Cappelen sendte og mottok over 300 SMSer fra et ukjent nummer fra sommeren og frem mot jul i 2013. Politiet skjønte fort at avsenderen var viktig å avsløre.
Cappelen sendte og mottok over 300 SMSer fra et ukjent nummer fra sommeren og frem mot jul i 2013. Politiet skjønte fort at avsenderen var viktig å avsløre. Foto: Magnus Nøkland / TV 2 (illustrasjon)

Slik avslørte politiet mannen bak de mystiske SMSene til hasjbaronen

Nummeret var registrert på en utvandret pakistaner som bodde i Karachi – en av verdens heroinmetropoler. Drev Cappelen med mer enn bare hasj?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kunne TV 2 fortelle om at sterk mistillit mellom to politidistrikt kan ha hindret at hasjimportøren Gjermund Cappelen ikke ble pågrepet før etter nesten 20 år i politiets søkelys.

Men 19. desember 2013 var det stopp for Cappelen, etter at noen få betrodde mennesker i politiet hadde gjennomført en av norgeshistoriens mest hemmelige aksjoner.

Les del 1 av føljetongen her: Politikonflikt kan være grunnen til at det tok nesten 20 år før hasjbaronen Cappelen ble tatt

I 2013 lå det an til å bli en hektisk førjul for de som jobbet med «Operasjon Silent», den topphemmelige politiaksjonen som knuste Gjermund Cappelens hasjimperium, og dessuten førte til at polititoppen Eirik Jensen senere ble tiltalt for blant annet grov korrupsjon.

Eldstemann på laget, Ketil Thue, var nå leder for spaning og etterretningsseksjonen. Han hadde startet sin karriere som politispaner i Asker og Bærum i 1988 - samme år som Gjermund Cappelen - eller GT som han da ble kalt - begynte å importere hasj i større skala. Siden den gang hadde narkotika vært levebrød for begge to, men på hver sin side av loven.

Mobilkjøp åpnet for avgjørende avlytting

Kvelden den 3. desember fulgte spanerne Gjermund Cappelen frem til Sandvika kjøpesenter hvor han kjøpte to billige Nokia-telefoner i Telekiosken. Dette var godt nytt for politiet, som ved hjelp av telefonenes IMEI-nummer kunne gjøre klart for avlytting av telefonene da Cappelen setter inn nye SIM-kort. Samme dag observerte spanerne at en straffedømt mann som tidligere har jobbet som brusselger, var på besøk hos Cappelen.

4. desember: Etterforskerne trenger nå rettens godkjenning før de kan avlytte Cappelens telefoner. Asker og Bærum tingrett godkjenner denne dagen politiets begjæring om kommunikasjonkontroll, men som med avlytting generelt blir denne avgjørelsen holdt topphemmelig.

Dagen etter, den 5. desember, er den straffedømte «Brusselgeren» igjen på besøk hos Cappelen. Politiet følger med fra en leilighet på den andre siden av gata. Samme dag startet avlytting Cappelens telefoner. I tillegg til å avlytte telefonen i sanntid, kunne politiet nå også sjekke hvem Cappelen hadde vært i kontakt med i løpet av de siste tre månedene. En begjæring til Post- og teletilsynet førte nemlig til at Telenor måtte utlevere all metadata fra Cappelens telefonaktivitet de siste tre månedene.

Hadde mye kontakt med mystisk nummer

Politiet fikk dermed en oversikt over hvem Cappelen hadde ringt til og mottok samtaler fra - og hvem han hadde kommunisert med på SMS. Et par numre skilte seg ut, og «Brusselgeren» var en Cappelen hadde hatt mye kontakt med. Men mest interessant var et nummer som ikke var oppført i telefonkatalogen.

Bare siden sommeren hadde det blitt sendt nesten 300 SMS-er mellom Cappelen og dette ukjente nummeret. På samme tid har Cappelen ifølge tiltalen smuglet inn over et halvt tonn hasj til Norge fra Danmark og Nederland.

