TRE MÅTER: Avhengig av om man bor i Danmark, Sverige eller Norge, er det tre ulike oppskrifter på hvordan man bør koke den samme risen.
TRE MÅTER: Avhengig av om man bor i Danmark, Sverige eller Norge, er det tre ulike oppskrifter på hvordan man bør koke den samme risen. Foto: Privat/Facebook/Sofia Berglund

Sofia (39) skulle koke ris – da oppdaget hun noe merkelig

Risen er den samme, men oppskriften forskjellig for dansker, svensker og nordmenn...

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sofia Berglund (39) fra Sandviken i Sverige skulle nylig koke ris, da hun oppdaget noe ganske merkelig med oppskriften hun fulgte.

Risen var fra Coops eget økologiske merke Änglamark, som også selges i norske og danske butikker. Derfor er det også oppskrift på de tre ulike språkene på pakken.

Berglund oppdaget imidlertid at ikke bare språket var forskjellig for de tre nabolandene, men også oppskriften.

– Det var litt morsomt. Jeg kokte ris den ene dagen, og jeg titter alltid på pakken – for jeg kan ikke koke ris. Dagen etter var oppskriften annerledes, sier hun til Expressen, som først omtalte saken.

Ulik koketid

Mens den svenske og norske oppskriften sier at risen skal koke i 15 minutter, skal dansker kun koke risen i 10 minutter.

Både nordmenn og dansker skal bruke 5 desiliter vann, mens svenskene anbefales 1,5 til 2 liter. Svenskene skal også bruke mindre salt enn sine naboer.

På Coops Facebook-side spør Berglund om hva som er årsaken til de merkelige forskjellene.

– Jeg er bare nysgjerrig på hvorfor oppskriften på ris er ulikt på dansk, norsk og svensk på samme pakning? Liker vi risen vår forskjellig i de ulike nordiske landene?

Coop: – Ingenting er galt eller riktig

Matkjeden avviser imidlertid at det er gjort en feil i produksjonen av emballasjen.

– Det er ulike måter å koke ris på, ingenting er galt eller riktig. Gjør det slik du synes er best, svarer en kunderådgiver i kommentarfeltet.

Etter forvirringen har Berglund selv valgt sin favorittoppskrift blant de tre landene.

– Når jeg skulle koke den svenske risen skulle man bruke mer vann, og det føltes litt for innviklet. Så da tok jeg den norske igjen i stedet, sier hun, og avslører at den norske oppskriften ga den beste risen.