Slik var første dag i retten i Jensen-saken

OSLO TINGRETT (TV 2): – Ja, det var iskaldt, og det kjølige forholdet kommer nok ikke til å smelte med det første.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var knyttet stor spenning til det første møtet mellom de to tiltalte Eirik Jensen og Gjermund Cappelen under rettsakens første dag i Oslo tingrett.

Men de to ville ikke ta hverandre i hendene og hasjbaronen Cappelen ville først ikke møte Eirik Jensens blikk, som ble beskrevet som iskaldt.

Nektet all skyld

Aktoratet anslår at Gjermund Cappelen har solgt narkotika for mellom en og to milliarder kroner gjennom en årrekke. Eirik Jensen er tiltalt for å ha tatt imot penger og andre fordeler fra Cappelen til en samlet verdi av minst 2,1 millioner kroner.

Eks-politimann Jensen nektet straffskyld på alle punkter i tiltalen.

Gjermund Cappelen har på motsatt side erkjent full straffskyld etter tilalten.

Statsadvokat Lars Erik Alfheim brukte mye av dagen på gå igjennom kommunikasjon mellom de to tiltalte og spaningen som ble gjort i forkant av pågripelsen av Cappelen.

Benedict de Vibe er forsvarer for Cappelen, og sa at det var et iskaldt møte mellom de tiltalte.

– Ja, det var iskaldt, og det kjølige forholdet kommer nok ikke til å smelte med det første, sier de Vibe til TV 2.

Eirik Jensen og samboeren Ragna Lise Vikre  går fra Oslo tingrett mandag ettermiddag.
Eirik Jensen og samboeren Ragna Lise Vikre går fra Oslo tingrett mandag ettermiddag. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Han sier at Cappelen har vært veldig i tvil om han skulle hilse på Jensen, men bestemte seg til slutt for å ikke gjøre det.

Mener Cappelen lyver

Eirik Jensens forsvarer Jon Christian Elden oppsummerer dagen slik:

– Det er nok absurd for Jensen å sitte på denne siden av tiltalebenken, som en erfaren politimann. Han nekter straffskyld og mener denne tiltalen er basert på en løgn.

Han sier at Jensen har vært langt nede, men at han nå er klar for kamp.

– Hvordan var det for Jensen å se Cappelen igjen etter flere år?

– Det er nok vanskelig for Jensen, i og med at han mener at Cappelen lyver om han.

Elden sier at det var oppsiktsvekkende at statsadvokat Lars Erik Alfheim sa at det ikke er slik at de stoler fullt og helt på Cappelen. Da er det jo vanskelig å vite når han snakker sant og når han lyver, sier Elden til TV 2.

Elden mener at det ikke stemmer at Cappelen har smuglet så store mengder narkotika som han selv sier.

– Hvorfor ønsker dere å vise at han ikke har smuglet så mye?

– Fordi vi mener at han ikke er troverdig. Hvorfor forklarer han seg på den måten han gjør, spør Elden, som mener det er svake bevis i saken, spesielt overfor Jensen.

Hemmelig informant

TV 2 fortalte i går at politiet i løpet av høsten 2013 klarte politiet å skaffe seg en informant på innsiden av Cappelens nettverk. Mannen hadde også nære forbindelser til tunge kriminelle miljøer i Oslo.

– Det er svært interessant, og det fremgår ikke av saksdokumentene. Så det betyr at noen forsøker å holde dette hemmelig. Hva er grunnen til at en person kommer inn og bidrar til å rette søkelyset mot Jensen?

Elden sier dette vil ha stor betydning for saken.

– Hva er motivasjonen til vedkommende? Hvem er i bekjentskapskretsen? Det er tydelig at dette vil ha stor betydning for saken.

Det er rettskommentator Inge D. Hanssen enig i. Han sier til TV 2 at mye av det som kom frem i dag, allerede var kjent fra rettssaken mot Cappelen.

– Det som var nytt for meg var at statsadvokaten innrømmet at da de satte i gang den siste etterforskningen baserte de seg på informasjon fra det kriminelle miljøet. De hadde altså en informant i det kriminelle miljøet.

Hanssen sier at spørsmålet da blir hvilket motiv folk i det kriminelle miljøet har for å sverte for eksempel Eirik Jensen? Kan det være et hevnmotiv?

– Dette er noe forsvarerne nok vil forsøke å finne ut av i løpet av disse månedene, sier Hanssen.

I morgen vil Spesialenheten for politisaker gå igjennom den delen av tiltalen som går på korrupsjon. Om tiden tillater det vil Eirik Jensen begynne sin frie forklaring allerede i morgen.