TV 2 AVSLØRER: Politiet hadde hemmelig informant på innsiden av Cappelens hasjnettverk

– Hvis dette stemmer, så vil vi måtte se om vi kan få kalt inn denne personen som vitne, og da må jo politiet offentliggjøre hvem det er, sier Eirik Jensens advokat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har de siste dagene kunnet fortelle om hvordan politiet jobbet med å avsløre og sprenge narkoimperiet til Gjermund Cappelen. Allerede på 90-tallet var Cappelen en del av grunnkurset for nyansatte politifolk på narkoseksjonen i Asker og Bærum. Likevel tok det nesten 20 år å få tatt ham.

Som en politikilde sier til TV 2: «Hver gang de hadde startet etterforskning mot Cappelen, måtte de avbryte fordi de følte at hasjimportøren hadde avslørt dem».

Den topphemmelige politiaksjonen «Operasjon Silent» startet på høsten 2013, og var det som endelig skulle sette en stopper for Cappelen. Men det var ikke bare hemmeligholdet rundt aksjonen mot Cappelen som var avgjørende for å knekke narkonettverket.

Fikk informant på innsiden

I løpet av høsten 2013 klarte politiet å skaffe seg en informant på innsiden av Cappelens nettverk. Mannen hadde også nære forbindelser til tunge kriminelle miljøer i Oslo.

Etter at Cappelen og flere personer i hans nettverk ble pågrepet i 2013 og 2014, skal informanten selv ha slått seg opp på narkotikasalg. Etter dette skal politiet ha fått nok av informanten, og han ble pågrepet og siktet i en stor narkotikasak.

TV 2 har vært i kontakt med informantens advokat, som overhodet ikke ønsker å kommentere saken.

Har ikke funnet opplysninger om hevnmotiv

Eirik Jensen har i et tidligere intervju med TV 2 spekulert i om han er utsatt for en hevnaksjon fra kriminelle.

– Selv om de lover at de skal glemme, så gjør de ikke det. Dette bilde kan være en gratisinngang til … på en måte payback, fortalte Eirik Jensen til TV 2 etter at han ble løslatt fra varetekt.

Men TV 2 har gjennom de to siste årene undersøkt denne teorien svært grundig uten å finne noen spor som heller i den retningen. Alt tyder på at politiinformanten opererte på egenhånd da han blåste Cappelen og hans folk.

– Hvorfor er det holdt unna oss?

Jensens advokat, John Christian Elden, sier at det ikke er noe i dokumentene de har fått fra politiet som tyder på at det er en hemmelig informant i saken. Elden mener likevel at TV 2s opplysninger er veldig interessante.

– Hvis dette stemmer så er det av stor interesse og hvorfor er det holdt unna saken og unna oss? Det er klart at Jensen er en person som har opparbeidet seg mange fiender i løpet av årene, særlig i kriminelle miljøer, og hvis dette er politiets innfallsvinkel, så er det klart at det har betydning for oss, sier Elden.

Han antar at det vil bli iverksatt ny etterforskning, og at de vil få dokumentene på informanten. Det er likevel ifølge Elden betenkelig at de har brukt en informant uten at forsvarerne har fått vite om det i etterkant.

– Hvis de har brukt en hemmelig informant med bånd til kriminelle miljøer, så er det betenkelig, i hvert fall hvis de holder det utenfor saken, når man da skal bygge opp en indisiesak mot en politimann.

Hva vil dere gjøre med dette nå?

– Hvis dette stemmer, så vil vi måtte se om vi kan få kalt inn denne personen som vitne, og da må jo politiet offentliggjøre hvem det er.

Kan ikke bekrefte eller avkrefte

Påtalemyndigheten ønsker ikke å kommentere TV 2s opplysninger.

– Vi kan verken bekrefte eller avkrefte disse opplysningene, sier statsadvokat Lars Erik Alfheim.

Heller ikke Gjermund Cappelens advokat, Benedict de Vibe, ønsker å kommentere TV 2s opplysninger.