ALEXANDER KIELLANDS PLASS: Det homofile paret ble slått ned ved Deli de Luca på Alexander Kiellands plass. 
ALEXANDER KIELLANDS PLASS: Det homofile paret ble slått ned ved Deli de Luca på Alexander Kiellands plass.  Foto: Lars Barth Heyerdahl/TV 2

Tre menn i 20-årene dømt for grov vold mot homofilt par

Kjæresteparet var på vei hjem fra byen da de ble angrepet. Rettens flertall mener deres homofile legning motiverte volden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I november gikk straffesaken mot tre menn i 20-årene tiltalt for grov vold mot et homofilt par i Oslo.

Hendelsen skjedde natt til 20. mars i fjor, da kjæresteparet var på vei hjem fra byen. På veien gikk de innom Deli de Luca ved Alexander Kiellands plass for å kjøpe mat.

Like etter, har paret forklart, ble de utsatt for hatefulle kommentarer om sin homofile legning og fysisk angrepet av tre ukjente menn.

Da politiet kom til stedet, fant de den ene fornærmede liggende bevisstløs og blødende på bakken, mens kjæresten, som fikk mindre skader, satt ved siden av.

– Det er ganske tøft. Jeg jobber med mennesker hele tiden, og det kjenner jeg får panikk eller blir redd dersom noen for eksempel ser stygt på meg, forklarte en av de fornærmede om tiden etter hendelsen.

Ifølge dommen, som falt i desember, dømmes alle de tre Oslo-mennene for grov kroppskrenkelse etter voldsepisoden, som retten mener var uprovosert.

Fengselsstraff

Alle de tre dømmes til fengselsstraff. Den ene av mennene, som retten mener var mest aktiv i voldshandlingene, dømmes til 5 måneder, mens de andre dømmes til 120 dager i fengsel.

Etter bevisførselen finner retten det bevist at slagene og sparkene var harde.

Mennene må også betale 20.000 og 10.000 kroner i erstatning til de to fornærmede.

Motivert av homofili

Aktor i saken mente at volden var motivert av de fornærmedes homofile orientering. Rettens flertall er enige i dette.

Mennene skal blant annet ha ropt «jævla homser» og liknende til paret i forkant av voldsutøvelsen.

I retten benektet de tre mennene at de mislikte homofile. De innrømmet imidlertid at de lo av kjæresteparet.

– Det er ikke så naturlig for meg å se to gutter holde hender, men det betyr ikke at jeg hater homofile eller er homofob. Jeg går ikke rundt med et hat mot homofile, forklarte en av dem.

Det har ikke lyktes TV 2 å komme i kontakt med to av mennenes forsvarere torsdag, men den ene forsvareren opplyser at klienten har vedtatt dommen og ikke vil anke.