Sylvi Listhaug vil ha fotlenke på asylsøkere for å hindre terrorangrep i Norge

Fra 1. januar til 30. november i fjor forlot 5482 asylsøkere norske mottak – av dem er 2743 fortsatt borte. Nå åpner regjeringen for å ta i bruk fotlenke på asylsøkere som skal sendes ut av landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politidirektoratet har utredet mulighetene for å bruke såkalt elektronisk kontroll av asylsøkere som man frykter at vil unndra seg uttransportering, skriver Aftenposten som først omtalte saken.

Tall fra UDI viser at 2743 asylsøkere, som alle forsvant mellom 1. januar og 30. november i 2016, er borte. Norske myndigheter vet ikke hvor de oppholder seg.

Det bekymrer innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Regjeringen åpner nå for å utstyre asylsøkere, som skal sendes ut av Norge, med elektronisk fotlenke.

– Kan forhindre terror

Med fotlenke håper norske myndigheter å få kontroll over asylsøkere som forsøker å unndra seg uttransportering.

– Dette skal gjelde de som nekter å reise ut av Norge selv om myndighetene har pålagt dem å gjøre det. Skal vi klare å returnere dem, må vi av og til bruke tvang, sier Sylvi Listhaug til TV 2.

Regjeringen har fått kritikk fordi mindreårige barn og deres foreldre, som venter på å bli sendt ut av Norge, har blitt holdt fengslet på politiets utlendingsinternat på Trandum.

Listhaug mener det kan være aktuelt å bruke fotlenke på barnas foreldre, slik at familien ikke trenger å sitte innesperret.

– En annen aktuell gruppe er asylsøkere som er kriminelle gjengangere, men som vi ikke kan sende tilbake deres hjemland som nekter å ta dem imot.

– I tillegg har vi gruppen med personer som vi ikke kjenner identiteten til, der politiet kanskje er bekymret for terrorisme.

– Må erkjenne terrorfrykten

Listhaug mener at sikkerhetssituasjonen i Europa og verden forøvrig, med flere terrorangrep, gjør at norske myndigheter er nødt til å utvikle virkemidlene sine.

– Skal vi la terrorfrykt forsvare et så stort inngrep som å utstyre folk med fotlenke?

– Jeg mener vi alltid skal ha innbyggernes sikkerhet øverst på agendaen. Det er myndighetenes viktigste oppgave, sier Listhaug.

Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS), som nylig var i en bitter strid med nettopp Sylvi Listhaug, er kritiske til regjeringens initiativ.

– Vi frykter at regjeringen kan strekke dette veldig langt og pålegge nesten alle å gå med fotlenke fordi svært mange asylsøkere mangler identitetspapirer, sier Siril Berglund, rådgiver i NOAS.

– De er stort sett imot alt, så det er ikke noe nytt, sier Listhaug om kritikken fra NOAS.