DØMT: Elor Azaria venter på å få dommen i en mlitær domstol i Tel Aviv onsdag. REUTERS/Heidi Levine/Pool
DØMT: Elor Azaria venter på å få dommen i en mlitær domstol i Tel Aviv onsdag. REUTERS/Heidi Levine/Pool

Israelsk soldat kjent skyldig i drap på palestiner

En israelsk soldat er kjent skyldig i drap på en palestinsk mann. Saken har skapt stor debatt og splittelse i Israel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sersjant Elor Azaria var tiltalt for drap etter å ha skutt en palestiner i hodet mens sistnevnte lå på bakken. Onsdag ble han av en israelsk militærdomstol kjent skyldig i saken. Straffeutmålingen er ventet på et senere tidspunkt.

I mars i fjor knivstakk to palestinere en soldat på Vestbredden. Soldaten ble påført lettere skader. Den ene palestineren døde på stedet, mens den andre var i live.

Han beveget fortsatt på hodet og lå på bakken med hendene utstrakt før han ble skutt, viser et videoopptak som menneskerettighetsorganisasjonen B'Tselem framskaffet.

Store demonstrasjoner

Videoen ble raskt spredd på nett, og hendelsen og tiltalen mot Azaria har skapt stor splittelse i Israel. Ifølge sersjant Azaria hadde palestineren en kniv innen rekkevidde, men dette motbevises i videoen, ifølge BBC.

Ifølge den israelske avisen Haaretz samlet hundrevis av demonstranter seg utenfor rettsbygningen onsdag. Demonstrantene ropte slagord som «løslat gutten».

Videobilder fra stedet viste en smilende Azaria som ble møtt med applaus da han ankom rettslokalet og ble omfavnet av venner og familie.

Avviste forsvarets argumenter

Under den drøyt to timer lange opplesingen av dommen ble imidlertid alle de viktigste punktene i Azarias forsvar tilbakevist av dommer Maya Heller, skriver New York Times. Skuddet kunne ikke rettferdiggjøres, sa dommeren. Etter at skuddet falt, skal Azaria ha uttalt at «terroristen fortjente å dø».

Dommen forventes å opprøre israelere som mener at Azaria straffes etter å ha blitt satt i en umulig situasjon.

Samtidig ville en frifinnelse vært et prestisjenederlag for landets militære ledelse, som fordømte skytingen da videoen ble kjent og kalte hendelsen et alvorlig brudd på militære retningslinjer.

Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman sier ifølge AP at domfellelsen er «vanskelig» og at han er uenig i dommen, men ber publikum om å respektere domstolens avgjørelse.

(©NTB/TV 2)