Rwandisk fotball tar kampfiksing til et helt nytt nivå – nå forbys heksekunst i landets øverste liga

Og i helgen ble den første heksekunstfrie serierunden avviklet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Like før jul skapte de rwandiske toppserieklubbene Mukura Victory Sport og Rayon Sports overskrifter i internasjonal presse.

Rayon Sports var på vei mot tap da bortelagets spiss Moussa Camara fant ut at «nå er det på tide å fjerne forbannelsen fra motstanderens mål».

Mens Mukura-keeper André Mazimpaka lå nede med krampe plukket Camara opp en gjenstand som var plassert ved vertenes stolpe og kastet den avgårde.

Det fikk det til å koke over for Mukuras sisteskanse og både med- og motspillere stormet til i tumultene som etter hvert spredte seg til tribunen.

Se de vanvittige scenene i videovinduet øverst!

Dommer fikk imidlertid roet gemyttene og kampen fortsatte. Men Camara var likevel ikke fornøyd, og like etterpå tok han noken gang på seg ansvaret med å rydde opp i Mazimpakas målgård, til keeperens ville raseri.

Gjestenes spiss fikk overlevert de forbannede gjenstandene til lagkamerater på benken og minutter senere utliknet Rayon Sports. Hvem scoret? Moussa Camara.

Forbundet tok affære

De vanvittige scenene fikk det rwandiske fotballforbundet (FERWAFA) til å ta affære og forbød all bruk av heksekunst i sammenheng med kampavvikling i landets øverste liga.

– Vi har tidligere ikke hatt noen lover mot dette, da det aldri har vært bevist at heksekunst fungerer. Men på grunn av volden som oppstår når et lag eller en spiller benytter seg av dette, har vi sett oss nødt til å innføre lover mot det, sa forbundets visepresident Vedaste Kayiranga ifølge The Mirror.

Fotballforbundet besluttet av enhver spiller som forsøker å benytte seg av heksekunst og trolldom vil bli bøtelagt med 100.000 rwandiske franc, noe som tilsvarer rundt 1000 norske kroner. Om et lag bryter reglene vil boten imidlertid ligge på nesten 30.000 kroner.

Like før nyttår ble regelendringen iverksatt, og denne helgen ble den første heksekunstfrie serierunden i Rwandas øverste divisjon avviklet.

Mukura Victory Sport gjestet bunnlaget Gicumbi. Uten heksekunst og trolldom i Mazimpakas mål gikk laget med fem Peace Cup-triumfer på et noe overraskende 0-1-tap, i hvert fall for dem som ikke er overtroiske.

Ligaleder Rayon tok på sin side i mot tabelljumbo Pepiniere og vant komfortabelt 3-1.

Kontroversielt tema

Dette er ikke det første tilfellet av heksekunst og overtro i internasjonal fotball. Den kamerunske keeperlegenden Thomas Nkono i 2002 arrestert og ble ilagt en utestengelse på ett år for å angivelig ha benyttet seg av «svart magi» før semifinalemøtet med Mali i Afrikamesterskapet, en kamp Kamerun til slutt vant 3-0.

Utestengelsen ble imidlertid opphevet, men Nkono fikk ikke være til stede på benken under finalen. Kamerun vant likevel finalen etter straffesparkkonkurranse mot Senegal.

I 2014 forklarte daværende Tottenham-spiss Emmanuel Adebayor sin måltørke med at hans egen mor hadde utført «juju» på ham.

I 2008 ble afrikansk fotball arena for en langt styggere historie. Et oppgjør mellom Socozaki og Nyuki System i kongolesisk serie endte med opptøyer etter at lagene beskyldte hverandre for bruk av heksekunst. Opptøyene førte til at 13 mennesker mistet livet og 36 ble skadd. Etterforskningen av tragedien viste at politiets bruk av våpen skapte panikk og påfølgende masseflukt. De fleste av ofrene var barn mellom 11 og 16 år.