Gjermund Cappelen kontaktet Eirik Jensen kort tid etter at han fikk vite at noen hadde stjålet 109 kilo hasj fra et av lagrene.
Gjermund Cappelen kontaktet Eirik Jensen kort tid etter at han fikk vite at noen hadde stjålet 109 kilo hasj fra et av lagrene. Foto: TV 2

Cappelen til Jensen etter hasjtyveri: «Er du i byen? Vi må ta en prat. Viktig!»

Samme dag som Cappelen ble pågrepet tok han kontakt med Eirik Jensen. Da hadde 109 kilo hasj blitt stjålet fra et av lagrene – av politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kunne TV 2 fortelle om at sterk mistillit mellom to politidistrikt kan ha hindret at hasjimportøren Gjermund Cappelen ikke ble pågrepet før etter nesten 20 år i politiets søkelys.

Men i slutten av 2013 var det stopp for Cappelen. Politiet hadde startet sin mest hemmelige politiaksjon noensinne, «Operasjon Silent».

Tirsdag 10. desember i 2013 observerte spanere fra Operasjon Silent at Gjermund Cappelen og Eirik Jensen møttes på Grønland i Oslo. Da fikk de også svar på hvem som brukte det mystiske telefonnummeret tilhørende en pakistansk asylsøker som hadde flyttet til Karachi. Det var den betrodde politimannen Eirik Jensen.

Etter møtet hoppet hasjimportøren på et fly og forsvant til Amsterdam.

Hyppig SMS-kontakt med hasj-leverandør

Allerede neste kveld, onsdag 11. desember, kommer Cappelen tilbake til Gardermoen fra Amsterdam. På nytt begynner det å blinke på PC-en i operasjonsrommet på politihuset i Asker og Bærum. Det er tydelig at Cappelen kommuniserer med et dansk nummer med kodede meldinger. De neste dagene er det hyppig SMS-kontakt mellom de to.

Disse meldingene ble fanget opp av politiet, som mener det betyr at Cappelen venter på en stor hasjlast. Illustrasjon: TV 2
Disse meldingene ble fanget opp av politiet, som mener det betyr at Cappelen venter på en stor hasjlast. Illustrasjon: TV 2

«So the seminar will be on sunday?», spør Cappelen torsdag den 12. desember.

«It is the plan», svarer Dansken.

«Ok», melder Cappelen tilbake.

Politiet er nå overbevist om at «seminaret» er ny innførsel med hasj. Og at dette skal skje søndag 15. desember.

Avdekket ustraffet Cappelen-løpegutt

For å ikke bli gjenkjent, har politiet i disse dagene et høyt forbruk av sivile leiebiler som byttes ut ofte. De gjør alt de kan for å ikke bli avslørt, men har flere ganger problemer med å følge etter Cappelen som har en lei uvane med å bryte fartsgrensen.

Først mandag 16. desember dukker en ny person opp i persongalleriet til politiet. Mannen jobbet på denne tiden som rørlegger og var bosatt på Røa i Oslo. Rørleggeren er tidligere ustraffet, men står registrert i politiets etterretningssystem med en kobling til Cappelen fra en observasjon på 90-tallet. Etterforskerne som hører på Cappelens samtaler i sanntid hører at Gjermund Cappelen gir en medarbeider beskjed om at et møte er utsatt i noen timer.

Fakta: Jensen og Cappelen-rettssaken

  • Den tidligere polititoppen Eirik Jensen (59) er tiltalt for grov korrupsjon og medvirkning til smugling av 13,9 tonn hasj til Norge fra 2004 og frem til november 2013.
  • Gjermund Cappelen (50) er tiltalt for grov korrupsjon og for å ha smuglet 16,2 tonn hasj til Norge gjennom 20 år. Han ble pågrepet etter en av norgeshistoriens mest hemmelige politiaksjoner i desember 2013. Innrømmet i avhør å ha smuglet inn tonnevis med hasj, og hevder han har fått hjelp av Jensen, mot betaling.
  • Jensen var en profilert politimann før han ble pågrepet i slutten av februar 2014, blant annet gjennom kampen mot gjengmiljøene i Oslo og innsatsen mot organisert kriminalitet.
  • Påtalemyndigheten mener Jensen bistod Cappelen i smuglingen ved å gi ham informasjon som kunne ha innvirkning på hasj-businessen. Det er funnet 1500 tekstmeldinger mellom de to, med innhold som «stille», «solskinn», «det er meldt knallvær» og «feriemodus over hele linja».
  • Ifølge tiltalen har Jensen fått 2,1 millioner kroner for bistanden. Cappelen skal ha tjent 825 millioner kroner på hajsimporten.
  • Saken er berammet til å gå frem til juni, og minst 150 personer skal vitne i saken. Blant vitnene er det en rekke polititopper og -tjenestemenn.

