SOM FISKEN I VANNET: Terje Sørensen kunne ikke hatt det bedre enn når han besøker feriestedet i Tyrkia. Foto: privat.
SOM FISKEN I VANNET: Terje Sørensen kunne ikke hatt det bedre enn når han besøker feriestedet i Tyrkia. Foto: privat.

Turister rømmer fra «norsk» ferieparadis:

Derfor nekter Terje (55) å la seg skremme vekk

– For meg er Tyrkia et paradis, og jeg kommer aldri til å slutte å reise nedover, sier Terje Sørensen. Terroristene frykter han ikke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste årene har Tyrkia blitt rammet av en rekke terrorangrep. Etter kuppforsøket i juni har det blitt innført unntakstilstand.

Norsk UD fraråder reiser til grenseområdene til Syria. De oppfordrer også norske borgere å vise aktsomhet, og i tillegg unngå store folkemengder i de største byene.

Det siste årets dramatiske hendelser har fått alvorlige konsekvenser for antall nordmenn som reiser til Tyrkia.

Bare fra julen 2015 til julen 2016 gikk antall turister til Tyrkia ned med 58 prosent. Sommeren 2013 reiste hele 250.000 nordmenn til Tyrkia.

Nå er tallet 40.000.

Men til tross for at turismen stuper, er det mange Tyrkia-elskere i Norge. For bare noen få år siden var det veldig populært å kjøpe seg feriehus langs detn tyrkiske kystlinjen, og mange elsker tilværelsen i Alanya og andre feriebyer.

Frykter ikke bomber

Brannmann Terje Sørensen (55) fra Nittedal er én av de som elsker landet.

Til tross for mange terrorangrep andre steder i Tyrkia er han ikke redd for at det kommer til å skje noe i Alanya.

Til tross for hyppige terroraksjoner i andre deler av Tyrkia, trives nittedølen Terje svært godt i leiligheten like utenfor Alanya. 
Til tross for hyppige terroraksjoner i andre deler av Tyrkia, trives nittedølen Terje svært godt i leiligheten like utenfor Alanya. 

– Jeg forstår at det er vanskelig for nordmenn å innse hvor trygt det er i Alanya og områdene rundt. Det er langt unna terroren i Istanbul og Ankara sier han til TV 2.

Selv reiser han ned så ofte han kan, og det vil han fortsette med. Han har blitt kjent med en lokal familie som han har fått et nært forhold til.

– Vi ble først kjent da jeg besøkte restauranten deres da jeg var på ferie der i 2011. De serverte herlig tyrkisk mat, det blir jo ikke bedre enn det. Så inviterte de meg hjem. De eldre i familien kan ikke engelsk, men det gikk på fingerspråk og google translate. I dag kaller jeg dem bare «mama» og «papa», ler Sørensen.

Etter noen år bestemte han seg for å se etter en egen leilighet i nærheten av Alanya. Gjennom kontakter av faren i familien fikk han kjøpe en flott, ny leilighet til «tyrkisk pris». Den tyrkiske familiefaren lånte ham til og med 100.000 norske kroner til innskuddet.

– Hva er det du liker aller best med Tyrkia?

– Folket er herlige mennesker. De er et stolt folk som er opptatt av familie. De er ekstremt hjelpsomme og stiller opp, uten å ville ha penger for det. Jeg har virkelig blitt positivt overrasket over vennligheten og jeg har hatt utrolig flaks med både leilighet og venner.

– Men kan du forstå at antall norske turister går ned?

– Ja, jeg skjønner det. Men det er et stort land, og det har ikke vært angrep i nærheten av Alanya. Selv er jeg ikke redd, og overnattet senest i høst i Istanbul. Jeg har vært i mer dramatiske situasjoner på jobben, sier Sørensen, som i mange år jobbet som brannmann før han i gikk over til forebyggende arbeid i Brannvesenet etter en skade.

Pensjonistdrømmen

Terje drar ned 4-5 ganger i året og håper å kunne flytte ned permanent. Foto: Privat. 
Terje drar ned 4-5 ganger i året og håper å kunne flytte ned permanent. Foto: Privat. 

Når han om en del år blir pensjonist ønsker han å bosette seg fast i leiligheten utenfor Alanya. Foreløpig er han i Tyrkia 4-5 ganger i året. Han sparer opp overtid og tar seg avspasseringsdager. Fordi han er fleksibel får han ofte kjøpt billige flybilletter.

– Jeg drømmer om å leve fast i Tyrkia. Jeg føler jo at jeg har familie der nede, som jeg vet vil passe godt på meg. Ikke alle barn og barnebarn ønsker å dra nedover nå, og det respekterer jeg, selv om det jo er trist. Men jeg kan jo ikke garantere for sikkerheten. Min yngste sønn er imidlertid ofte på besøk og har egen nøkkel til leiligheten.

Sørensen forteller at han merker stor forskjell på Alanya de siste årene. Det var stille i byen i sommer. Mange av de tidligere populære restaurantene var tomme for gjester og mange hotell holdt stengt.

– Hva sier dine tyrkiske venner om utviklingen?

– De er veldig nervøse. De frykter at dersom det smeller i Alanya så er alt over for dem økonomisk. De har huslån og er avhengig av turister for å få inntekt. Jeg merker at de er mer forsiktige med å bruke penger. Samtidig er de flinke til å se fremover. De håper at situasjonen har roet seg om noen år, og at turismen tar seg opp igjen.

Sørensen sier at han ikke kommer til å slutte å dra selv om det eventuelt skulle skje angrep i området hvor han har leilighet.

– Nei, det kommer ikke til å påvirke meg. Jeg har så gode venner der og føler uansett at jeg vil dra. Man kan jo ikke garantere for sikkerheten i Oslo heller. Men om noe sånt skulle skje, blir det vel enda vanskeligere å få med deler av familien min nedover. Og det er jo trist.

Selv kjenner han ikke nordmenn som vurderer å selge feriehuset sitt, men vet at enkelte sliter med å få solgt eiendom nå. Selv kunne han ikke tenke seg å bytte ferieland, og sier det det er trist at Tyrkia ofte blir negativt fremstilt i media.

– Det er ille, for det er et fantastisk land og herlige mennesker. For meg er det rett og slett et paradis, sier Sørensen som ser frem til årets første Tyrkia-reise i februar.