Ti gode grunner til at du bør se FA-cupen i helgen

3. runde i FA-cupen har en egen magi. Her er cuphistoriens ti største sjokk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se FA-cupen fredag, lørdag, søndag og mandag på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

Slik skaffer du deg tilgang!

Les også: TV 2 har sikret seg FA Cup-rettighetene

Fredag er det duket for den første kampen i den 3. runden av FA-cupen, i det som er den 136. utgaven av verdens eldste fotballturnering.

Dette er den runden der den største nivåforskjellen kommer til overflaten, ettersom dette er runden der lagene fra Premier League gjør sin første opptreden. Det byr på muligheter for gigantskreller når de skal opp mot lag fra lavere nivåer.

Denne sesongen er det også potensielle skreller flere steder, og selv om det er flere interne Premier League-oppgjør og ingen møter mellom lag fra øverste nivå og dem utenfor ligaen, er det særlig noen av toppklubbene som skal passe seg.

Lørdag skal blant annet Arsenal reise til Preston, på 11. plass i Championship, mens Nord-London-rival Tottenham skal opp mot Aston Villa som befinner seg på plassen bak dagen etter. Lørdag tar også regjerende mester Manchester United imot Reading, som innehar 3. plassen i divisjonen under, mens det søndag er potensielle storskreller når Chelsea huser Peterborough fra League One (8. plass) og Liverpool tar imot Plymouth fra League Two (2. plass).

TV 2-ekspert Trevor Morley trekker fram to av disse kampene når han skal trekke fram hva han gleder seg mest til i helgen.

– Det er så mange historier. Jaap Stam kommer tilbake til Manchester United som Reading-manager, gigantene fra fortiden Preston skal møte Arsenal, og så har vi min gamle venn Martin Allen, som er i National League på nivå fem og nå skal møte hans gamle klubb Brentford, sier den tidligere spissen.

Alt om FA-cupen på altomfotball.no!

Sendeskjemaet for helgens FA cup-magi

Fredag 6. januar:
Kl. 20.45: West Ham – Manchester City på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no (kampstart 20.55)

Lørdag 7. januar:
Kl. 13.20: Manchester United – Reading på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no (kampstart 13.30)

Kl. 15.50: Sutton United – AFC Wimbledon på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no (kampstart 16.00)

Kl. 15.50: Barrow – Rochdale på TV 2 Sport Premium 2 og tv2sumo.no (kampstart 16.00)

Kl. 18:20: Preston North End – Arsenal på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no (kampstart 18.30)

Søndag 8. januar:
Kl. 14.20: Liverpool – Plymouth Argyle på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no (kampstart 14.30)

Kl. 15.50: Chelsea – Peterborough på TV 2 Sport Premium 2 og tv2sumo.no (kampstart 16.00)

Kl. 16.50: Tottenham – Aston Villa på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no (kampstart 17.00)

Mandag 9. januar:
Kl. 20.35: Cambridge United – Leeds på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no (kampstart 20.45)

Kun det siste av disse tre oppgjørene går du glipp av som TV-seer, og andre lag du kan glede deg til å se på TV 2s kanaler i helgen er West Ham, Manchester City, Sutton United, AFC Wimbledon, Barrow, Rochdale, Cambridge og Leeds. Både Barrow og Sutton spiller på nivå fem i det engelske ligasystemet.

TV 2s Premier League-ekspert Trevor Morley mener at mange Premier League-lag må passe seg.

– Det er mange som har fått tøff trekning. Millwall kan enkelt slå Bournemouth, Stoke får det tøft med en form for lokalderby mot Wolves, vi har Watford mot Burton, og man vet jo aldri med Chelsea og Liverpool. Det kommer til å være noen Premier League-klubber som roter det til.

– Alle fotballsupportere elsker et sjokk, så lenge det ikke er mot ens eget lag. Og det kommer ett i år og. Det håper i hvert fall jeg, sier den tidligere West Ham- og Manchester City-spilleren.

Seks Premier League-lag røk i 3. runde forrige sesong
Forrige sesong var det hele seks lag fra Premier League som måtte forlate turneringen på dette stadiet, men fem av dem ble offer for tøff trekning i form av rene Premier League-oppgjør.

