FLYKTET UT: Mange personer som oppholdt seg på flyplassen flyktet ut da gjerningsmannen begynte å skyte.
FLYKTET UT: Mange personer som oppholdt seg på flyplassen flyktet ut da gjerningsmannen begynte å skyte. Foto: REUTERS

– Mistenkt skytter hørte stemmer – kontaktet FBI

Mannen som er pågrepet for skytingen i Fort Lauderdale, oppsøkte FBI i november og hevdet regjeringen kontrollerte tankene hans og tvang ham til å se på IS-videoer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Myndighetene har identifisert den pågrepne som 26 år gamle Esteban Santiago, en tidligere soldat, som blant annet har tjenestegjort i Irak. Ifølge CNN skal Santiago ha dukket opp på det føderale politiets kontor i Anchorage i Alaska. Der skal han ha fortalt FBI at han hørte stemmer som ba ham slutte seg til ekstremistgruppen IS.

FBI-etterforsker George L. Piro sier på en pressekonferanse at mannen ble avhørt i Alaska, og at lokalt politi overførte ham til et sykehus, hvor han ble underlagt en psykiatrisk evaluering.

Piro kjenner ikke til om det ble undersøkt om 26-åringen hadde våpen og om det ble gjort noe for å ta fra ham disse.

Drepte fem – såret åtte

26-åringen ble pågrepet fredag etter at fem personer ble drept og åtte såret på flyplassen i Fort Lauderdale i Florida. Mannen skal være fysisk uskadd, og politiet sier de ikke løsnet skudd under pågripelsen.

Skytteren hadde våpenet i sin innsjekkede bagasje, og etter å ha hentet denne på bagasjebåndet, skal han ha gått inn på et toalett for å lade. Da han kom ut, begynte han å skyte. Ofrene ser ut til å ha vært vilkårlig valgt.

Da han gikk tom for ammunisjon, skal skytterne ha lagt fra seg våpenet og lagt seg ned med armene og beina ut til siden.

– Vi kjenner foreløpig ikke motivet hans. Dette kan være en person som er mentalt forstyrret, eller det kan ha vært noen med et langt mørkere motiv, nemlig terror, sier Florida-senator Bill Nelson.

26-åringen ble avhørt av FBI og lokalt politi i flere timer fredag. Det vil bli tatt ut en føderal tiltale mot ham, og Piro sier han trolig fremstilles for fengsling mandag. Politiet sier alt så langt tyder på at han handlet alene.

– Fikk psykiatrisk behandling

Broren til mannen som er navngitt som den antatte skytteren i Fort Lauderdale sier den mistenkte fikk psykiatrisk behandling mens han bodde i Alaska.

Bryan Santiago sier brorens kjæreste ringte familien for et par måneder siden og gjorde dem oppmerksom på situasjonen. Han sier han ikke sier hva broren Esteban, som er mistenkt for å ha drept fem mennesker på flyplassen i Fort Lauderdale, ble behandlet for. Broren ønsket ikke å diskutere dette på telefonen.

Broren til den mistenkte sier den antatte gjerningsmannen ble født i New Jersey men flyttet til Puerto Rico da han var to år gammel. Der vokste han opp, og han tjenestegjorde i nasjonalgarden, inkludert et år i Irak.

Mannen som er pågrepet etter skytingen på flyplassen fredag, hadde ID-papirer utestedet på Esteban Santiago, men det er foreløpig ikke bekreftet at det faktisk er han som er pågrepet. Så langt er det ikke kommet fram noe om motivet for skytingen.

NTB