Kristoffersen utklasset konkurrentene med nesten to sekunder

Henrik Kristoffersen kopierte bragden fra Adelboden i fjor og knuste konkurrentene. Ikke siden 2002 har noen vunnet med større margin.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Henrik Kristoffersen slapp unna tåken i første omgang og smadret konkurrentene i verdenscupslalåmen i Adelboden søndag.

Se Kristoffersens utklassing i videovinduet øverst!

Alpinstjernen fra Rælingen rakk å få klar sikt hele veien ned før det vanvittige tåkehavet omfavnet den sveitsiske slalåmbakken. Konkurrentene etter ham fikk langt verre forhold.

– Vi ser den ene etter den andre ryke ut her, sa TV 2s kommentator Marius Skjelbæk.

Kristoffersens tre største konkurrenter i Felix Neureuther, Marcel Hischer og Alexis Pinturault og ble offer for den tette tåken og ligger fra 1,60 til hele 2,64 sekunder bak nordmannen etter 1. omgang.

Kristoffersen forsvarte ledelsen i 2. omgang og kunne juble for sesongens tredje verdenscupseier i slalåm, hele 1,83 sekunder foran italienske Manfred Mölgg.

22-åringens seier er den mest overlegne slalåmseieren siden Bode Miller vant på samme sted i 2002.

– Det er så utklassing at jeg nesten ikke har ord for det, sa TV 2s ekspertkommentator Jan Ove Nystuen.

– Noen ganger har du litt flaks med været og noen ganger uflaks. Vi driver med en utendørsidrett og kan ikke gjøre noe med det. Det er ikke farlig for noen, så det er helt greit at rennet fortsetter selv om tåken kom, sa Kristoffersen til TV 2 etter 1. omgang.

Kristoffersen hadde også bestetid i finaleomgangen, og mener det beviser at været ikke ble avgjørende.

– Jeg ga nok det jeg hadde. Det er mulig å kjøre fortere enn det jeg gjorde, men ikke så veldig mye. Nå kan vi legge diskusjonen om været vekk. Jeg tror ikke Hirscher tapte 1,60 på grunn av lyset. I dag er en god dag, sa han.

Kristoffersen kjørte som vanlig med høy frekvens og TV 2s alpinekspert Finn Christian Jagge lot seg imponere.

– Det er så pent å se på. Han gjør absolutt ingen feil. Rett og slett imponerende, sa «Finken».

– Det rimer og stemmer over hele fjøla for Henrik Kristoffersen. Det ser ut som han har sovet med slalåmskiene i natt. Han utklasser resten av feltet, utbrøt Skjelbæk.

Like etter kom tåken sigende mer og mer inn i bakken. Marcel Hirscher slet med sikten og var tydelig irritert i målområdet.

– Hirscher har helt klart uflaks med været. Det er nesten umulig når du ikke kan se neste port, sa Jagge.

Kristoffersen synes imidlertid ikke synd på den østerrikske superstjernen.

– Jeg tror Hirscher er litt forbanna. Jeg regner med han klager litt på sikten og skjønner han på en måte, for det er ikke 100 prosent rettferdig. Men i løpet av de ti, femten årene man er alpinist så svinger det der frem og tilbake for alle så man kan ikke klage for mye, sa Kristoffersen.

Hirscher viste hvorfor han har den statusen han har i alpintmiljøet da han kjørte seg opp på pallen i 2. omgang, 26 hundredeler Mölgg. Østerrikerens 101. pallplassering i verdenscupen.

Kanoner kjørte ut

De vanskelige forholdene gjorde store deler av omgangen smått parodisk. Etter Hirschers løp var det en rekke profiler som kjørte ut, deriblant svenske Mattias Hargin, østerrikske Michael Matt og italienske Stefano Gross.

Store deler av 1. omgangen av slalåmrennet i Adelboden ble hemmet av svært tykk tåke
Store deler av 1. omgangen av slalåmrennet i Adelboden ble hemmet av svært tykk tåke Foto: Ruben Sprich

Også Sebastian Foss Solevåg fikk lide for den dårlige sikten og forsvant ut tidlig i bakken. 25-åringen mener rennet burde vært stoppet.

– For å være ærlig så kunne jeg ikke se så veldig mye. Det blir veldig vanskelig da. Jeg synes det er tull at de fortsetter her når du ser de andre som kjører også. Det er greit nok at vi driver med utendørsidrett, men dette er litt over kanten, sa Solevåg.

Finaleomgangen startet som den første, med klar sikt og gode forhold, men litt etter litt kom tåken sigende tilbake. Det ble imidlertid ikke like ille som tidligere på dagen. Sist ut i omgangen gjorde Henrik Kristoffersen nok et solid løp og gjentok med det bragden fra Adelboden i fjor.

Så langt denne sesongen har Kristoffersen vært på pallen i alle fire slalåmrennene han har kjørt. Tre av dem har endt med nordmannen på toppen. Seieren tar Kristoffersen opp i delt ledelse med Marcel Hischer i slalåmcupen.

Heller ikke Leif Kristian Haugen var heldig med forholdene, men tok seg, sammen med Jonathan Nordbotten, likevel videre til 2. omgang.

– Det er ordentlig tykk tåke nå og i det siste henget ser man bare konturene av rødt og blått. Det er litt synd for de første og en halv tre løperne fikk fine forhold, men så var det bare helt slutt på sikten. De prøver å gjøre det de kan med blåmaling, men det hjelper ikke så mye. Det er sikkert noen som har en enda dårligere opplevelse enn meg, forklarte Haugen til TV 2.

Nordbotten gjorde en svært god 2. omgang og kjørte seg opp fra 20 plasser fra 30. til 10. plass. For Haugens del gikk det motsatt vei. 29-åringen fra Bærum endte til slutt på en 29. plass.