KRITISERES: Donald Trumps uttalelser om Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange vekker raseri.
KRITISERES: Donald Trumps uttalelser om Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange vekker raseri. Foto: NTB scanpix

Trumps omfavnelse av Wikileaks-grunnlegger Assange vekker raseri

– Dette er samme mann som Trump ville drepe i 2010, sier republikansk senator.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USAs etterretningssjefer står fast ved at Russland sto bak hackingen mot Demokratene. Fredag møter de en av sine argeste kritikere, Donald Trump.

Sjefene for FBI og CIA, samt den nasjonale etterretningsdirektøren James Clapper, skal brife den kommende presidenten om hackingen av epostene til Det demokratiske partiet.

Etterretningsorganisasjonene har konkludert med at Russland sto bak cyberangrepet for å påvirke valget i Trumps favør, noe Trump har avvist og latterliggjort i sosiale medier.

I opptakten til møtet har Trump kommet med flere sleivspark til etterretningsorganisasjonene. Blant annet har han hevdet at tidspunktet for brifingen ble forskjøvet.

– Brifingen om den såkalte «russiske hackingen» er utsatt til fredag, kanskje trengs det mer tid for å bygge en sak. Veldig rart, skrev Trump tirsdag.

I etterkant ble dette avvist av høytstående etterretningskilder, som hevdet at planen hele tiden hadde vært at møtet skulle holdes fredag.

Gjennom signaletterretning skal USA ha fanget opp jubelen som brøt ut i Moskva da det ble klart at Donald Trump vant valget, skriver Washington Post.

– Russerne likte ganske godt det som hendte 8. november, og likte også ganske godt det de gjorde, sier en høytstående tjenestemann.

Disse opplysningene kommer frem i den over 50 siders hemmelige rapporten som president Obama fikk torsdag, og som Trump skal bli brifet om fredag, ifølge avisen.

Vet hvem som lekket til Wikileaks

Ifølge CNN vet amerikanske myndigheter hvem som lekket de hackede epostene til Wikileaks. Under valgkampen ble over 50.000 eposter lekket av nettstedet Wikileaks. Ifølge Det hvite hus var det de russiske etterretningstjenestene GRU og FSB som sto bak cyberangrepene, som etter alt å dømme ble styrt fra høyeste hold i den russiske regjeringen.

I en analyserapport fra det amerikanske sikkerhets-departementet og FBI beskrives det i detalj hvordan cyberangrepet «Grizzly Steppe» skal ha skjedd. I dokumentet beskrives både verktøyene og infrastrukturen russerne brukte for å bryte seg inn i og utnytte datasystemer knyttet til det amerikanske valget og til en rekke offentlige og private enheter i USA.

Hackerne klarte å få tilgang til epostene til blant andre Hillary Clintons valgkampsjef John Podesta med såkalt «phishing», eller nettfisking. Ved å trykke på lenken i eposten som oppfordret til bytte av passord, fikk de russiske hackerne tilgang til epostene som senere ble lekket på Wikileaks.

Julian Assange har i et intervju med Fox News nektet for at det var Russland som sto bak lekkasjen.

Sean Hannity i Fox News sier at han tror på «hvert eneste ord» fra Assange. Trump, som offentlig har uttrykt sin misnøye med CIA, valgte denne uken å uttrykke sin støtte til Assange på Twitter:

«Assange sa 'at en 14-åring kunne hacket Podesta' - hvorfor var Demokratene så uforsiktige? Han sa også at de ikke fikk informasjonen fra russerne.»

Uttalelsene fra Trump står i sterk kontrast til hva han mente om Wikileaks i 2010. Da mente Donald Trump at dødsstraff var passende for å lekke graderte opplysninger, kunne CNN fortelle denne uken.

Torsdag morgen avviste Trump på Twitter at han verdsatte påstandene fra Wikileaks-grunnleggeren Assange mer enn konklusjonene fra amerikansk etterretning.

Vekker raseri

Samtlige 16 amerikanske etterretningsorganisasjoner har konkludert med at Russland sto bak hackingen og lekkasjene av dokumenter fra det demokratiske partiet, med det formål å hjelpe Donald Trump å bli valgt.

Den republikanske senatoren Lindsay Graham sier til CBS News at han er rasende over Trumps omfavnelse av Julian Assange.

– Dette er samme mann som Trump ville drepe i 2010, sier Graham.

I 2015 skrev for øvrig The Wikileaks Supporters Forum at Assange, som siden 2012 har søkt tilflukt i Ecuadors ambassade i London, ville at russisk sikkerhetstjeneste skulle sørge for vaktholdet utenfor ambassaden.

Twitter-brukeren «Pwn All The things» har i en tråd etterprøvd Assanges påstander om at en 14-åring, og ikke russerne, kunne stå bak det omfattende dataangrepet.

USAs utenriksminister John Kerry sier at både han og president Barack Obama advarte russiske ledere mot å blande seg inn i det amerikanske valget.

På spørsmål om hvorfor han ikke offentlig anklaget Russland for å hacke amerikanske mål før valget i november, sier Kerry at han ikke ønsket å bli anklaget for å forsøke å manipulere resultatet.

Obama sa i forrige måned at han hadde konfrontert Russlands president Vladimir Putin med anklagene da de møttes før valget, og at han hadde bedt ham «kutte det ut» og lovt en robust respons.

– Både presidenten og jeg tok personlig opp saken med russerne, sa Kerry til pressen kort etter at toppsjefene i det amerikanske etterretningsapparatet møtte til høring i Senatet om hackingen.

Etter at vurderingene ble offentlige, har president Obama utvist 35 russiske diplomater. (NTB/TV 2)