VENTER MØKKAVÆR: I Nordland er det ventet uvær på søndag. Dette bildet er tatt i Bodø under ekstremværet «Ole».
VENTER MØKKAVÆR: I Nordland er det ventet uvær på søndag. Dette bildet er tatt i Bodø under ekstremværet «Ole». Foto: NTB SCANPIX

Her blir det storm, men en landsdel får knallvær

Har du tenkt deg ut på søndagstur i morgen? Da bør du sjekke værmeldingen først.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For det blir store værforskjeller i landet på søndag. Befinner du deg i Nordland, kan det være lurt å holde seg innendørs.

– Det kommer et nytt lavtrykk fra Grønland og som beveger seg nordøstover mot Barentshavet. Søndag morgen gir dette sterk kuling og liten storm i Nordland og syd i Troms, forteller Storm-meteorolog Roar Teigen.

Midt på dagen kan det blåse opp og bli full storm med vind på 25 meter i sekundet og mye nedbør.

På grunn av mildt vær, blir det trolig regn i ytre strøk, mens nedbøren faller som sludd og snø i indre og høytliggende områder, opplyser meteorologen.

– Må passe på

Teigen beskriver stormen som treffer Nordland som «litt kraftigere enn det normale vinteruværet man ofte ser i landsdelen om vinteren».

– Folk må passe litt på, for det blir uvær, men det er ikke snakk om ekstremvær, sier han.

Også lenger nord blir det dårlig vær søndag. Både Troms og Finnmark kan vente seg mye vind, kanskje opptil liten storm, og mye nedbør.

Den gode nyheten er at vinden i nord løyer i løpet av kvelden.

Nedbør i vest

I Trøndelags-fylkene, Møre og Romsdal og på Sør-Vestlandet er det ventet nedbør og kuling. Særlig nord for stadt kommer det til å blåse friskt.

Ifølge nettstedet senorge.no må du enten opp i høyden eller bevege deg nordover dersom du har ønsker skiføre. Ifølge kartet må du nord i Hedmark eller til Telemark for å finne skiføre på Østlandet.

I indre strøk fra Lillehammer og nordover er det brukbare skiforhold, mens det er svært varierende langs kysten. Årsaken til at skiføret er begrenset, er at vi hadde en svært mild desember flere steder i landet.

Her blir det fint

Skal du først ut på søndagstur, er områder Østafjells stedet å oppsøke. I Oslo blir det lite vind og temperaturer rundt null grader på søndag.

– Det er blir lettskyet og oppholdsvær store deler av dagen. Værskillet går i fjellet, og det er ingen tvil om at områdene Østafjells får det beste været på søndag, sier Teigen.

Til uka er det meldt mer vind og nedbør Østafjells – det samme gjelder i både Tromsø og Trondheim. I Bergen er det ventet mye nedbør og sterk vind på mandag og tirsdag.