I mellomtiden reiser Cappelen til sushirestauranten på Lysaker. Der har han et nytt møte med en hasjkjøper fra Groruddalen som ble dømt i hasjsaken i Asker og Bærum i 2015. Det er god stemning og politispanerne registrerer at møtet avsluttes med en «tommel opp».

Klokka 14:30 kjørte Rørleggeren avsted i sin Volkswagen Transporter-varebil til en Esso-stasjon ved E18 på Ramstadsletta i Bærum. Politiet mener at Rørleggeren åpenbart har en rolle i det politiet tror er en nært forestående overlevering av hasj.

Etterlyste danskens hasj

Men det kommer ingen hasjtransport til Esso. Etter en stund ringer rørleggeren til Cappelen og forteller at det ikke har dukket opp noen kontaktperson. Cappelen synes det er merkelig og ber Rørleggeren sjekke om noen lusker rundt mellom parkeringsplassen og Essostasjonen.

Cappelen blir utålmodig og sender en ny SMS til det danske nummeret: «No one yet».

Klokken nærmer seg halv fire denne mandagen og Rørleggeren har ventet i nesten en time. Cappelen ringer til Rørleggeren og ber ham om å avbryte oppdraget. Hasjleverandøren klarer tydeligvis ikke å levere denne dagen. Cappelen og Rørleggeren blir enige om å møtes på Stabekk for å planlegge hva de gjør videre. De setter seg begge i Rørleggerens bil, og politiet følger med fra avstand. Politiet frykter at Cappelen også denne gangen skal komme seg unna.

Førjulsstemning på politihuset

Rett etter dette møtet mellom Rørleggeren og Cappelen ringer telefonen til Cappelen. Nummeret er ukjent, men det er dansken Cappelen møtte på SAS-hotellet i København ti dager tidligere som ringer fra en telefonkiosk i Oslo. De blir enige om å møtes. Før Cappelen drar til Oslo, ringer han «Brusselgeren», en annen betrodd mann i narkonettverket, og ber ham om å komme innom for en prat.

– Kontakten har sammenheng med politioppgavene

Eirik Jensens forsvarer, Arild Holden, forteller til TV 2 at hans klient nekter straffskyld på alle punkter, og hevder at han kun hadde kontakt med Cappelen som ledd i hans arbeid som politimann.

– Den kontakten som har vært mellom Cappelen og Eirik Jensen, den har sammenheng, etter vår oppfatning, med de politioppgavene som Eirik Jensen hadde, sier Holden.

Det blir førjulsstemning på politihuset i Bærum. Både Cappelen, Rørleggeren, Brusselgeren og Dansken er aktive i saken - flere i nettverket gjør handlinger for å ta imot narkotika og etterforskningen begynner å gi uttelling.

Brusselgeren ankommer huset til Cappelen etter kort tid. Han parkerer bilen like utenfor inngangen og politispanerne i nabohuset følger med når Cappelen kommer ut. De to snakker sammen i 13 minutter. 13 er ikke noe lykketall for hasjligaen og i løpet av disse 13 minuttene begår Cappelen en kjempetabbe. Han mister en liten notislapp ned på gulvet i bilen til Brusselgeren som politiet senere finner. Den håndskrevne lappen ble et nådeløst bevis da rettssaken mot hasjligaen gikk i Asker og Bærum tingrett i høsten 2015.

Tidlig julegave for politiet - hasjlager avslørt

Mandag 16. desember ble en hektisk dag for Gjermund Cappelen, som i fem-tiden drar for å møte Dansken. Det Cappelen ikke vet, er at politiets spanere allerede er på plass med kamera og følger med på danskens bevegelser utenfor American Pub i Oslo sentrum. De ser han er urolig.

