– FA-cupen er som roulette. Alt kan skje!

TV 2s eksperter forteller om blant annet knokkelkamper, karriere-skuffelser og om en meget spesiell supportertur.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se FA-cupen lørdag, søndag og mandag på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

Slik skaffer du deg tilgang!

Les også: TV 2 har sikret seg FA-cuprettighetene

Den tredje FA-cuprunden er i gang, etter at Manchester City tok seg av West Ham og Håvard Nordtveit fredag.

Lørdag fortsetter magien, og flere av TV 2s fotballeksperter har førstehåndskjennskap til turneringen.

Trevor Morley mener uforutsigbarheten er det som gjør FA-cupen så magisk.

– Det er spillernes sjanse til å gi supporterne noe helt spesielt, og hvis du er heldig med trekningen kan du gå veldig langt. Det er noe av sjarmen. Det er ingen bestemte regler. I Premier League er det 38 kamper, hjemme og borte mot alle. FA-cupen er mer som roulette. Alt kan skje.

I GLANSDAGENE: Trevor Morley i aksjon for Northampton. Foto: Pete Norton, NTFC
I GLANSDAGENE: Trevor Morley i aksjon for Northampton. Foto: Pete Norton, NTFC

– Spesielt den 3. runden er veldig spesiell. Her kommer alle de store lagene inn, og det er en enorm spenning rundt hvem som skal møte hvem. I år hadde vi for eksempel West Ham mot Manchester City, og det føles så urettferdig at de skulle måtte møte hverandre ved første anledning, men det er sånn det er, sier Trevor Morley.

Se tre av tredjerunden i FA-cupens største sjokk gjennom historien i videovinduet øverst!

Den tidligere toppscoreren har spilt for begge fredagens FA-cupaktører, men det er minnene fra helt andre klubber som er sterkest for den nåværende TV 2-eksperten.

Sendeskjemaet for helgens FA cup

Lørdag 7. januar:
Kl. 13.20: Manchester United – Reading på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no (kampstart 13.30)

Kl. 15.50: Sutton United – AFC Wimbledon på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no (kampstart 16.00)

Kl. 15.50: Barrow – Rochdale på TV 2 Sport Premium 2 og tv2sumo.no (kampstart 16.00)

Kl. 18:20: Preston North End – Arsenal på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no (kampstart 18.30)

Søndag 8. januar:
Kl. 14.20: Liverpool – Plymouth Argyle på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no (kampstart 14.30)

Kl. 15.50: Chelsea – Peterborough på TV 2 Sport Premium 2 og tv2sumo.no (kampstart 16.00)

Kl. 16.50: Tottenham – Aston Villa på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no (kampstart 17.00)

Mandag 9. januar:
Kl. 20.35: Cambridge United – Leeds på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no (kampstart 20.45)

– Med Corby Town skulle vi spille 4. kvalifiseringsrunde, og for oss var det som en FA-cupfinale. Men det ble ikke noe godt minne. Vi skulle møte Bedworth, vi var 18 år og jeg og en lagkamerat skulle kjøre dit selv. Vi tok av riktig fra motorveien, men traff en lastebilsjåfør som ledet oss en time i feil retning. Vi kom i stedet til Bedford, men visste ikke på det tidspunktet at det var feil.

– Vi ankom rett før kampstart, men da vi så at lagene gikk på banen så var det to helt andre lag. Vi fikk klubbsekretæren til å ringe til vår manager, men fikk beskjed om at han ikke kunne snakke, fordi han spilte kamp! Han var 65 år på den tiden. Vi rakk ikke tilbake før vår kamp var slutt, og spurte noen av tilskuerne hvordan det hadde gått. Corby hadde tapt 0-1, og spilt med ti mann.

– Vi fikk to ukers ukelønn i bot. Det var 80 pund på den tiden. Så det var mitt første virkelige møte med FA-cupen. Jeg har også spilt semifinale med West Ham, og det er en turnering som alle supportere elsker, sier Morley.

Northampton-supporterne reiste til kamp som ikke ble spilt
Det er allikevel en kamp som aldri ble spilt da den skulle som får frem det aller beste FA-cupminnet.

– Jeg husker at jeg spilte for Northampton, og vi skulle møte Newcastle borte i 3. runde i 1987. Det var svære greier både for spillere og supportere. Det var Peter Beardsley og St. James’ Park, og supporterne våre hadde arrangert VIP-tur opp med avreise fredag og overnatting på hotell. Og så ble kampen avlyst fredag ettermiddag, på grunn av været. Supporterne ante ikke hva de skulle gjøre, de hadde jo betalt over 3000 kroner som var mye penger på den tiden.

– Men så bestemte de seg for å dra allikevel. Over 100 supportere reiste fra Northampton på fredagen, overnattet på hotell, våknet til champagne-frokost og dro deretter til stadion for å ha vært der. Så dro de hjem igjen lørdag kveld. Det var ganske morsomt å se supporterne dra til en kamp som ikke skulle spilles, forteller Morley.