Politietterforskerne i Operasjon Silent gjorde et søk på det mystiske nummeret i det nasjonale etterretningsregisteret Indica og fikk treff. Det skulle vise seg at nummeret tilhørte - eller hadde tilhørt - en pakistaner som utvandret fra Norge i 2008. Mannen var ifølge de siste opplysningene bosatt i den pakistanske storbyen Karachi – kjent som en verdensmetropol for heroinsmugling. Drev Cappelen med noe annet enn hasj?

«Karachi-nummeret» fremsto som helt sentral i Cappelens nettverk. Det var opplagt at Operasjon Silent måtte bruke ressurser på å avdekke hvem han egentlig var og hvilken rolle han hadde.

Samme dag som politiet starter avlyttingen av Cappelens telefon, 5. desember, fanger de opp seks SMSer mellom han og Karachi-nummeret. I tillegg har hasjimportøren flere møter med forskjellige folk denne torsdagen. Politiet slet med å holde følge med da Cappelen kjørte godt over fartsgrensen for å rekke et møte på en sushirestaurant på Lysaker. Der møtte han en 30 år gammel hasjkjøper fra Groruddalen, som senere ble dømt til fem års fengsel da Cappelens nettverk ble dømt i Asker og Bærum tingrett.

Etterforskerne som lyttet på Cappelens telefonsamtaler noterte seg at han planla en tur til København neste dag. Hva skulle han der? Operasjon Silent koblet ikke inn dansk politi. Tausheten gjaldt også kolleger i andre land.

Jensen-forsvarer:  – Kontakten har sammenheng med politioppgavene

Eirik Jensens forsvarer, Arild Holden, forteller til TV 2 at hans klient nekter straffskyld på alle punkter, og hevder at han kun hadde kontakt med Cappelen som ledd i hans arbeid som politimann.

– Den kontakten som har vært mellom Cappelen og Eirik Jensen, den har sammenheng, etter vår oppfatning, med de politioppgavene som Eirik Jensen hadde, sier Holden.

Sendte sønnen på «harrytur» med 250.000 kroner

Fredag 6. desember: “Brusselgeren” var tilbake på morgenen utenfor huset til Cappelen mens spanerne følger med. Ved lunsjtider dukket Cappelens sønn opp med en leiebil, parkerte, hilste og forlot stedet til fots. Fra leiligheten over gaten filmer politiet Cappelen mens han henter en pose og gjemmer noe i bilens baksete.

Under en senere rettssak mot sønnen i Asker og Bærum tingrett forklarte Cappelen at han skjulte 250.000 kroner i bilen. Cappelens sønn hentet senere bilen og politiet fulgte etter han fram til Sverige. I Sverige ringte sønnen til sin far:

Sønn: Hei, du. Så da er jeg i hvert fall et lite stykke inn i Sverige.

Gjermund: Da var (utydelig) i Sverige, ja.

Sønn: Ja.

Gjermund: Så hyggelig, da.

Sønn: Det er hyggelig, vet du.

Gjermund: Ja, ja, ja, ja, så bra da. Gutt på harrytur hehe.

Sønn: Hæh. Jeg er på en liten harrytur, ja. Deilig det da. Kjøpt litt flesk og litt faenskap.

Avtaler møte med «Karachi-telefonen»

<b>OPERASJONSROM: </b>Fra dette kontoret på politihuset i Sandvika kunne politiet følge Cappelens kommunikasjon med det mystiske nummeret.
OPERASJONSROM: Fra dette kontoret på politihuset i Sandvika kunne politiet følge Cappelens kommunikasjon med det mystiske nummeret.

Mens sønnen fraktet pengene med bil til Danmark, tok Gjermund Cappelen fly. De møttes på SAS-hotellet i København og i lobbyen satt en danske og ventet. Asker og Bærumspolitiet har i etterkant sikret seg hotellets overvåkingsbilder og identifisert personen. Den 58 år gamle dansken var i politiregistre koblet til store volumer med hasj.

Denne dagen er det fire SMS-er mellom Cappelen og Karachi-telefonen. Teamet til Ketil Thue kunne følge SMS-utvekslingen mens det skjer. En tekstmelding fra Cappelen dukket opp på PC-skjermen og skapte optimisme. Cappelen og personen bak Karachi-telefonen ble enige om å møtes mandag 9. eller tirsdag den 10. desember.