Newcastle røk mot Watford, Sunderland røk mot Arsenal, Southampton røk mot Crystal Palace, Norwich røk mot Manchester City og Leicester røk mot Tottenham.

Manchester United røk mot Swansea, Tottenham røk mot Arsenal, WBA røk mot Crystal Palace, Norwich røk mot Fulham og Newcastle røk mot daværende divisjonskollega Cardiff i Ole Gunnar Solskjærs debut som sjef for waliserne.

Her er de ti største 3.rundeskrellene
I tillegg røk Swansea 2-3 mot League Two-laget Oxford i 2016, noe som var en virkelig skrell. Allikevel når det ikke opp i kampen mot tidenes cupskreller på dette stadiet. Se bare på denne listen, som BBC laget i forbindelse med 3. runde av FA-cupen i 2015:

Walsall-Arsenal 2-0, 1933
Det første virkelig store FA cup-sjokket fra på tredjerundenivå kom så langt tilbake som i 1933. Tredjedivisjonslaget Walsall slo nemlig ut selveste Arsenal, som tre år tidligere hadde vunnet turneringen. Det faktum at klubben mellom 1933 og 1938 vant fire ligatitler og enda en cupfinale viser også hvilken stormakt de var.

Walsall slet på sin side på tredje nivå, og den legendariske Arsenal-manageren Herbert Chapman tok seg råd til å hvile flere av de faste spillerne. En av de nye - unggutten Tommy Black - gjorde en tabbe som ledet til baklengsmål. Etter kampen fikk han beskjed av Chapman at han aldri trengte å komme til stadion igjen og at skoene hans ville bli sendt sammen med overgangspapirene. En uke senere forlot han klubben.

Worcester 2-1 Liverpool, 1959
Et annet lag som skulle vokse og bli gigantiske i sin tid var Liverpool, men også de måtte tåle et pinlig nederlag i 3. runde av FA-cupen før de virkelige glansdagene for alvor slo inn. I 1959 var de dog selv et andredivisjonslag, men allikevel store favoritter mot ikke-ligalaget Worcester City.

Noen stjernespillere hadde man allerede, og Billy Liddell - stjernen fra serietittelen tolv år i forveien - var blant dem som ble hvilt. Det utnyttet laget med sausnavnet, og avisene fråtset i overskrifter som "What Sauce", "Saucy Worcester" og "Worcester too Hot for Liverpool". Senere samme år forlot for øvrig manager Phil Taylor klubben. Hans erstatter? Bill Shankly.

Hereford 2-1 Newcastle United, 1972
Ronnie Radford er et navn som står i FA-cuphistorien med gullskrift. Hans langskudd for ikke-ligalaget Hereford mot Newcastle fra øverste nivå sørget for ett av turneringens største sjokk noensinne.

På Edgar Street i Hereford fikk nemlig miniputten en ny mulighet til å slå ut gigantene etter uavgjort i det opprinnelige oppgjøret. Og omkampen på den gjørmete banen vil aldri glemmes. Alle trodde at Newcastle reddet sitt eget skinn da Malcolm MacDonald scoret sent, men et langskudd fra over 30 mål fra Radford ville det dog annerledes.

Hans scoring fikk den legendariske kommentatoren John Motson til å gå av skaftet, publikum til å invadere banen og kampen til å gå til ekstraomganger. Der scoret Ricky George, og sjokket var et faktum. Topplaget Newcastle United var ute. Miniputten Hereford videre.

Bournemouth 2-0 Man Utd, 1984
Tolv år senere var det et annet United, denne gang fra Manchester, som skulle oppleve tredjerundesjokket. Den uerfarne manageren Harry Redknapp og hans Bournemouth ble ikke levnet store sjansene mot de røde djevlene, men fem minutters magi sørget for nok en gigantflause.

Tredjedivisjonslaget matchet giganten i en time, før to scoringer i løpet av fem minutter fra Milton Graham og Ian Thompson sørget for 2-0-ledelse til "The Cherries." Stjerner som Bryan Robson var rystet, og Ron Atkinsons mannskap kom aldri tilbake.

Birmingham City 1-2 Altrincham, 1986
Laget som i januar 2015 må passe seg aller mest for ikke å gå i ikke-ligalags-fellen er Birmingham. Da er det kanskje greit å vite at de har nettopp et slikt nederlag i sin stolte historie. Oppgjøret mot Altrincham i 1986 - for øvrig med en ung David Seaman i Birmingham-målet - er nemlig ikke det stolteste kapitlet i de blås historiebøker.

