NORSK JUBEL: Det ble mye jubel under EM i fjor. Får vi se smilene i VM også?
NORSK JUBEL: Det ble mye jubel under EM i fjor. Får vi se smilene i VM også? Foto: Ruud, Vidar

Dette er de norske VM-heltene

Dette er Norges tropp til VM.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kastes VM i håndball i gang. Da er det vertsnasjonen Frankrike som møter Brasil i åpningskampen.

Dagen etter er Norge i aksjon mot Polen.

Troppen til Christian Berge minner veldig om den som tok Norge til semifinale i EM i fjor.

En skadet Harald Reinkind, landslagspensjonisten Erlend Mamelund og Thomas Kristensen er erstattet av Magnus Abelvik Rød, Gøran Johannessen og Eivind Tangen. Resten er de samme som var med til Polen.

Se VM i håndball på TV 2 Sumo

TROPPEN:
Ole Erevik
Posisjon: Målvakt
Alder: 36
Klubb: Pays d'Aix UC HB
Landskamper/mål: 181/0

Veteranen i det norske laget. Siddisen debuterte mot Danmark i 2001 og har vært med på hele den norske oppturen. Forlot Viking i 2004 og har vært innom Spania, Tyskland og Danmark før han havnet i franske Pays d'Aix. Levde mange år i skyggen av Steinar Ege, men da målvaktslegenden la opp, overtok Erevik som førstevalg på det norske landslaget.

Espen Christensen
Posisjon: Målvakt
Alder: 31
Klubb: GOG Svendborg TGI
Landskamper/mål: 54/0

Også siddis, som sin målvaktskollega Ole Erevik. Ble aldri satset på som noe førstevalg i hjembyen og dro til Heimdal der han fikk tillit. Studier førte ham videre til Sverige, der han for alvor slo gjennom i Ystad, H43 og LUGI i svensk håndball. Foran forrige sesong dro han videre til Danmark og GOG Svendborg.

Torbjørn Bergerud
Posisjon: Målvakt
Alder: 22 år
Klubb: TTH Holstebro
Landskamper/mål: 19/0

Har lenge vært regnet som Norges største målvaktstalent. Fikk sin landslagsdebut allerede som 18-åring, men skader gjorde at han ikke klarte å etablere seg med flagget på brystet. Forlot Drammen og norsk håndball for svenske LUGI, og etter at han ble kåret til Elitseriens beste målvakt i debutsesongen, gikk turen i sommer videre til danske Team Tvis Holstebro.

Magnus Jøndal
Posisjon: Venstreving
Alder: 28
Klubb: GOG Svendborg TGI
Landskamper/mål: 89/226

Ble kastet til ulvene da landslagssjef Christian Berge ikke lenger ville satse på en aldrende Håvard Tvedten. En kar som ikke gjør så mye av seg utenfor banen, men som har scoret veldig mye for både Follo og ØIF Arendal. I høst fikk han endelig drømmen om å spille utenlands oppfylt. Da ble han lagkamerat med Christensen i danske GOG Svendborg.


André Lindboe
Posisjon: Venstreving
Alder: 28
Klubb: Elverum Håndball
Landskamper/mål: 43/86

Oppvokst i kvinnehåndballbyen Larvik, men det er i Elverum han har slått gjennom som håndballspiller. Var en av Christian Berges viktigste menn da han var Elverum-trener, og selv om han fikk sin landslagsdebut i 2011, så var det først da Berge ble landslagssjef at han etablerte seg i landslagstroppen.

Kristian Bjørnsen
Posisjon: Høyreving
Alder: 28
Klubb: HSG Wetzlar
Landskamper/mål: 66/301

Et levende bevis på at jernvilje og ekstremt vinnerinstinkt kan ta deg veldig langt på håndballbanen. Var ikke den største stjernen i oppveksten, men utviklet seg til Norges beste høyreving i Fyllingen. Han dro videre til svenske IFK Kristianstad, der han gjorde seg bemerket i Champions League. Denne sesongen spiller han for Wetzlar i Bundesliga, der det er blitt 67 mål på 18 kamper. Han var også Norges toppscorer i EM i fjor.

Espen Lie Hansen
Posisjon: Venstre bakspiller
Alder: 27
Klubb: HC Midtjylland
Landskamper/mål: 111/371

En skuddmaskin av de sjeldne – på godt og vondt. På sitt beste kan han skyte hvilken som helst målvakt ut av målet. Men kan på dårlige dager levere bomskudd på løpende bånd. Gir seg aldri og lar seg ikke stoppe selv om det blir noen bom. Etter at han forlot Drammen for danske Bjerringbro-Silkeborg i 2011, har han vært innom franske Dunkerque, Magdeburg i Tyskland og østerrikske Bregenz, før han i sommer skrev under for danske HC Midtjylland. Startet sesongen forrykende, og var en periode også toppscorer i den danske ligaen. Er toppscorer i HCM med 87 scoringer på 17 kamper.

Christian O'Sullivan
Posisjon: Midtre bakspiller
Alder: 25
Klubb: SC Magdeburg
Landskamper/mål: 63/88

Playmaker, som nok en gang må regne med å spille annenfiolin bak Sander Sagosen. Bækkelaget-gutten tok samme rute som Kristian Bjørnsen. Dro til IFK Kristianstad, før han i sommer havnet i Bundesliga. Går nå i fotsporene til Stian Tønnesen i Magdeburg. En klubb med tradisjon for å ha gode playmakere. Er også en god forsvarsspiller, som ofte går inn og gjør en viktig jobb i Norges midtforsvar.

