NEDTUR: Det ble ingen NHL-rekord på Columbus Blue Jackets.
NEDTUR: Det ble ingen NHL-rekord på Columbus Blue Jackets. Foto: Geoff Burke

Ble smadret i rekordforsøket

Men nå kan «idiotforklarte» John Tortorella bli sesongens trener i NHL.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Washington Capitals - Columbus Blue Jackets 5-0:

Det gikk ikke for Columbus Blue Jackets. Forsøket på å skrive seg inn i NHLs rekordbøker røk på siste hinder.

For da Espen Shampo Knutsen og Ole-Kristian Tollefsens tidligere klubb skulle ta sin 17. strake seier og tangere Pittsburgh Penguins' rekord fra 1992/93-sesongen, så kom de kraftig ned på jorden.

For rekordforsøket ble ikke bare stoppet. Blue Jackets ble regelrett knust av Washington Capitals.

Kampen var avgjort etter to perioder. Da sto det 4-0 til Capitals. Justin Williams satte inn 5-0 i den siste perioden.

Daniel Winnik, John Carlson, Nate Schmidt og Andre Burakovsky scoret de øvrige målene.

Brøt med prinsippet sitt
Etter kampen brøt trener John Tortorella med et av sine prinsipper og gikk inn til spillerne i garderoben.

– Jeg pleier ikke gå i garderoben, uansett om vi vinner eller taper. Jeg har ikke vært der hele sesongen. Men som jeg sa til dem, så ville det vært en tabbe av meg om jeg ikke gjorde det nå. Det har vært en vanvittig seiersrekke av et hockeylag. De skal være veldig godt fornøyd med det, sier han til ESPN.

Tortorella har fått en enorm oppreisning denne sesongen.

Den frittalende 58-åringen kom som en vind inn i NHL i 2000. Da tok han over Tampa Bay Lightning. En klubb som var vant med å kjempe helt i bunn i sin divisjon. De siste fire sesongene før han overtok hadde de tapt minst 50 grunnspillkamper.

Men med stram defensiv organisering og en nøye plan om hvordan han ville at laget hans skulle se ut, så gikk de fra prügelknabe til topplag.

I 2003/04 tok de 106 poeng i grunnspillet, og vant like godt hele Stanley Cup.

Tortorella mottok Jack Adams-trofeet som bevis på at han var NHLs beste trener den sesongen.

Nedtur i Rangers og Canucks
I 2009 havnet han i New York Rangers. Men resultatene ble ikke som man håpet. Selv om Rangers kjempet i toppen i grunnspillet år etter år, så var de sjanseløse i sluttspillet.

Tortorella ville ikke bruke spillere som Mats Zuccarello. Og han ble kritisert for å ha en utdatert hockeyfilosofi, der han bare skulle ha krigere som slengte seg ned for å blokkere skudd.

Da han fikk sparken etter 2012/13-sesongen, ble han etterfulgt av daværende Vancouver Canucks-trener Alain Vigneault.

Tilfeldighetene ville det sånn at Tortorella overtok som trener for Canucks.

Men det ble et kortvarig og ulykkelig ekteskap.

Tortorella fikk sparken etter en sesong, etter at Canucks gikk glipp av sluttspillet for første gang siden 2008.

Han ble idioterklært og mange trodde han var ferdig som topptrener.

Fra idiot til geni
Men etter et drøyt år borte, så ble han hentet inn i varmen av Columbus Blue Jackets.

Samtidig ble han også trener for USAs landslag.

Han klarte ikke å lede Blue Jackets til sluttspill i sin første sesong, og da USA gikk på tre strake tap i høstens World Cup, så var kritikerne ute igjen.

Men nå har han gjort Blue Jackets til et av NHLs beste lag. Uten store stjerner, men samtidig uten svakheter. Og plutselig snakker man om et nytt Jack Adams-trofe til Tortorella.

– En mann som startet sesongen med et knust rykte etter forrige sesongs prestasjoner, kombinert med en katastrofal rekke med tre strake tap som hovedtrener for USA i World Cup, er plutselig favoritt til å vinne Jack Adams-trofeet som årets trener midtveis i sesongen, skriver Scott Burnside for ESPN.

Har lært mye
Nå blir jobben å få laget til å løfte seg etter et tap. Slik at det ikke går som med Philadelphia Flyers, som bare har vunnet en av åtte kamper etter at deres seiersrekke stoppet på ti.

– Jeg stoler på laget. Jeg synes de har opptrådt ærlig på isen. Jeg stoler på laget. Jeg synes de har en dynamikk i gruppen og vi har snakket om dette: «Ikke håp at dere skal vinne. Vit at dere kommer til å vinne». Og jeg føler vi har krysset den grensen og at vi nå vet at vi er et godt hockeylag. En kamp kommer ikke til å endre hvordan vi ser på oss selv, sier Tortorella.

Og kaptein Nick Foligno sier at de har lært mye av seiersrekken.

– Vi har lært hvordan vi skal opptre i pressede situasjoner og også hvordan det føles å vinne. Du forventer å vinne hver gang du kommer på isen, og det er ikke noe som har vært vanlig med dette laget. Vi bygger den kulturen og identiteten som vi har snakket om. Men det det handler om hvordan vi gjør oppgavene våre og hvordan vi spiller, sier Foligno, som har vært i klubben siden 2012, og som bare en gang har opplevd å spille sluttspill med klubben.