.

Hanssen forteller at det er en stor fotballinteresse i den lille byen. Også han nevner nederlandsk fotball som en talentfabrikk.

– Han kommer til en liga som utvikler spillere til større ligaer. Da jeg var der, solgte de jo spillere for flere hundrevis av millioner til andre ligaer. Martin Ødegaard er et helt spesielt tilfelle, og det er folk som har gått lignende løype før med suksess, sier Hanssen.

– Vektlegger teknikk

Han sier at Ødegaard kan vente seg en fotball der man vektlegger teknikk og alltid prøver å spille fotball.

– Det er en bra sjanse for ham for å utvikle seg i forhold til spilletid og spillestil. Han er en teknisk spiller som kommer til å få mye ball. Han kommer til å kunne spille på sine ferdigheter, sier Thomas Holm.

Thomas Holm.
Thomas Holm. Foto: Ekornesvåg, Svein Ove
André Hanssen.
André Hanssen. Foto: Bas Czerwinski

Holm sier også at man ikke skal være bekymret for lavt nivå eller at det er en bakgårdsliga.

– Jeg blir litt matt av og til når de snakker om at Ajax er en bakgårdslubb for eksempel. Det er et helt annet nivå utenfor Norge, og det går i hovedsak på tempo og enkeltferdigheter. Vi trener mye i Norge, det gjør vi. Men det går mye fortere i andre ligaer. Hvis man hadde trent en halvtime med en tippeligaklubb og en halvtime med en av de i de store ligaene ville man vært mye mer sliten av det. Det går på tempoet. Samtidig bidrar det til utvikling.

Mathisen er også positiv

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen tror nederlandsk fotball kan være en fin-fin utviklingsarena for unge Ødegaard.

– Det var kanskje dette valget vi ville han skulle ta for to år siden, før Real Madrid kom på banen og da er det ikke lett. Først og fremst må han spille kamper på et høyere nivå enn han gjorde i Castilla. Han har hatt en fin treningshverdag, men han er 18 år og han må spille kamper, sier Mathisen.

Slik spiller Heerenveen

Mannen som denne sesongen har spilt i tier-rollen for Heerenveen heter Pelle van Amersfoort. Han er egenprodusert, 20 år gammel og høyt ansett i klubben.

Men da TV 2 Sporten besøkte Heerenveens treningsleir på La Manga i forrige uke, hevdet personer tett på miljøet at van Amersfoort hadde hatt en dalende kurve utover sesongen.

På kantene, i en 4-3-3-formasjon, har klubben stort sett brukt de to svenskene Sam Larsson og Arber Zeneli (valgte nylig landslagsfotball for Kosovo).

Disse har vært blant klubbens beste spillere denne sesongen. Larsson kan imidlertid være på vei bort fra klubben, med Ajax som en av interessentene. Dersom han blir solgt kan Zeneli, som angivelig er like god på begge sider, flyttes over på venstrekanten. Det kan igjen åpne for Ødegaard på høyrekanten.

Disse nordmennene har spilt i Heerenveen:

  • Tarik Elyounoussi (2008–2011)
  • Christian Grindheim (2007–2011)
  • Thomas Holm (1998–2002)
  • Daniel Berg Hestad (2003–2005)
  • André Hanssen (2004–2009)
  • Børre Meinseth (1996–1998)
  • Magnus Wolff Eikrem (2013–2014)
  • Morten Thorsby (2014–)