Wenche fikk hederspris på «matens Oscar-utdeling»

God Morgen Norges folkekjære kokk, Wenche Andersen, er tildelt «Det norske måltids» hederspris 2016.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er den viktigste prisen en kan vinne i Norge innen mat, så derfor tørr vi å kalle det for matens Oscar.

Det sier Kristin Austigard, som er daglig leder for «Det Norske Måltid».

Nå er matfolk fra hele landet samlet i Stavanger, for å delta i landets største kåring av mat- og drikkeprodukter.

Dette er det niende året matkonkurransen «Det Norske Måltid» arrangeres. TV 2s kokk, Wenche Andersen, ble tildelt «Det norske måltids» hederspris fredag kveld.

Smaken av Norge

Med med 14 kokker i sving lager Even Ramsvik (33) festmiddag med mat fra alle finalistene.

– Her blir det blant annet kuttet syltet trompetsopp, og laget havrekjeks til desserten, sier Ramsvik.

Med 430 gjester skal landets beste matprodukter kåres. Smak, utseende og innpakning er vurdert, og etter flere delsfinaler gjenstår 37 produkter i konkurransen.

Sjefskokken og hans lag ansvar for kveldens hele 13 serveringer.

– Det blir en feiring av norske råvarer i kveld, sier Ramsvik.

37 finalister kjemper om 12 priser

Målet med konkurransen er å vise bredden av Norges matproduksjon. I finalen er 15 av landets fylker representert. Sterkest står Sør-Trøndelag, som er representert med hele åtte produkter.

En av finalistene er ølet Okkelberg fra Stjørdalbryggeriet, som er nominert til Årets tradisjonsøl.

– Det er en røyke øl som tørket over åpen flamme i tre dager, sier Mikael Slettedal (31) i Stjørdalbryggeriet .

Kollega Halvard Andresen (56) innrømmer at de syns det er stor stas å være nominert i finalen.

– Det å bygge omdømme er alfa omega for å nå fram, sier Andersen.

Se listen over alle de 37 finalistene her.