KAMPEN SOM BLE SPILT: Her scorer Richard Hill for Northampton på St. James' Park. Foto: Pete Norton, NTFC
KAMPEN SOM BLE SPILT: Her scorer Richard Hill for Northampton på St. James' Park. Foto: Pete Norton, NTFC

Hangeland: – Alle ble som små guttunger
Også engelskmannens kollega Brede Hangeland har fått kjenne cupmagien på kroppen. Den tidligere stopperkjempen var del av Crystal Palace-laget som spilte FA-cupfinale forrige sesong.

– Det var en helt vanvittig motivasjon. Det ble slik at alle i laget, selv om de hadde spilt 100 ganger for landet sitt og i store kamper rundt omkring, så var de små guttunger da de skulle til Wembley og spille FA-cupfinale. Det var et Palace-lag som var veldig internasjonalt, med folk fra hele verden, men alle hadde et forhold til FA-cupen. Alle har vokst opp med å se det på TV og alle har hatt en drøm i det fjerne om å spille der. Det å spille på Wembley det er en helt spesiell opplevelse, sier Hangeland.

– Forskjellen mellom lagene blir omtrent helt utlignet
Hangeland var ikke en av Palaces 18 utvalgte på Wembley i mai i fjor, men fra Fulham-dagene ble det drøssevis med FA-cupopplevelser på ham. Og selv om han har spilt kvartfinale mot Manchester United og selv scoret mål i en 4-0-utklassing av byrival Tottenham, er det en annen form for FA-cupaction som huskes best.

KNOKKELKAMPER: Brede Hangelands sterkeste cupminner er fra dueller som dette. Her er det Bradley Wright-Phillips og Charlton som er motstander i 2012.
KNOKKELKAMPER: Brede Hangelands sterkeste cupminner er fra dueller som dette. Her er det Bradley Wright-Phillips og Charlton som er motstander i 2012. Foto: Glyn Kirk

– Det jeg husker aller best er kamper i tidlige runder mot lag nedover i divisjonene. Det å reise til et annet sted enn man pleier, med knokkelkamper der forskjellen mellom lagene blir omtrent helt utlignet, er veldig spesielt. Det er et eller annet med denne FA-cupen som gjør at de antatt dårligere lagene hever seg.

– Det blir en helt sinnssyk happening. Jeg har ofte opplevd å være Goliat mot David, og den opplevelsen av å se de små lagene lage årets opplevelse for seg selv og sine supportere er ganske kul. Selv om det da blir vanskeligere å vinne mot dem så klart. Så det er en klisjé, men det er en helt egen magi der, sier Hangeland.

Morley: – Den største skuffelsen i mitt liv
Til tross for den magiske statusen, er det også negative ting ved FA-cupen. For Trevor Morleys del var det her karrierens største nedtur oppstod.

– I FA-cupen har jeg også fått min største skuffelse noensinne. Det var i semifinalen mot Nottingham Forest i 1991. Forest, laget jeg hadde idolisert som liten, og den legendariske manageren Brian Clough. Vi dominerte de første 20 minuttene, men så ble Tony Gale utvist etter en meget kontroversiell avgjørelse av dommeren.

– Vi tapte til slutt 0-4, og det er det verste man kan gjøre. Det å tape en semifinale i FA-cupen var for meg den verste følelsen noensinne. Du er så nære det å få komme til Wembley. Det var den største skuffelsen i mitt liv. Vi var så nære. Det er slik FA-cupen er. Det er en bittersøt ting. Og i FA-cupen er det mye mer bitterhet enn sødme, beskriver TV 2-eksperten.

– Alle lagene i Premier League kan vinne turneringen
De to tidligere Premier League-spillerne gleder seg stort til å følge FA-cupen videre utover våren, og drar fram et siste element når det gjelder hvorfor turneringen er så spesiell.

– Alle lag i Premier League kan egentlig vinne turneringen, og det kan faktisk også noen fra Championship. For de store klubbene blir det et avbrekk fra Premier League, mens det for mange av de andre klubbene er slik at 3. runden i FA-cupen er som en finale, sier Morley.

De siste årene er også semifinalene i turneringen blitt spilt på Wembley, noe som åpner opp for at man - dersom man er heldig med trekningen - kan få oppfylt barndomsdrømmer nesten uansett hvilket nivå man spiller på til daglig.

– Selv om Mesterligaen og Premier League er blitt enormt viktig, så henger FA-cupen fremdeles veldig høyt. Men dette er en mulighet for omtrent alle lag når det gjelder det å komme seg til Wembley. Dette snakkes det jo om, enten det er i Premier League-garderober, i Championship eller i League One eller League Two. Det snakkes om Wembley-drømmen, som er noe enestående som går an å oppleve i engelsk fotball. En merker det når en går på banen at dette er noe stort. Det er engelsk fotball og engelsk tribunekultur på sitt aller beste, sier Hangeland.