Sammen drar de til Kongen i Frognerkilen for å spise og prate, før Cappelen kjører Dansken tilbake til byen.

Nøyaktig en uke før julaften kommer det første store gjennombruddet for Operasjon Silent. Tirsdag 17. desember - dagen etter at Cappelen har mistet den gule lappen i bilen til Brusselgeren - følger spaningssjef Ketil Thues tause menn med når Rørleggeren setter seg i sin gamle Volkswagen Transporter og kjører til Hvalstad i Asker. Et annet spaningslag følger etter Brusselgerens BMW som ender opp på samme sted som Rørleggeren. Mens spanerne observerer på trygg avstand, så ser politiet at de to bytter bil. Rørleggeren blir stående igjen på parkeringsplassen.

Han er en av Cappelens mest betrodde menn, men trolig ikke høyt nok i hierarkiet til å få vite hvor hovedlageret er. Det er derimot Brusselgeren, som kjører videre til Jacob Neumannsvei noen kilometer unna og parkerer nedenfor et dårlig vedlikeholdt hus fra 50-tallet. Han går inn i husets kjelleretasje og kommer ut igjen med to digre svarte bagger.

Cappelen var knapt på hemmelige lageret

Spanerne som står i skjul, hører flere «dunk» når baggene lastes inn i varebilen. Etter åtte minutter kjører han tilbake til Hvalstad og bytter igjen bil med Rørleggeren. Rørleggeren vet altså ikke hvor Brusselgeren har vært og Brusselgeren vet heller ikke hvor Rørleggeren skal med hasjen nå. Cappelens organisasjon er tydeligvis basert på «need to know»-prinsippet. Hvis de blir tatt av politiet og sprekker i avhør, skal de ikke vite hvor de forskjellige depotene er.

I tillegg er det av økonomiske hensyn lurt å dele på to opp lagrene i to depoter. Om politiet eller andre kriminelle skulle ta den ene, så ryker ikke nødvendigvis det andre. Cappelen har selv tidligere fortalt til TV 2 at han knapt var på hasjlageret. Det ordnet andre, lenger ned på rangstigen.

– Jeg har knapt vært der. Jeg visste hvor det var og jeg har vært der, men det har vært et par anledninger.

Må fordele ut hasjen straks den kommer

Rørleggeren kjører raskeste vei tilbake til Røa og bærer bagene inn i en lurvete garasje som står registrert på et firma som tilhører familiens hans. Det er tirsdag kveld og nå blir det hektisk aktivitet hos politiet. De trodde Cappelen var avhengig av en mulig fersk hasjinnførsel fra Dansken. Men han har hadde allerede store mengder hasj i et lager i Jacob Neumannsvei og nå befinner det seg også hasj i en garasje på Røa.

Politiet vet at ingen kriminelle sitter lenge på store mengder narkotika. Fra det øyeblikket noen hundre kilo ankommer Norge går det bare timer eller minutter før det blir solgt videre i stadig mindre kvanta. 100 kilo kan for eksempel selges videre til fire personer som da sitter med 25 kilo hver. I løpet av en time eller to selges dette videre til fem personer som da sitter med fem kilo hasj. Jo raskere nedskaleringen skjer, jo mer reduseres risikoen dersom politiet slår til. Forskjellen fem og hundre kilo hasj blir fort fire års fengsel.

Minst to bagger fulle av hasj

Nå lå det minst to store bagger med hasj i en garasje på Røa. I morgen ville det trolig være for sent. Ketil Thue drøftet dilemmaet med sin kollega i Oslo, Einar Aas. Under normale omstendigheter ville politiet holdt garasjen under oppsikt og arrestert Rørleggeren i det han sto med bagene i hånden. De hadde nok bevis til å koble både Brusselgeren og Cappelen til hasjen. Men Jensens rolle i nettverket hadde de ikke oversikt over. Og dette var ikke normale omstendigheter.

Politiets plan er at at hasjnettverket skal avsløre seg selv når de oppdager innbruddet neste dag.

To politispesialister fra Spesielle Operasjoner brøt seg inn i garasjen til Rørleggeren og fjernet 109 kilo hasj og 68.000 kroner i kontanter. En rekke våpen som også befant seg i garasjen lot de ligge igjen. Den ene «innbruddstyven» var en politikvinne som tidligere hadde vært livvakt for kongefamilien. De lot det se ut som et innbrudd. Et lite vindu i garasjen ble lirket ut av vindusrammen og ikke satt på plass.

