MANGE FRISTELSER: - Det må være lov å si nei takk, mener klinisk ernæringsfysiolog Kristin Søfteland Sandvei. Illustrasjonsfoto: Colourbox.  
MANGE FRISTELSER: - Det må være lov å si nei takk, mener klinisk ernæringsfysiolog Kristin Søfteland Sandvei. Illustrasjonsfoto: Colourbox.  

Slik takker du nei til kake og dessert uten å fornærme verten

Mange har lyst til å si nei til kaker og andre søtsaker, men tør ikke fordi de er redd for å virke kjipe. Her er kostholdsekspertens råd til hvordan du unngår knipa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Januar er for mange slankesesong, og en av de verste utfordringene kan være å si nei til fristelser.

Både i private sammenhenger og på jobb kan man risikere å bli tilbudt kake, og få misbilligende blikk når man sier nei.

I Storbritannia har kakekulturen i arbeidslivet gått så langt at den nasjonale tannlegeforeningen FDS har valgt å advare.

Sukker overalt

– Vi trenger en kulturforandring for å få ansatte til å spise sunnere og gjør det lettere for dem å unngå fristelser som kaker, godteri og kjeks, sier professor Nigel Hunt til The Guardian. De ønsker søte kjeks vekk fra møterommene og oppfordrer bedrifter til å få inn sunnere alternativ.

Klinisk ernæringsfysiolog Kristin Søfteland Sandvei jobber med sykelige overvektige, og hun forteller til TV 2 at dette er en vanlig og vanskelig problemstilling for mange.

– På mange arbeidsplasser settes det ofte frem sjokolade og kaker. Da er det lett å la seg friste. Selv om man på forhånd kan ha bestemt seg for å si nei, ønsker man ikke å skille seg ut, og tar en smak likevel. Enkelte synes det kan være flaut å innrømme at man slanker seg, og velger å gjøre det som forventes.

Sandvei sier at det kan føles enda mer vanskelig å si nei når man er hjemme hos andre, og verten har brukt tid på kjøkkenet på å lage kake eller dessert.

Kristin Søfteland Sandvei oppfordrer vertskap til å by på andre ting i stedet for kaker og søte fristelser. – Skjær opp frukt og grønnsaker, det smaker deilig, sier hun. Foto: Privat.  
Kristin Søfteland Sandvei oppfordrer vertskap til å by på andre ting i stedet for kaker og søte fristelser. – Skjær opp frukt og grønnsaker, det smaker deilig, sier hun. Foto: Privat.  

– Hjemme hos folk kan det føles feil å si nei, fordi man frykter at verten skal føle at det de har laget ikke er bra nok. Men det er så klart lov å si nei om man ikke ønsker å spise noe som en ikke har lyst på eller bør spise.

– Spis før du drar i selskap!

Sandvei, som blant annet jobber på Senter for sykelig overvekt, på Nordagutu i Telemark, anbefaler alltid pasientene å spise litt på forhånd når de er bedt bort. Siden man ofte ikke vet hva slags mat som vil bli tilbudt er det da lettere å si nei eller bare spise litt, dersom det er usunn mat som kommer på bordet.

– Det er også greit å ta med litt frukt eller andre sunnere alternativ, slik at dette også kan bli budt frem. Da kan man spise av det med god samvittighet.

– Bør man varsle på forhånd at man ikke ønsker kaker og dessert?

– Ja, om man kjenner verten godt, kan det være lurt. Det kan kanskje føles rart om man ikke er så nære bekjente. Det kan være en utfordring.

Sandvei, som også blogger om ernæring og helse, har en klar oppfordring til verten:

– Prøv å servere litt andre ting enn det som er vanlig. Om man skjærer opp grønnsaker og setter frem en dipp, så vil det sannsynligvis være en populær variasjon. Oppskåret frukt er ofte blant det som forsvinner raskest når det settes frem på bordet. Det er bra om folk kan få velge litt andre ting enn bare kaker og dessert.

– Hva med besteforeldre som propper barnebarn med sukker når de er på besøk?

– Dersom det er et problem ville jeg snakket med besteforeldrene på forhånd. Prøv å forklare at det finnes litt sunnere, men gode alternativ, som nøtter, rosiner, frukt og grønnsaker. Og ikke minst ville jeg oppfordre dem til å heller finne på morsomme ting sammen i stedet for ha så stort fokus på kosemat. Men, det er så klart stor forskjell på om det er snakk om litt is, eller om det dreier seg om fråtsing. Det er det siste som ikke er ok.