SJEF: Arsene Wenger nyter Mesut Özils og Nacho Monreals high five etter førstnevntes scoring mot Bayern München i oktober 2015.
SJEF: Arsene Wenger nyter Mesut Özils og Nacho Monreals high five etter førstnevntes scoring mot Bayern München i oktober 2015. Foto: Ben Stansall

Wenger på utgående kontrakt: – Det må tas en avgjørelse snart

Fotballekspert Petter Myhre mener det haster med å få avklart trenerspørsmålet i Arsenal.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arsenal-manager Arsène Wengers kontrakt går ut i sommer.

Etter nesten 21 års tjeneste kan franskmannens tid i klubben være forbi.

Foreløpig er det ingen indikasjoner verken den ene eller andre veien om kontrakten vil bli forlenget eller ikke.

– Det må tas en avgjørelse i løpet av de nærmeste to-tre månedene om han skal fortsette eller ikke, sier TV 2s fotballekspert Petter Myhre.

– Jeg blir veldig overrasket om det ikke skjer noe i løpet av februar og mars. Hvis ikke blir alt stående på vent.

For nå er selv spillerne usikre.

Flere har kontrakter som går ut sommeren 2018, ett år etter at Wengers kontrakt går ut. Deriblant superstjernene Alexis Sánchez og Mesut Özil.

Deres fremtid avhenger av en avklaring.

Tyske Özil etterlyser det, og hinter også til at han er nært knyttet til Wenger.

– Klubben vet at jeg er her først og fremst på grunn av Arsene Wenger. Det var manageren som signerte meg og det den manageren jeg har tillit hos. Klubben er også klar over at jeg vil vente til det er klart hva manageren vil gjøre i fremtiden, sier Özil til det tyske sportsmagasinet Kicker.

Kan bli vanskelig å hente spillere

En ting er å beholde spillerne som allerede er i klubben.

En annen er å lokke nye spillere til Emirates Stadium, og å forsterke laget.

– Den største utfordringen med at Wenger på utgående kontrakt er spillerlogistikken. Det er resignering av spillere de har, og signering av eventuelt eksterne. Jeg skjønner godt at spillerne vil avvente til trenerspørsmålet er avklart, sier Petter Myhre.

Det er en problemstilling Tor Kristian Karlsen, nå sportsdirektør i Maccabi Haifa, tok opp i en kommentar for TV 2 allerede i fjor vår:

«Det er nærmest uhørt at en trener under press starter en ny sesong på utgående kontrakt. Ikke bare vil resultatet av en slik situasjon forårsake uendelige spekulasjoner og usikkerhet i spillergruppen, men denne sommerens overgangsaktiviteter vil også bli berørt. Hvorfor skal ettertraktede spillere signere langtidskontrakter når de ikke engang kjenner klubbens langtidsstrategi?»

Situasjonen over et halvår senere er ikke noe mer avklart.

Og desto nærmere man kommer kontraktens utløp - desto mer usikkerhet vil spre seg.

– Et taktisk spill

Det beste for alle parter er å få avklart trenerspørsmålet så tidlig som mulig, men det kan være flere grunner til at det ikke er gjort.

– Hvis de har bestemt seg for å forlenge, så bør man få gjort det så fort som mulig. Dersom man offentliggjør at treneren skal gi seg, og så taper man to kamper på rad så blir det fort murring, og arbeidsroen vil bli svekket. Hvis de ikke har bestemt seg for at Wenger skal fortsette, så har jeg forståelse for at man later som man er i en prosess rundt det. Det er et taktisk spill, sier Myhre.

– Det kan være så enkelt at det er usikkert. At Wenger er usikker, men Arsenal ønsker å forlenge. Han er i en særstilling fordi han har vært der så lenge som han har. Han har vært den viktigste kontinuitetsbæreren, og han fortjener også å kunne være med å påvirke sin egen fremtid.

Store omveltninger

Dersom franskmannens dager er talte hos «The Gunners» står klubben ved et veiskille.

Selv om hans største triumfer ligger litt tilbake i tid har han vært en garantist for stabilitet.

Det er langtfra sikkert at erstatteren vil få til det samme i en organisasjon der mye er bygget på Arsene Wengers måte. Det er ikke ulikt baksmellen Manchester United har fått etter Sir Alex Ferguson.

– Det er et fersk eksempel som er verdt å ha i bakhodet. Det blir store omveltninger etter at en person har vært så lenge i sjefsstolen. Klubben gjennomsyres av deres filosofi, sier Myhre.

– Det er alltid en utfordring når en ny skal inn, men det er nok lettere å ta over Arsenal nå enn for 5-6 år siden, med tanke på ressurser og midler til disposisjon.

Kan skje bak lukkede dører

Men skal en eventuell etterfølger få best mulig forhold må ting avklares snart.

I alle fall internt, slik at det kan kommuniseres til både spillere og andre.

– Hvis det nærmer seg sesongslutt og de ikke har gjort noe, så regner jeg med at i alle fall klubben og Wenger er blitt enig. Om utfallet er at han gir seg regner jeg med at prosessen med å finne arvtageren har startet lenge før det. Klubben og han må ha en kontinuerlig dialog. Om de offentliggjør avtalen er noe annet, de må i alle fall ha en avklaring internt av hva som skal skje, sier Petter Myhre.

– Fortsetter han er det ikke en så big deal. Men om ikke så setter man alt på vent, både resignering og signering av nye. Med de seks lagene i toppen, som alle har bra ressurser, staller og ambisjoner skal man ikke miste mange prosentene før det er skjebnesvangert. Man kan ikke være for seint ute eller bomme på rekruttering på grunn av treghet.