– Alli kan bli en av de virkelig store legendene i engelsk fotball

Erik Thorstvedt er ikke i tvil om at Dele Alli (20) har alt som skal til for å bli det neste store i engelsk fotball.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med to presise hodestøt torpederte Dele Alli Chelseas 13 kamper lange seiersrekke, og nå skrytes unggutten opp i skyene etter å ha vist forrykende form.

Spås legendestatus
Alli har fulgt opp forrige sesongs gjennombrudd på imponerende vis og står nå med totalt 20 Premier League-scoringer bare 515 dager etter at han debuterte på det øverste nivået i engelsk fotball – og det i en alder av kun 20 år.

– Det har skjedd ekstremt mye. Masse kamper, scoringer og assists. 15 landskamper. To mål der også. Dette kan bli en av de virkelig store legendene i engelsk fotball totalt sett om han fortsetter på dette viset, sier TV 2s Premier League-ekspert og tidligere Tottenham-keeper, Erik Thorstvedt.

Tottenham har ennå ikke tapt en Premier League-kamp der Alli har notert seg for scoring, og unggutten virker å ha tatt sikte mot stjernene.

Han er ifølge Opta den femte yngste engelske spilleren til å nå 20 Premier League-scoringer – bare slått av Michael Owen, Wayne Rooney, Robbie Fowler og Alan Smith. Mye ligger med andre ord til rette for at Thorstvedt skal få rett i spådommen sin.

– Hver gang jeg ser gutten spille, ender vi opp med å snakke om ham. Det finnes ingen grenser for ham. Og så lenge han fortsetter å lære, så lenge han har rette folk rundt seg som gir riktig informasjon, er han dømt til å bli en superstjerne, sier tidligere Liverpool-spiller og -manager Graeme Souness til Sky Sports.

 Se sammendrag fra London-derbyet:

Real Madrid-interesse?
Veien mot toppen har gått lynhurtig for 20-åringen. Fra MK Dons for fem millioner pund og rett til gjennombrudd i Premier League har Alli markert seg som ligaens kanskje mest spennende spiller de siste to sesongene.

Ekspertene er imponert over at han har maktet å fortsette storspillet denne sesongen, til tross for en litt trå start på sesongen.

For det har virkelig løsnet i julehøytiden. På de siste tre kampene har han scoret seks mål for et Tottenham som i høyeste grad henger med i kampen om Premier League-tittelen. Ikke rart Sir Alex Ferguson tidligere har uttalt at han ikke har sett en mer spennende midtbanespiller siden Paul Gascoigne.

Ryktene har også versert om at Real Madrid er interessert i det engelske midtbanefenomenet.

– Spillere kommer, spillere går. Det vil være en kjempetabbe av han å gå til Real Madrid. Det er det dummeste han kan gjøre. Det er mye bedre å være i Tottenham. Der får han spille, der han er helt og blir dyrket i stedet for å gå til en klubb der han i utgangspunktet må kjempe som en bikkje for å komme på laget, sier Thorstvedt.

Fra Dons til Spurs
Alli har engelsk mor og nigeriansk far, men han vokste opp hos en fosterfamilie fra 13-årsalderen.

Faren dro til USA kort tid etter Allis fødsel, og moren har åpenhjertig fortalt at hun måtte gi fra seg gutten da alkoholproblemene ble for store og barnevernet truet med å ta ham fra henne.

Alan og Sally Hickford ble hans nye foreldre, selv om de aldri formelt har adoptert Alli.

– Personligheten hans har gjort det lettere å ta steget opp. Han har litt "mean streak" til tider, en litt arg greie i seg. Det har vi sett utslag i litt stygge ting. Men den tøffheten fra bakgrunnen hans, hvor han kommer fra, har gjort dette lettere for ham, sier Thorstvedt.

Den «arge» siden av Alli kom blant annet frem i en kamp mot West Brom forrige sesong da han slo til Claudio Yacob og ble ilagt en tre kampers karantene.

Skiftet navn på drakten
Før årets sesong fjernet 20-åringen Alli-navnet fra drakten og spiller nå kun med Dele over draktnummeret.

– Jeg ønsket å ha et navn på drakten som representerer hvem jeg er, og jeg føler ikke at jeg har noen tilknytning til Alli-etternavnet, avslørte Alli i forkant av sesongstarten.

Foreløpig siste kapittel i Alli-eventyret ble skrevet på den magiske onsdagskvelden på White Hart Lane, men det er garantert mer i vente.

– Med tanke på at han er 20 år... Han har mange år foran seg til å utvikle seg på. Han var med på å avgjøre kampen med sine to scoringer. Måten han gjør det på, viser hvor klok han er, sier TV 2s Premier League-ekspert Petter Myhre.