Sander Sagosen
Posisjon: Midtre bakspiller
Alder: 21
Klubb: Aalborg Håndbold
Landskamper/mål: 48/156

Bare 21 år, men allerede Norges største håndballstjerne. Har gått gradene fra Charlottenlund, via Haslum, til Aalborg. Før han til sommeren flytter til Frankrike og gigantklubben Paris Saint-Germain. Er to ganger kåret til årets unge spiller i verden, og ble kåret til EMs beste playmaker i fjor. Blir Norges viktigste spiller i VM. Veldig viktig i angrepsspillet, men kan også gjøre en god jobb i midtforsvaret.

Gøran Johannessen
Posisjon: Midtre bakspiller
Alder: 22
Klubb: GOG Svendborg TGI
Landskamper/mål: 14/23

Et annet stort talent, som for noen år vurderte å droppe toppsatsingen på håndball for å bli kokk i stedet. Valget falt til slutt på håndballen. Var Norges mest ettertraktede spiller i fjor sommer. Men de norske toppklubbene måtte se at han forlot Viking Stavanger for danske GOG Svendborg. Var klubbens toppscorer frem til hun ble skadet. Nå kjemper han en kamp mot klokken om å bli skadefri slik at han ikke lider samme skjebne som i fjor, da han gikk glipp av EM på grunn av en skade i hånden.

Eivind Tangen
Posisjon: Høyre bakspiller
Alder: 23
Klubb: HC Midtjylland
Landskamper/mål: 35/48

Ble verdenskjent over natten som «Straffe-Eivind» da han som 15-åring vartet opp med en kunststraffe, som tok internett med storm. Ble tidenes yngste herrelandslagsspiller da han debuterte mot Litauen som 17-åring. Tok i 2014 pause fra landslaget for å satse på studier ved siden av håndballen, men etter at han forlot Fyllingen for HC Midtjylland meldte han seg til tjeneste for Christian Berge igjen. Bare Espen Lie Hansen har scoret flere enn hans 75 mål for HCM.

Kent Robin Tønnesen
Posisjon: Høyre bakspiller
Alder: 25
Klubb: Füchse Berlin
Landskamper/mål: 66/153

En kjempe som gikk gjennom et mareritt i høst. En skade i leggen kunne i verste fall kostet ham beinet. Var gjennom sju operasjoner på fem dager og har klart å trene seg opp igjen akkurat i tide til å rekke EM. Rælingen-gutt, som var innom Fjellhammer, Haslum og Sävehof, før han dro til Wetzlar i Tyskland. Imponerende spill for Wetzlar gjorde at han havnet i storklubben Füchse Berlin før forrige sesong.

Magnus Abelvik Rød
Posisjon: Høyre bakspiller
Alder: 19
Klubb: Bækkelaget SK
Landskamper/mål: 3/6

Unggutt som kom inn i troppen som reserve da Harald Reinkind måtte melde forfall på grunn av skade. Nok en høyreback med potensial til å bli en verdensstjerne. Ble i begynnelsen av desember presentert av storklubben Flensburg-Handewitt, og flytter til Tyskland til sommeren. Med sine 201 centimeter, så er han Norges eneste tometersmann i EM.

Magnus Gullerud
Posisjon: Linjespiller
Alder: 25
Klubb: GWD Minden
Landskamper/mål: 70/81

En trofast sliter som har levd i skyggen av Bjarte Myrhol siden han fikk sin debut i 2010. Er hovedsaklig blitt benyttet som forsvarsspiller på landslaget. Slo gjennom i Elverum og dro til danske SønderjyskE i 2013. I sommer gikk turen videre til tyske Minden, der han ble lagkamerat med Christoffer Rambo.

Bjarte Myrhol
Posisjon: Linjespiller
Alder: 34
Klubb: Skjern Håndbold
Landskamper/mål: 192/553

Allerede en legende i norsk håndball, men har ingen planer om å gi seg med det første. Fikk sin landslagsdebut mot Egypt i august 2002. De første årene måtte han se Frank Løke og Johnny Jensen foran seg i køen, men ble etter hvert en linjespiller i verdensklasse. Kan runde 200 landskamper dersom Norge går langt i VM. Er også på åttendeplass over mestscorende for Norge. Kan klatre forbi Jan Thomas Lauritzen og Frode Hagen i løpet av VM.

Petter Øverby
Posisjon: Linjespiller
Alder: 24
Klubb: Elverum Håndball
Landskamper/mål: 39/11

En råsterk linjespiller fra Grue. Fikk ikke så mye tillit i sitt første opphold i Elverum, men etter å ha imponert for Nøtterøy, ble han hentet tilbake. Har stort sett bare spilt forsvar for landslaget, men har utviklet seg veldig offensivt denne sesongen og kan bli å se i angrep også i VM.

Joakim Hykkerud
Posisjon: Linjespiller
Alder: 30
Klubb: TSV Hannover Burgdorf
Landskamper/mål: 58/66

En skikkelig bamse fra Notodden. Fikk sin første landskamp så tidlig som i 2007, men fikk sin mesterskapsdebut først i fjor. Ble en skikkelig yndling på grunn av sitt smittende humør og oppofrende spillestil. Har i flere sesonger vært regnet som en av de beste linjespillerne i Bundesliga, men på landslaget har han måttet vente på tilliten.