«Dem har tatt alt sammen»

Onsdag morgen 18. desember. Rørleggeren kjører de få hundre meterne fra sin bopel på Røa og ned til garasjen. Det første han ser er at vinduet og vinduslistene er fjernet. I garasjen ser han kjapt at hasj og penger er borte. Rørleggeren får full panikk og setter seg i bilen og kjører rett hjem til Gjermund Cappelen.

Klokken 08.38 ringer rørleggeren og sier at det har vært innbrudd. Samtalen slår inn på basestasjonen utenfor Cappelens leilighet.

«Faen, det har vært innbrudd på verkstedet. Dem har tatt alt sammen» sier rørleggeren med dyp fortvilelse i stemmen.

«Neeeeei», roper Cappelen og legger på.

Deretter løper Cappelen ut av huset og setter seg i bilen til Rørleggeren.

Etter møtet med Rørleggeren sender Cappelen en desperat melding til Eirik Jensen: «Er du i byen. Vi må ha en prat. Det er viktig!»

Cappelen får ikke noe svar fra Eirik Jensen før langt ut på ettermiddagen og de blir enige om å møtes neste formiddag den 19. desember.

«Jeg skal forklare alt i morgen», skriver Cappelen på en SMS til Jensen.

Faen, det har vært innbrudd på verkstedet. Dem har tatt alt sammen!
Cappelen får vite om innbruddet av Rørleggeren

Spanet i leiligheter ved Jensens jobb

Sjokkerte politifolk holder på å ramle av stolene sine der de sitter i operasjonsrommet i Asker og Bærum og følger SMS-utvekslingen i sanntid på en PC. Mistanken de har hatt i 20 år blir bekreftet. Flere av politifolkene i Operasjon Silent sover dårlig denne natten. De vet at den kommende dagen - tirsdag 19. desember kan bli avgjørende.

Eirik Jensen hadde det siste året hatt kontor utenfor politihuset på Grønland i et bygg som tidligere var hovedkvarter for Politiets Overvåkingstjeneste. Her satt han sammen med tre kolleger og skrev en rapport om fremtidens kriminalitetsutfordringer i Oslo. I nabobygget, vegg i vegg med inngangsdøren til Jensens kontor lå Kiwibutikken. Spaningslagene til Ketil Thue og Einar Aas er igjen på plass i leilighetene vis a vis denne Kiwi-butikken.

Morgenen 19. desember, like etter klokka 10 kjører Cappelens BMW X3 ut fra parkeringsplassen der han bor på Bekkestua. Han kjører mot Oslo. Mens Cappelen suser innover E18 kommer Eirik Jensen gående på fortauet utenfor Kiwi-butikken. Det er nå spanere både på Jensen og Cappelen.

Overleverte penger til Jensen

Rundt halv elleve kjører Cappelen inn i Platous gate og stoppet utenfor Kiwi-butikken. Politispanerne fotograferer alt som skjer. Eirik setter seg inn i bilen til Cappelen og de to kjører avsted mens spaningsbilene følger etter. De kjører også denne gangen opp de svingete bakkene til Ekebergsletta. Ved Holtet, oppe på selve sletta, snur bilen til Cappelen og kjører tilbake til Oslo sentrum. Cappelen og Jensen blir sittende noen minutter i bilen utenfor Kiwi. Da Eirik Jensen forlater bilen holder han en liten konvolutt i hånden som han stikker inn i jakka mens han går bortover fortauet.

Denne SMSen sendte Cappelen til Jensen etter at han fikk vite at hasjen var stjålet fra lageret.
Denne SMSen sendte Cappelen til Jensen etter at han fikk vite at hasjen var stjålet fra lageret. Foto: Illustrasjon: TV 2

Konvolutten inneholdt 10.000 kroner som senere ble funnet gjemt i veggen i uthuset til Eirik Jensen. Den tidligere polititoppen har fortalt til TV 2 at dette var tilbakebetaling av et lån. Cappelen har derimot fortalt TV 2 at det var oppgjør for bistand til hasjsmugling.

