Ustjugov: – Trenger fem minutters forsprang på Sundby før bakken

Øket forspranget i sammendraget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Martin Johnsrud Sundby hadde en formidabel oppgave foran seg da han gikk ut på den 15 kilometer lange jaktstarten i Oberstdorf.

Han startet 30 sekunder bak Sergej Ustjugov, og måtte for egen hjelp prøve å ta igjen russeren. Det så lenge ut til å gå bra, men så møtte Sundby veggen.

Ustjugov økte forspranget på de siste kilometerne, og i mål var han 37 sekunder foran nordmannen. Med bonussekunder er avstanden mellom de to kamphanene 42 sekunder.

Mener Northug er verdens beste skiløper
Men Ustjugov mener han må ta flere sekunder på Sundby for å holde unna i monsterbakken.

– Jeg trenger fem minutters forsprang på Sundby før bakken, sier russeren.

– Så verdens beste skiløper trenger fem minutters forsprang?

– Jeg ser ikke på meg selv som verdens beste skiløper. Petter Northug er verdens beste skiløper, og han forbereder seg nå til VM i Lahti. Og han vil vise seg fra sin beste side der, svarer 24-åringen.

Sundby mener det blir vanskelig å slå Ustjugov nå.

– Det bør ikke bli noe mer enn 42 sekunder. Jeg hadde håpet på et annet utfall av dagen. Jeg gjør en forferdelig avslutning på løpet. Det er synd. 42 sekunder er heldigvis ikke umulig, sier han.

– Kanskje åpnet jeg litt tøft. Jeg timet ikke løpet godt nok. I en sånn konkurranse er man mer sårbar for dårlig disponering. Jeg og Oberstdorf er ikke bestevenner. Jeg klarer ikke helt å finne ut av dette stedet, legger Sundby til.

Tok inn på førsterunden
I fjor slo Sundby Ustjugov med 19 sekunder opp monsterbakken på den siste etappen.

Derfor visste han at han måtte ta inn mest mulig på den fjerde etappen.

Johnsrud Sundby tok inn rundt ti sekunder på russeren på den første runden, men Tour-lederen hadde litt krefter igjen på slutten, og økte forspranget på den siste runden.

Skulle ta inn
Det Johnsrud Sundby hadde tatt inn tidligere på etappen, var brått borte. Og inn mot mål økte Ustjugov forspranget. Johnsrud Sundby kom i mål 37,2 sekunder bak russeren, som også fikk fem bonussekunder på nordmannen.

– Jeg synes det gikk bra i begynnelsen. Jeg hadde bra driv i tre og en halv runde. Så vil ikke beina mine mer. Og da blir det en tung dag. Men han er imponerende kald i hodet når han gjennomfører løpet som han gjør. Har krefter igjen på de to siste rundene og tar sekunder på meg, sier Johnsrud Sundby til NRK.

Det var i Oberstdorf han skulle ta inn på lederen, men i stedet ble det lenger frem til Ustjugov.

– Det var her jeg skulle ta inn. Jeg og Oberstdorf finner ikke ut av det sammen. Så jeg får håpe det ikke blir lagt noe VM hit, sier han.

Imponerende unggutt
En nordmann som virkelig imponerte var Simen Hegstad Krüger.

Unggutten gikk sammen med Didrik Tønseth og holdt følge med sterke løpere som Marcus Hellner, Maurice Manificat og Andrew Musgrave. Han gikk inn på åttendeplass.

– Didrik og jeg jobber bra sammen, så får jeg svi litt i den siste bakken. Da var det litt tomt. Men alt i alt en veldig bra dag, sier han.

Hegstad Krüger kjenner at han har gått fire etapper. Nå begynner han å se monsterbakken i det fjerne.

– Jeg har tenkt mye på den. Men jeg har bare sett den på tv før. Det er ikke så lett å få inntrykk av hvor bratt den er der. Den kommer til å bli tøff, men det blir den for alle. Det er viktig å være forberedt når den kommer, sier han.

En som var i motsatt ende av skalaen var Emil Iversen.

Han gikk ut som sjettemann, 1,45 etter Ustjugov. Men kom i mål godt over seks minutter etter etappevinneren.