– Går konkurs hvis jeg har en dårlig sesong

Men nå kan Tande smile hele veien til banken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

BISCHOFSHOFEN (TV 2): For halvannet år siden satt han i kassa på Rimi for å ha råd til å hoppe på ski. Vinner han hoppuka, kan Daniel-André Tande allerede konstaterer at han runder millionen i inntekt i årets sesong.

– Det er deilig å vite, men gleden med idretten betyr mest. Har jeg en dårlig sesong, så går jeg konkurs, ler han.

Hoppuka betyr mest
I kveld sto flere lokale ungdommer i 40 minutter i seks minus grader og ventet på å få en autograf, og en selfie hos nordmannen. For vinner man hoppuka, blir man legende i mellom-Europa.

– Ja, sånn er det. Hoppuka er det store hos veldig mange hoppere og fans, sier Tande.

Og får støtte hos sin østerrikske rival, Stefan Kraft.

– Alle sier at Stefan Kraft vant hoppuka. Ingen snakker om at jeg har medalje fra mesterskap, smiler Kraft til TV 2, som mener at det bare er OL-gull som kan måle seg.

Så langt i år har Tande tjent drøye 530 000 kroner bare i rene premiepenger. Og med seier i hoppuka, kommer det til å doble seg.

– Det er den eneste formen for inntekt jeg har. Så skal jeg kjøpe meg leilighet, så må jeg hoppe godt neste år også for å betjene lånet.

– Sånn sett er det et press?

– Ja, he, he. Det er det, ler han

Gullkalv

Men også hos Skiforbundet ser man verdien av Tande. Sportssjefen nekter derfor å skjerme gullkalven fra presse og fans. Og Kongsberg-gutten har vært siste mann til å forlate stadion, og pressesenter i fire dager på rad.

– Vi har prøvd å skjerme utøvere før. Men vår erfaring er at både vi som skulle skjerme, og utøverne har blitt mer sliten av å gjøre det. De hoppukene vi har gjort det, så opplevde jeg at jeg var mer sliten på dette tidspunktet, enn vi er nå, sier sportssjef, Clas Brede Bråthen.

Samtidig innrømmer han gladelig at Tandes popularitet betyr mye med tanke på inntektene til hopplandslaget. De mangler fortsatt sponsorer. Og Tandes navn skinner stadig sterkere også i Europa. Noe sportssjefen ser økonomisk nytte av.

– Det er ingen tvil om at vi kan kapitalisere på det, og bruke det til å bygge andre områder av vår virksomhet. Sånn sett er det viktig i det lange løp å ha en stjerne som Tande, sier Bråthen.