Foreldrene ble drept på vei til Mona Helens 40-årsdag

135 personer omkom på norske veier i fjor. To av dem var Thor Ove og Karin Elisabeth Ernstsen fra Mo i Rana, som var på vei til datterens bursdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mona Helen Sæther (40) står i den tomme blokkleilighet til foreldrene på Selfors utenfor Mo i Rana. Den er pyntet til jul, men her har tiden stått stille.

Det har gått en måned siden foreldrene, Thor Ove og Karin Elisabeth Ernstsen, skulle kjøre fra Mo i Rana til Trondheim for å feire datteren sin 40-årsdag.

– De hadde gledet seg til å komme i familiebursdag. Barnebarna maste hele tiden og telte timene til de skulle komme. De hadde et veldig nært forhold til besteforeldrene sine, forteller hun.

Ville egentlig ta toget

– Mamma var redd for å kjøre bil og ville ta toget, men de hadde med seg så mye gaver og andre ting så de valgte å kjøre bil, sier Sæther.

På E6 ved Bjørbærvika, rett sør for Mo, kommer ekteparet over i feil kjørebane og kolliderer med en trailer. Sammenstøtet var brutalt.

– Jeg ringte mamma flere ganger, men hun tok aldri telefonen. Det er så hardt og brutalt at det er vanskelig å beskrive det.

– Aldri mer skal du få høre pappa snakke eller mamma prate. Aldri høre stemmene deres. Du skal også fortelle dette til ungene dine, han Iver og Anton, som er barnebarna deres, forteller Sæther.

– Dette er det det siste bildet som vi har av mamma og pappa. Det ble tatt den 29. oktober. De skulle på bryllupsfest, forteller datteren.
– Dette er det det siste bildet som vi har av mamma og pappa. Det ble tatt den 29. oktober. De skulle på bryllupsfest, forteller datteren.

Foreldrene døde momentant i ulykken. Sorgen er bunnløs.

– Om kveldene når du går og legger deg, håper du at det er en drøm. Jeg skjønner nå at det ikke er det, men den første uken så trodde jeg det, forteller hun.

– Det er en farlig strekning

Jørn Sture Johansen forteller at det var svært glatt den dagen.

Han er oppvokst rett ved E6 og var vitne til ulykken. Denne dagen var det regn som frøs til is da det traff bakken.

Johansen har lenge vært kritisk til veistandarden på ulykkesstedet.

– Det er en farlig strekning, det er det. Veien er jo litt feildosert igjennom svingen. Nå må de gjøre noe her. Sette ned hastigheten eller merke med noen fareskilt med ulykkesbelastet området. Noe må gjøres, sier Johansen.

Ingenting har skjedd

TV 2 har snakket med mange trafikanter som har vært redde når de har kjørt strekningen.

– Ja, det har også jeg hørt, og det skjønner jeg, sier ordfører Geir Waage (Ap) i Rana kommune.

Dette bildet viser foreldrenes bilvrak like etter trafikkulykken med traileren som står foran.  
Dette bildet viser foreldrenes bilvrak like etter trafikkulykken med traileren som står foran.  

Han har tatt opp saken med Statens vegvesen etter den fatale ulykken.

– Det umiddelbare tiltaket her er jo å merke strekningen som ulykkespunkt og sette ned farten, sier Waage.

Én måned etter ulykken har det enda skjedd noe. Når TV 2 tar kontakt med veisjefen lover han snarlig tiltak.

– Det vi allerede har bestemt oss for er at vi skal markere kurven bedre og vi skal sette opp varselskilt i dette området, sier Torbjørn Naimak, regionvegsjef for Staten vegvesen i Nordland, Troms og Finnmark.

Statens vegvesen vurderer nå om veien skal utbedres ytterligere.

– Det er snakk om prioriteringer, sier Naimak.

– Må ta ansvar

For Mona Helen Sæther er det tøft å være tilbake på stedet der foreldrene ble drept.

– Det er helt forferdelig, men samtidig er det godt å vite mest mulig om hva som skjedde slik at man ikke lever i uvissheten hele tiden, sier Sæther.

Hun er klar over at det er faren som har skyld i ulykken, men hun mener at også Statens vegvesen nå må ta sin del av ansvaret i mange ulykker.

– Jeg kan ikke fatte og begripe at det går an å sitte gang på gang og legge alt ansvar på bilførerne. Du har ansvar som sjåfør, ja, men de har også et ansvar de som jobber med å vedlikeholde og bygge veier. De må ordne opp veiene i landet her, slik at antall ulykker går ned.