DÅRLIG VÆR: Det er voldsomt vær langs kysten av Nordland søndag, og dette lasteskipet fikk store problemer i stormen.
DÅRLIG VÆR: Det er voldsomt vær langs kysten av Nordland søndag, og dette lasteskipet fikk store problemer i stormen. Foto: Redningsselskapet

Storm i Nord-Norge: Lastebåt sendte ut mayday-melding

Lasteskipet Nidarø ble reddet i siste liten da mannskapet på fem fikk store problemer i stormen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag er det voldsomt vær i Nord-Norge, og det ble dramatisk da et lasteskip i Stigfjorden i Lurøy kommune fikk store problemer.

Lastebåten Nidarø, med fem personer om bord, fikk motorstopp og skipet drev mot land.

– Bodø radio sendte ut en MAYDAY RELAY-melding og fikk svar fra flere fartøy. Bilferga Lovund gikk umiddelbart ut av rute for å assistere, og tråleren Cetus satte også kurs mot havaristen, skriver Hovedredningssentralen i Nord-Norge.

Det er svært dårlig vær i området, med sørvestlig vind opp til stiv kuling og liten storm.

Redningsskøyta Skuld og et Sea King redningshelikopter bisto også i aksjonen.

– Lasteskipet fikk ikke feste med ankeret, så det kom litt for nærme land. Vi og en trålbåt kom på plass for å holde det i posisjon, opplyser redningsskøyta til TV 2.

Like før klokken 16.00 kom slepebåten til stedet, og lastebåten er nå på vei til sikkert havn.

Stengte veier

Ifølge Meteorologisk institutt blåser det søndag formiddag liten storm på kysten av Nordland. Styrken tiltar til sterk storm ved 13-14-tiden fra Bodø til Sandnessjøen.

Uværet fører også til flere stengte fjelloverganger og kolonnekjøring i Nord-Norge.

E6 over Saltfjellet i Nordland og fylkesvei 98 over Ifjordfjellet i Finnmark har kolonnekjøring, mens E69 Skarsvåg – Nordkapp og fylkesvei 889 mellom Snefjord og Havøysund, begge i Finnmark, er stengt på grunn av uværet, ifølge Statens vegvesen.

Også strekningene på fylkesvei 17 mellom Forvik og Tjøtta, fra Levang til Nesna, samt mellom Holm og Vennesund er rammet. Uværet skaper også problemer for fergetrafikken, både i Nordland og Trøndelag.

Fergesambandet mellom Svolvær-Skrova er innstilt, samt ruten fra Bodø til Røst, begge i Nordland.

VÆR: Dette bildet fra 330-skvadronen viser at vinden har vært oppe i en styrke på 64 knop i Nordland søndag. Foto: Terje Olsen 330-skvadronen
VÆR: Dette bildet fra 330-skvadronen viser at vinden har vært oppe i en styrke på 64 knop i Nordland søndag. Foto: Terje Olsen 330-skvadronen

TV 2/NTB