Under turen til Danmark avtaler Gjermund Cappelen et møte med personen som skjuler seg bak «Karachi-nummeret», der han skal overlevere informasjon. Illustrasjon: TV 2
Under turen til Danmark avtaler Gjermund Cappelen et møte med personen som skjuler seg bak «Karachi-nummeret», der han skal overlevere informasjon. Illustrasjon: TV 2

Cappelen har ikke tid til å bli lenge i København og allerede neste formiddag, lørdag 7. desember, venter spanerne fra Asker og Bærum på Gardermoen lufthavn i det Cappelen vandrer ut av ankomsthallen. Den mistenkelige reiseaktiviteten, Cappelens kjøp av nye telefoner, pengetransporten til København og møtene med Dansken og Brusselgeren og et møte på en restaurant kunne tyde på at en ny innførsel med hasj snart var på vei til Norge.

Mandag 9. desember steg spenningen på operasjonsrommet på politihuset i Bærum. Denne dagen var det 13 tekstmeldinger mellom Cappelen og Karachi-telefonen. I det Cappelen kjørte i retning Oslo hang spaningslagene seg på. Cappelen parkerte utenfor Kiwi i Platous gate på Grønland, men ingen dukket opp. På politihuset i Sandvika fulgte etterforskerne med på hva som ble sendt av tekstmeldinger til og fra Cappelens telefon. Plutselig så de at det dukket opp meldinger på Cappelens telefon om at møtet ble utsatt til neste dag.

Hemmelig spaningssteder

Tekstmeldingen om møtet neste dag er ekstremt verdifull informasjon for etterforskerne. De vet nå at møtestedet dagen etter er ved Kiwi på Grønland. De bestemte seg derfor for å plassere minst to spaningslag i området rundt Helga Helgesens plass og de skaffet seg ifølge TV 2s kilder tilgang til to leiligheter med god visuell oversikt over Kiwi-butikken og gatene rundt. Ved hjelp av kikkert og kameraer med solide telelinser ville de ha full kontroll på aktiviteten i området.

Tirsdag 10. desember. Spanerne var skjerpet. Cappelen kom ut av døren hjemme i Bærum sammen med sine barn tidlig på morgenen. Han hadde to biler tilgjengelig, begge i luksusklassen. En grå BMW X3 og en sort BMW 760. Den siste med en prislapp på godt over to millioner kroner og med krefter under panseret som politiet neppe kunne matche. Cappelen valgte den grå X3-en som denne morgen var hvit på grunn av nattens snøfall. Politiet visste at han pleide å kjøre barna til skolen og valgte å ikke ta noen sjanser. Spaningslederen ga beskjed om at alle skulle holde seg i ro. Cappelen kjørte avsted med barna.

I ti-tiden kjører Cappelen innover mot Oslo. Operasjon Silent visste at han er på vei for å møte den ukjente mannen bak Karachi-telefonen på Grønland. Spaningsbilene holdt god avstand til Cappelens BMW. De visste hvor møtet skulle finne sted og trengte ikke risikere at spanerne ble oppdaget. En tabbe - så lite som et blikk i feil retning - kan være nok til å velte en hemmelig politioperasjon. Samtidig var spaningslagene allerede på plass i bygningene rundt Kiwien på Grønland. De hadde god kontroll.

Karachi-mannen gjenkjent øyeblikkelig

Morgenrushet var akkurat over og trafikken denne morgenen fløt lett av sted. 10. desember er normalt en ekstra travel dag for norsk politi. Det er dagen da Nobels fredspris deles ut. Er vinneren kontroversiell eller fra en region der menneskeliv er forbruksvare, er politioppbudet stort. Hele sentrum kan på Nobel-dagen vrimle av uniformert og sivilkledd politi.

Men Nobelprisen dette året gikk til Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen, og hadde ikke gjort et stort innhogg i budsjettet til Oslopolitiet. Det var trolig tidenes minst provoserende tildeling og dermed var det heller ikke så mye politi i gatene - bortsett fra området rundt Kiwi-butikken. Cappelen kjørte inn i Operatunellen og tok avkjørselen i bunnen av tunnelen mot Gamlebyen. X3-en parkerte i enden av Platous gate utenfor Kiwibutikken, som ligger på hjørnet med inngang fra Grønlandsleiret.

