Bildet av 16 måneder gamle Mohammed Shohayet vekker minner om skjebnen til Alan Kurdi (3), som druknet på vei fra Tyrkia til Hellas.
Bildet av 16 måneder gamle Mohammed Shohayet vekker minner om skjebnen til Alan Kurdi (3), som druknet på vei fra Tyrkia til Hellas. Foto: Rohingya Vision

Den glemte krisen:

Pappaen til Mohammed (16 mnd) håper dette grusomme bildet skal vekke verden

– Når jeg ser bildet, ønsker jeg at jeg heller var død, sier faren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Familien flyktet til Bangladesh for å unnslippe volden i Myanmar, men reisen endte i tragedie. Den 16 måneder gamle gutten druknet underveis, i likhet med hans mor, onkel og tre år gamle bror.

– Når jeg ser bildet, ønsker jeg at jeg heller var død. Jeg vil at hele verden skal vite, sier Zafor Alam, faren til 16 måneder gamle Mohammed Shohayet til CNN.

– Det er veldig vanskelig for meg å snakke om min sønn. Han var så glad i sin far. Sønnen min var veldig kjærlig, han var elsket av alle i landsbyen, sier faren i intervjuet som ble gjort i en flyktningleir i Bangladesh.

I fjor høst påvirket bildet av syriske Alan Kurdi (3) en hel verden. Bildet av treåringen, med blå bukse og rød genser, død i vannkanten, ble et symbol på Syria-krigens brutale virkelighet.

Nå sammenligner den amerikanske tv-kanalen skjebnen til treåringen med den 16 måneder gamle gutten, som tilhører den muslimske rohingya-minoriteten.

Saken ble først omtalt av nettstedet Rohingya Vision, som 7. desember fortalte at burmesisk grensepoliti hadde åpnet ild mot flere båter som fraktet flyktninger fra minoritetsgruppen. Gutten og 35 andre som var om bord i båten druknet.

En glemt humanitær krise

Det rystende bildet av den døde gutten Alan Kurdi ble et symbol på Syria-krigens brutale virkelighet
Det rystende bildet av den døde gutten Alan Kurdi ble et symbol på Syria-krigens brutale virkelighet Foto: Nilufer Demir

Allerede i 2011 sa organisasjonen Leger Uten Grenser at skjebnen til rohingya-muslimene var den største glemte humanitære krisen i verden. Da levde 200.000 rohingya-flyktninger i Bangladesh uten helsehjelp.

Den muslimske minoriteten har i flere år utgjort flertallet av båtflyktningene i Sørøst-Asia ingen vil hjelpe. I intervjuet med CNN forteller Zafor Alam om hvordan det er å tilhøre en av verdens mest forfulgte minoriteter.

– I landsbyen vår skjøt helikoptrene mot oss, og soldater fra Myanmar åpnet også ild. Vi kunne ikke oppholde oss i hjemmet vårt, og vi flyktet inn i jungelen. Mine besteforeldre ble brent til døde. Hele landsbyen ble brent ned av militæret, sier han til tv-kanalen.