MONSTERBAKKE-EKSPERT: Paul Constantin Pepene fra Romania gikk fortere enn Martin Johnsrud Sundby opp slalåmbakken.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
MONSTERBAKKE-EKSPERT: Paul Constantin Pepene fra Romania gikk fortere enn Martin Johnsrud Sundby opp slalåmbakken. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: Nesvold, Jon Olav

Sundby ble slått av ukjent rumener i monsterbakken

Og ingen gikk fortere i Tour de Ski enn finske Matti Heikkinen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Paul Pepene. 28-åringen fra Brasov i Romania har ikke spesielt mange meritter å vise til i langrennssporet.

I Tour de Ski var hans beste plassering en 30. plass fra jaktstarten i Oberstdorf, men på den avsluttende etappen opp alpinbakken Alpe Cermis viste Pepene seg frem.

Han hadde 9. beste klatretid. Pepene var blant annet 17 sekunder raskere enn Martin Johnsrud Sundby.

Av de norske løperne var det kun Sjur Røthe og Hans Christer Holund som gikk fortere i bakken.

– Så du ikke Pepene i går? Han ledet jo 15-kilometeren, smiler Sundby når han blir gjort oppmerksom på rumenerens prestasjon.

Pepene er ikke den eneste som gikk fort i bakken. Finske Matti Heikkinen hadde den 3. beste klatretiden totalt. Heikkinen havnet til slutt på 4. plass i Tour de Ski sammenlagt, men han er faktisk den som har gått fortest av alle i etappeløpet.

Hvis man hadde fjernet bonussekundene som løperne har samlet underveis, hadde Heikkinen vunnet Tour de Ski 37 sekunder foran Dario Cologna og 56 sekunder foran Ustjugov.

Finnen mener det bør gjøres endringer på systemet.

– Den eneste tingen jeg ville forandret var å fjerne bonussekundene fra jaktstarten i Oberstdorf. Det er ikke bra at en som starter et minutt foran en annen får 15 bonussekunder i mål, sier han.

Sundby hadde for øvrig havnet 40 sekunder bak Ustjugov uten bonussekunder, men det kunne fort blitt færre om ikke magen til Sundby hadde slått seg vrang natten før monsterbakken.

– Jeg har slitt med noe magedritt siden i går kveld. Det var ikke optimalt. Jeg kastet ikke opp, men jeg har sittet mye på dass i natt. Det er en ubehagelig inngang på den siste etappen i Tour de Ski, forteller Johnsrud Sundby på pressekonferansen etter å ha blitt nummer to på etappen.

– Jeg var fryktelig nervøs i morges. Da fryktet jeg at det ikke skulle gå an å gå skirenn. Heldigvis kom det seg litt. Jeg kom meg til start, og er fornøyd med 2. plass. Ustjugov var en verdig vinner, sier han.

Tre raskeste etappetider for herrer:
1. Maurice Manificat 29 min 20 sek
2. Matti Heikkinen +6,1 sek
3. Hans Christer Holund +15,8 sek

Tre raskeste klatretider for herrer:
1. Maurice Manificat 16.24
2. Aleksandr Bessmertnykh 16.26,6
3. Matti Heikkinen 16.27,6