Spanerne som holder til i en av leilighetene på andre siden av gata får øye på en mann med grått skjegg som kommer gående og setter seg inn i bilen.

Mannen Cappelen fikk inn i passasjersetet på luksusbilen, som hadde avtalt møtet fra Karachi-nummeret, var ikke til å ta feil av. Det var polititoppen Eirik Jensen. Spanerne tok en rekke bilder.

BMWen til Cappelen kjørte en runde rundt kvartalet før Jensen ble satt av igjen like ved bygningen hvor han hadde kontor.

Krisemøte på politihuset

Spanerne fulgte etter Cappelen, som kjørte til Gardermoen og satt fra seg bilen på korttidsparkeringen. Så gikk Cappelen ombord i KLM-flyet til Amsterdam.

Samme dag er det krisemøte på politihuset i Oslo. Sjefen for seksjon for organisert kriminalitet, Einar Aas, drøfter saken med politimester Hans Sverre Sjøvold. De er usikre på hva dette er. Begge håper at det “kun” dreier seg om uryddig kontakt med en kriminell. Men i tråd med Operasjon Silent er de helt tause overfor både Eirik Jensen og resten av politiledelsen. I stedet varsles sjefen for Spesialenheten for politisaker om det som kan være et mulig lovbrudd begått av en politimann. Men saken er ytterst delikat.

Plutselig var Eirik Jensens kolleger og Eirik Jensens sjef involvert i en mulig etterforskning mot Eirik Jensen. Saken var ekstra delikat fordi Jensen hadde havnet i en alvorlig arbeidskonflikt med sin arbeidsgiver etter at han ble «degradert» og internt omplassert mot sin vilje. Frustrasjonen fra Jensens side rettet seg nettopp mot Einar Aas, som var den som hadde fjernet ham fra jobben i seksjonen for organisert kriminalitet og som nå var sentral i Operasjon Silent.

Hvem var målet for Operasjon Silent?

TV 2 vet at Gjermund Cappelen var hovedmålet i Operasjon Silent, men ukjent for mange var det at Eirik Jensen også var et eventuelt delmål for Operasjon Silent. Det var på grunn av Asker og Bærum politidistrikts mangeårige mistanker om urent spill fra Eirik Jensen side, at aksjonen fikk navnet Operasjon Silent. Møtet de nå hadde fotografert mellom Cappelen og Jensen utenfor Kiwi ga etterforskerne en forsterket grunn til å etterforske Jensens rolle i saken.

Skal politiet opprettholde tilliten blant folk – og ikke bli beskyldt for å være bukken som passer havresekken – er det avgjørende at politiet ikke etterforsker saker hvor politiet er involvert. Det er også avgjørende for den anmeldte eller mistenkte politimannen at etterforskningen blir lagt til et nøytralt organ.

Men ting skjedde uventet fort i Operasjon Silent. Politiet kan på egen hånd foreta etterfors­kningsskritt når opphold vil kunne skade etterforskningen, men de skal så snart som mulig varsle Spesialenheten for politisaker om dette. Spesialenheten opplyser til TV 2 at de i midten av desember 2013 ble varslet om et mulig straffbart forhold av Asker og Bærum politidistrikt, men at det på det tidspunktet ikke var nok grunnlag til å opprette en egen sak.

Dessuten var Jensen formelt hverken mistenkt eller siktet. Det var bare noe mistenkelig med den kontakten han hadde med Gjermund Cappelen - selve hovedmålet for Operasjon Silent. Samtidig hadde Jensen gjennom sin nye stillingsinstruks fått stor handlefrihet og vide fullmakter. Han kunne kontakte og snakke med relevante personer når han utarbeidet kriminalitetsanalyser for politimesteren.

Operasjon Silent er for alvor i gang, og begynner å gi resultater. TV 2 vil i helgen fortelle mer om politiets spektakulære og topphemmelige aksjon for å ta Gjermund Cappelen.