Åse Kleveland ble hyllet i «Hver gang vi møtes»: – Jeg er rørt og imponert!

Se alle opptredenene og hva Åse Kleveland mente om artistenes tolkninger her.

Denne lørdagen var det Åse Kleveland (67) som ble hyllet i sesongens andre episode av «Hver gang vi møtes».

Allerede som barn debuterte Kleveland som visesanger i Barnetimen. Hun platedebuterte senere som 16-åring og turnerte deretter verden rundt.

I 1966 deltok hun med to låter i Melodi Grand Prix, vant den norske finalen, og tok hjem tredjeplassen internasjonalt.

Kleveland var også kulturminister i Gro Harlem Brundtlands regjering, og er den kulturministeren som har sittet lengst i Norges historie. I 2015 ble hun utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden «for hennes djerve innsats for norsk kulturliv».

Kleveland har norsk far og svensk mor, og er født i Stockholm. I 1956 flyttet hun imidlertid til Norge sammen med resten av familien.

Ida Maria rocket «Stor slem pike»: – Som skreddersydd

Det var Ida Maria Børlie Sivertsen (32) som sparket igang showet med en tolkning av låta «Stor slem pike» skrevet av Ole Paus til Klevelands siste soloalbum.

– Det var det jeg visste! Du er den slemmeste piken av alle. Så flink du er! Ordentlig fint, utbrøt Kleveland etter Ida Marias opptreden.

Ovenfor TV 2 utdyper 67-åringen hva hun syntes om den rocka versjonen av låta.

– Den synes jeg var fantastisk fin, og den virket jo som skreddersydd for henne. Det er en låt hun kan hive seg uti med all den freidighet og kraft som hun har – og masse glimt i øyet. Ja, det var både en kraftfull og utrolig fin versjon.

«Skaff meg en synder» i ny rap-drakt: – Det er jo et nytt verk!

Nestemann ut var Esben «Dansken» Selvig (38), som innrømmet at han hadde tatt seg stor kunstnerisk frihet i tolkningen av 60-tallslåta «Skaff meg en synder».

Hovedrolleinnehaveren i sangen var ikke lenger en ung kvinne, men «Dansken» selv. Kun refrenget sto noenlunde urørt.

– Det er jo et nytt verk! Så flott, fy søren så sterkt! Men så kom refrenget der. For en utrolig opplevelse, at en av mine tre melodier jeg har laget skal få den ære, sa Kleveland i programmet.

Hun innrømmer at det var svært stas at «Dansken» valgte akkurat denne låta.

– Det var veldig spennende, fordi jeg er den eneste i flokken som ikke kan skryte av å være låtskriver, men jeg har laget to-tre melodier gjennom livet, og «Skaff meg en synder» er en av dem. Det var et forsøk på å rocke opp Alf Prøysen. Dette var jo på 60-tallet, og da var jeg tenåring og syntes at mye Prøysen-musikk var litt «satt». At Esben valgte den var interessant og det ble veldig fint. Jeg ble veldig imponert, forklarer hun i et intervju med TV 2.

Var svært spent på Klevelands reaksjon: – Du er ikke sint?

Da det var Benny Borgs (71) tur til å hylle Kleveland, valgte han en nostalgisk inngang på sangvalget. Han tok utgangspunkt i første gang han så henne opptre live i Göteborg i 1966, hvor han erindrer at hun sang «Intet er nytt under solen».

Borg la ikke skjul på at han fryktet Åses reaksjon på sin latinamerikanske tolkning av den Grand Prix-vinnende låta.

– Du er ikke sint, skyndte han seg å spørre straks etter opptredenen.

– Sint nei! Jeg er rørt og i det hele tatt. Tenk at den kan være sånn, svarte Kleveland entusiastisk.

Hun var svært fornøyd med Benny Borgs versjon.

– Det var en utrolig stor overraskelse å få høre den i en latinomusikalsk setting. Det var veldig effektfullt. Den fikk en helt ny dimensjon fordi den har en litt trist tekst om den gamle mannen som sitter der og ikke ser noen fremtid foran seg, så da den kom med kraftfulle gitarakkorder og all den vitalitet som Benny har, så ble den veldig, veldig fin.

Dedikerte Klevelands Grand Prix-låt til homofile

Da det var Margaret Bergers (31) tur til å hedre Åse Kleveland, benyttet hun samtidig anledningen til å gi en hyllest til homofile. Valget falt på låta «Gi meg fri», oversatt til engelsk.

– Det var kjempeflott! Fy søren, så fint! Plutselig ble det som en internasjonal låt av i dag, bedyrte hun etter Margarets opptreden.

Kleveland sier til TV 2 at hun ble gledelig overrasket over at også denne Grand Prix-låta fikk nytt liv i programmet.

– Det var den låta mange trodde skulle vinne Melodi Grand Prix i 1966, for jeg sang jo både den og «Intet er nytt under solen», men så ble det jo til alles overraskelse «Intet er nytt under solen» som vant. Så «Gi meg fri» gikk litt inn i skyggenes dal og har ikke vært fremme derifra før nå med Spotify hvor alt det gamle gullet kommer frem igjen. Med Margarets versjon hører man plutselig hvor bra og aktuell den er også i dag.

Eldar fikk det til å svinge: – En fantastisk musiker

Eldar Vågan (56) klemte til på trekkspill da han fremførte sin tolkning av «Midt på natta».

Originalversjonen, «After midnight», tilhører egentlig bluesartisten JJ Cale, men ble oversatt på et nachspiel midt på 70-tallet.

– Utrolig flott! Så fint det låt - kjempemoro! Hva skulle JJ Cale ha sagt til dette, var Klevelands umiddelbare reaksjon på Eldars tolkning.

– Av Eldar kan man ikke bli annet enn blid. En så fantastisk musiker, og en ringrev i Guds nåde, utdyper hun.

Hanne Sørvaag bevegde seg utenfor komfortsonen: – Veldig sterkt

Siste artist ut var Hanne Sørvaag, som sang «Hvor skal vi dra?». Denne er opprinnelig skrevet av et av Hellas' store rockeikoner, i kjølvannet av de mange folkevandringene og økonomiske krisene som har vært, og fortsatt er, i Europa.

Sørvaag la ikke skjul på at hun gruet seg til å synge en låt med et så sterkt budskap.

– Jeg kjente at jeg ble litt nervøs, men det var herlig å få gjort det. Det var fint å få formidle noe som krever noe av en, innrømmer hun i programmet.

Og tolkningen falt i smak hos Kleveland.

– Det er en viktig sang. Det var et veldig sterkt møte med en sang som betyr utrolig mye for meg. Jeg synes det er utrolig fint å høre Hannes versjon av den. En sterk versjon. Og som hun selv sier, hun tar et skritt inn i en slags sanger og låter som hun kanskje ikke har jobbet så mye med tidligere, men som hennes stemme passer så utrolig godt for.

Se Hanne Sørvaags opptreden øverst i artikkelen!

Se «Hver gang vi møtes» lørdager kl. 20.00, eller på TV 2 Sumo her!