Cappelen forlater Jensen og kjører videre i retning Sinsenkrysset fulgt av en spaningsbil. Halvannen time senere sender Jensen en melding til Cappelen:

«Husk kontroll på mannen. Dersom han reiser bort må du ta kontakt.»

«Hvilken mann? Rø?» svarer Cappelen.

«Ja», svarer Jensen.

«Det er ikke han. 100 prosent sikker», skriver Cappelen.

«Ok, men viktig å være på», svarer Jensen.

Ifølge kilder har Cappelen forklart at «Rø» er Rørleggeren, en betrodd mann i Cappelens nettverk. Han stoler tydeligvis 100 prosent på Rørleggeren, som hadde ansvaret for hasjen i garasjen. Rørleggerens fortvilelse over tyveriet har overbevist Cappelen om det ikke er han som har stjålet hasjen.

Den siste kommunikasjonen

Cappelens mistanke går derimot i en helt annen retning. Han frykter at en annen mann har stjålet hasjen, og sier dette til Jensen. Etter hvert skriver Jensen at han er tilgjengelig på mobil dagen etter, og at Cappelen ikke må drive med «solodrikking alene nå». Til dette svarer Cappelen «ha ha» på SMS.

Dette er siste gang de to kommuniserte før rettssaken starter i Oslo tingrett. Cappelen har sittet varetektsfengslet siden denne dagen. Jensen satt også fengslet, men ble sluppet ut etter nesten 100 dager i isolasjon.

Klokken 23.25 denne dagen stormer politiet huset til Cappelen, og pågriper både han og kona. Begge blir plassert på glattcelle, mens barna blir tatt hånd om av Barnevernet.

Men denne informasjonen når ikke Eirik Jensen. Politifolkene i Operasjon Silent fører ikke opplysningene inn i etterretningssystemet, og kun noen få personer vet det.

SMS sender sjokkbølger inn i politiet

Jensen fortsetter derfor å sende SMS-er den neste dagen. På politihuset i Bærum holder de pusten. Ingen aner hva som nå vil skje. Rundt klokka 10 tikker den første meldingen fra Jensen inn på Cappelens telefon.

«Jeg er på vei. Skal handle julegaver.»

Jensen får selvsagt ikke noe svar og sender en ny tekstmelding et par timer senere.

«Noe nytt?»

Det går en ny time uten at Jensen hører noe. Han sender en ny teksmeding.

«Drar hjem. Ikke noe nytt antar jeg?»

Den neste tekstmeldingen som kommer fra Jensen sender sjokkbølger inn i operasjonsrommet på politihuset i Bærum.

«Kan du ikke få sjekket hans deleutvalg via en som har hatt motorras. Du vet jo om det er originaldeler når du ser dem. »

Etterforskerne ser denne meldingen i sammenheng med meldingen dagen før som handlet om mannen Cappelen tror har stjålet hasjen.

Eirik Jensen informerer ingen i politiet om sine mange SMS-er eller sin møter med Cappelen. Han deler heller ikke kunnskapen om at et digert parti med hasj er på avveie. Først etter mange avhør skal han ha innrømmet at Cappelen fortalte at et stort parti hasj var stjålet.

I stedet fortsetter Jensen å sende meldinger til Cappelens telefon.

Forsøkte å få kontakt en rekke ganger

I midten av januar har Spesialenheten for politisaker fått rettens kjennelse til å avlytte Jensens telefon. Flere ganger forsøker han å få kontakt med Cappelen. I denne tiden skal Jensen også ha gjort en rekke innlogginger i etterretningssystemet Indicia. Dersom han har søkt på Gjermund Cappelen ville han der ikke funnet noe nytt. Derimot kan han ha blitt advart av Aftenposten.

De siste SMS-en fra Jensens telefon til Cappelen tikker inn 29. januar. Dagen etter avslører Aftenposten at en investor er tatt i en stor hasjsak. Spesialenheten for politisaker skal har saumfart PC-en til Eirik Jensen og sett at han hadde klikket seg inn på nettopp denne siden. Like etter kaster Jensen «Karachi-telefonen» han har brukt i kontakt med Gjermund Cappelen. Han har i avhør fortsatt ikke fortalt hvor og når han kastet den. Politiet har heller ikke funnet den.