Johnsrud Sundby sjanseløs mot «Bjørnen fra Sibir»: – Jeg lå med magesjau i hele natt

Sergej Ustjugov var utstoppelig opp monsterbakken og vant som han ville. Martin Johnsrud Sundby måtte ta til takke med andreplassen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sergej Ustjugov er vinner av årets Tour de Ski etter å ha sikret seieren opp den beryktede monsterbakken i Val Di Fiemme.

Se Johnsrud Sundbys forsøk på å slå russeren øverst (video med tillatelse fra NRK)

Johnsrud Sundby gjorde et hederlig forsøk opp bakken, men maktet aldri å hente igjen Sergej Ustjugovs forsprang.

– Jeg har slitt med noe magedritt siden i går kveld. Det var ikke optimalt. Jeg kastet ikke opp, men jeg har sittet mye på dass i natt. Det er en ubehagelig inngang på den siste etappen i Tour de Ski, forteller Johnsrud Sundby på pressekonferansen etter å ha blitt nummer to på etappen.

– Jeg var fryktelig nervøs i morges. Da fryktet jeg at det ikke skulle gå an å gå skirenn. Heldigvis kom det seg litt. Jeg kom meg til start, og er fornøyd med 2. plass. Ustjugov var en verdig vinner, sier han.

Nordmannen endte til slutt 1.02,9 minutter bak russeren som vant seks av sju etapper totalt i Tour de Ski.

Johnsrud Sundby forteller til TV 2 Sporten at han frykter i VM. Men vinneren av Tour de Ski ifjor har selv skumle hensikter i VM i Lathi i februar og mars.

– Sergej Ustjugov blir en fryktelig farlig mann i VM i Lahti. Jeg tenker at han har kvaliteter og egenskap som gjør ham til en fryktelig skummel mann i VM. Men jeg har selv planer om å være skumlere enn ham i VM, gliser Johnsrud Sundby til TV 2 Sporten.

Nordmannen innrømmer at monsterbakken ble tøffere enn forventet.

– Det var et fryktelig vanskelig utgangspunkt idag. Jeg prøvde å gå jevnt i bakken og trøkke på, og tok noen sekunder i begynnelsen. Men det ble en tøff dag. Jeg er veldig fornøyd med andreplass totalt sett, oppsummerer han.

32-åringen gleder seg nå til VM i Lahti, selv om han innrømmer at ikke alt har gått som planlagt denne sesongen.

– Nå har jeg ikke trent ordentlig siden 6. november, og det begynner å bli fryktelig lenge siden. Det merket jeg i årets Tour. Jeg hadde ikke det grunnlaget jeg har hatt de siste årene, og slet med sykdom i inngangen til sesongen som jeg ikke er vant til. Nå må jeg hvile og trene, for det nærmer seg det store mesterskapet. Jeg gleder meg veldig, slår Johnsrud Sundby fast til TV 2 Sporten.

– Han er en bjørn!
Norges Didrik Tønseth legger overfor TV 2 Sporten ikke skjul på sin beundring av russeren.

– Det er ufattelig det Sergej gjør om dagen. Vi må bare trene bra og stå på de neste månedene for å slå ham. Han er en bjørn, det er det ingen tvil om, slo Tønseth fast overfor TV 2 Sporten.

Dario Cologna tok tredjeplassen, 1.19 bak russeren. Simen Hegstad Krüger ble nest beste nordmann på en åttendeplass.

Hederlig forsøk
Martin Johnsrud Sundby lå 1,12 minutter bak Sergej Ustjugov i sammendraget før søndagens avsluttende etappe - monsterbakken i Val di Fiemme.

Både Ustjugov og Johnsrud Sundby trøkket til fra start, og holdt nesten identisk fart de første kilometerne.

Da Ustjugov startet stigningen opp den bratte monsterbakken hadde avstanden mellom de to konkurrentene økt noen sekunder til 1.14,9 minutter.

Sveitseren Dario Cologna lå 2.09,1 minutter bak russeren i bunnen av bakken.

Plukket noen sekunder
Johnsrud Sundby plukket imidlertid hele tiden noen sekunder på Ustjugov og før de bratteste punktene i bakken lå han 1.06,7 bak.

Noen krafttak senere var avstanden mellom de to lederne minsket 53,8 sekunder til ved 8,1 kilometer. Dario Cologna lå 1.54,6 minutter bak lederen ved passeringen.

Ved 8,5 kilometerer lå Martin Johnsrud Sundby 1.02 minutter bak og maktet dermed ikke å hente igjen Sergej Ustjugovs ledelse.

Russeren vant Tour de Ski sammenlagt, mens Johnsrud Sundby måtte ta til takke med andreplassen i sammendraget.

Johnsrud Sundby har tidligere vunnet Tour de Ski sammenlagt både i 2014 og 2016.