Cappelen: – Jeg har dolket Eirik Jensen i ryggen

Narkotikasmugleren Gjermund Cappelen (50) sier han gruer seg til å treffe sin tidligere venn og polititopp Eirik Jensen (59) i retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag starter rettssaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Oslo tingrett. De er tiltalt for grov korrupsjon og for å ha smuglet tonnevis av hasj til Norge eller medvirket til det.

Ifølge Gjermund Cappelen gjorde Jensen, som i mange år var en svært betrodd og profilert polititjenestemann, smuglingen mulig. Mandag skal de to møtes for første gang siden de ble pågrepet for tre år siden.

– Sviktet ham

– Det blir ikke noe lystig møte. Så klart jeg gruer meg til det. Han føler vel at jeg har dolket ham i ryggen, og at jeg har sviktet ham. Og det er naturlig nok, for det har jeg jo også gjort, sier Gjermund Cappelen til TV 2.

Spesialenheten for politisaker har utformet en lang og svært alvorlig tiltale mot Eirik Jensen. De peker på flere bevis de mener styrker tiltalen, men Cappelens forklaring står også sentralt når den tidligere politispanerens medvirkning skal vurderes.

– Hvorfor skal man tro på din forklaring?

– Det er opp til retten å vurdere. Det har vært tre år med spekulasjoner. Hvem snakker sant? Og jeg kan si: det er jeg som snakker sant. Og så sier Jensen: Nei, det er jeg som snakker sant, det er Cappelen som lyver. Det blir bare påstand mot påstand, sier Cappelen som sier at han ikke ønsker å snakke om selve saken så tett opp mot at den skal opp til behandling i retten.

Tiltalen er den mest alvorlige som er tatt ut mot en polititjenestemann i Norge siden krigen. Eirik Jensen erkjenner ikke straffskyld og ønsker ikke å la seg intervjue rett før rettssaken starter. Men advokaten hans sier til TV 2 at Jensen nå ser frem til å forklare seg i retten.

– Vil kjempe i retten

– Det sier seg selv at det ikke har vært lett å leve et normalt liv med den tiltalen hengende over hodet. Når det er sagt, så er han nå åpenbart klar til å kjempe i retten og slåss for sin frifinnelse, sier forsvarer Arild Holden.

Det er satt av fem måneder til saken i Oslo tingrett. Benedict de Vibe, som har forsvart Gjermund Cappelen i utallige saker i snart tredve år, sier de har forberedt seg godt og ser frem til å komme i gang.

– Blir resultatet slik tiltalebeslutningen er, så er det en alvorlig sak for samfunnet og spesielt for politiet. Er det ikke slik tiltalen er, så det en skandale, sier de Vibe til TV 2.

– Bare tapere i saken

– Det er en tragisk sak, for Jensen, for meg, for familiene våre. Uansett er det bare tapere i denne saken, sier Gjermund Cappelen.

– Hva tenker du om å være ansvarlig for at det er blitt sånn?

– Det er en byrde jeg må bære.