Riktignok slet man selv i toppdivisjonen, og dette tapet kostet manager Ron Saunders jobben. "Det som skjedde her i kveld har ligget i luften de siste to årene. Jeg håper resultater får ting til å skje og at jeg får penger fra styret", sa han etter kampslutt. Han fikk vel på mange måter det motsatte.

Sutton 2-1 Coventry, 1989
Suttons seier mot Coventry i 1989 er et annet av de virkelige store sjokkene i turneringens historie. Coventry hadde vunnet turneringen halvannet år i forveien, men Conference-laget lot seg ikke skremme av den grunn.

Scoringer fra Tony Rains og Matthew Hanlan var nok til at David Phillips' utligningsmål like etter pause ikke var nok for gjestene. Seieren stod helt til 4. runde i 2013, da Luton slo ut Norwich, som den siste der et lag fra utenfor ligaen har slått ut et fra øverste nivå.

West Brom 2-4 Woking, 1991
To år etter var det enda lengre avstand mellom lagene da Woking slo WBA på bortebane. Vertene hørte hjemme på andre nivå, mens gjestene spilte sin ligafotball så langt nede som på sjuende nivå - i daværende Diadora League.

Det faktum at seieren kom på bortebane gjorde den ikke mindre sjokkerende, og hjemmelagets 1-0-ledelse til pause gjorde også det hele enda mer imponerende. Hat trick fra Tim Buzaglo, som jobbet i dataindustrien og spilte cricket for Gibraltar, i løpet av et kvarter i 2. omgang snudde det hele.

Wrexham 2-1 Arsenal, 1992
Sjokket som kom året etter var minst like stort, selv om heltene som var involvert var noe mer etablerte. Wrexham-veteranen Mickey Thomas hadde nemlig en fortid i Manchester United, men det var nok ingen som forutså at han som 37-åring skulle spille en av hovedrollene da walisiske Walsall slo ut regjerende ligamester Arsenal.

Hans vidunderlige frispark som utlignet til 1-1 ble etter kampslutt kalt "one in a million" av Arsenal-sjef George Graham, og da Steve Watkin scoret seiersmålet to minutter før slutt hadde laget fra nivå fire gjort det helt store. David Seaman opplevde dermed sin andre tredjerundesmell på få år, nå som Arsenal-keeper.

Shrewsbury 2-1 Everton, 2003
Noen ganger vet man nesten på forhånd at en miniputt-seier er på trappene. Da Shrewsbury tok imot Everton i 2003 hadde man nettopp et slikt oppgjør. Manageren til vertene var nemlig ingen ringere enn Kevin Ratcliffe, en av Everton-historiens mest suksessfulle kapteiner.

Da trekningen var klar slo Ratcliffe fast at hans lag, til tross for at de befant seg i bunnen på fjerde nivå, kunne hamle opp mot et Everton-lag som kjempet om plass i Europa. Og han fikk rett. David Moyes' mannskap kunne tapt mer, hadde det ikke vært for heroisk innsats mellom stengene av Richard Wright. To scoringer fra den 34-årige kapteinen Nigel Jemson var dog nok, og dermed var seieren et faktum.

Stevenage 3-1 Newcastle, 2011
For fire år siden opplevde Newcastle nok et tredjerundesjokk, 39 år etter flausen mot Hereford. Stevenage, i sin første sesong i ligafotballen, slo Alan Pardews mannskap ut av turneringen mot alle odds.

AVGJORDE: Peter Winn scoret 3-1-målet da Stevenage slo Newcastle 3-1 i 3. runde i 2011.
AVGJORDE: Peter Winn scoret 3-1-målet da Stevenage slo Newcastle 3-1 i 3. runde i 2011. Foto: Sean Dempsey

Stacy Long og Michael Bostwick satte de to første, før Joey Barton reduserte på overtid. I stedet for utligning kom dog 3-1-målet, da Peter Winn avgjorde oppgjøret.

Hvem blir dette årets Peter Winn? Se FA-cupen på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo!

PS! Hovedelementene i denne artikkelen er hentet fra tilsvarende artikkel i januar 2015.