NY VURDERING: Statsminister Erna Solberg mener det skal gjøres en ny vurdering i ulvesaken.
NY VURDERING: Statsminister Erna Solberg mener det skal gjøres en ny vurdering i ulvesaken. Foto: Åserud, Lise

Erna Solberg åpner for mulig ulvejakt

VG melder at statsminister Erna Solberg (H) vil gjøre en ny vurdering av ulvens skadepotensial.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag demonstrerte mange hundre personer mot regjeringens ulvevedtak utenfor Stortinget.

De kjemper for at det skal være lov å felle flere ulver i Norge.

Høsten 2016 vedtok Stortinget lisensjakt på 47 ulv, etter en innstilling fra Rovdyrsnedma. Men rett før jul gikk regjeringen, med Vidar Helgesen (H) i spissen, tilbake på vedtaket, og reduserte kvoten til 15 ulv.

Ny vurdering

Ifølge VG vil Regjeringen gjøre en ny vurdering av ulvens skadepotensial, nå når ulvebestanden i Norge er høyere enn målene som Stortinget har satt. Det kan åpne for ulvejakt i vinter.

– Det er for tidlig å gi klare svar om veien fram nå, Om det ikke blir lisensjakt i vinter, så kan det bli annen jakt, men avhengig av ny dokumentasjon av skader og skadepotensial med en økende ulveflokk. Da kan det bli skyting i løpet av våren av noen ulv, sier statsminister Erna Solberg til VG onsdag formiddag.

– Vi forstår veldig godt hvordan folk har det. I Hedmark er det områder som tar en stor belastning på vegne av samfunnet, sier Solberg til NTB.

Hun understreker at målet er å gjennomføre ulveforliket som Høyre, Frp, Ap og KrF står bak på Stortinget.

– Men en regjering må følge norsk lov. Det betyr at vi er nødt til å finne veier å gjennomføre mesteparten av vedtaket i Stortinget på, på en lovlig måte. Vi jobber med de ulike løsningene nå, sier hun.

Parkert av statsråd

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener regjeringens håndtering av ulvesaken står til stryk. Han forventer at Stortingets vedtak følges opp.

– Det er en alvorlig situasjon når et stortingsvedtak med en klar intensjon blir parkert av en statsråd, i dyp strid med sin egen regjering og andre statsråder, sier han til NTB.

– Forliket på Stortinget hadde som sitt viktigste mål å få konfliktnivået ned. Det som skjedde før jul har ikke bidratt til det, sier Støre og sikter til at rovviltnemndenes anbefaling om å skyte 47 ulv ble omgjort og redusert til 15 av regjeringen.

– Rovdyrpolitikk har alltid engasjert og splittet i Norge. Det er regjeringens ansvar å sørge for løsninger som gjør at konfliktnivået går ned, sier Støre, som mener det ikke holder å vise til vurderingene fra Justisdepartementets lovavdeling alene.

– Det er alltid klokt å lytte til lovavdelingen, men i Norge har vi en tradisjon for å gjennomføre Stortingets politikk. Da må vi tilpasse lover og regelverk slik at de er i tråd med Stortingets intensjon og internasjonale forpliktelser. Der er vi ikke nå, med det opplegget regjeringen har

Møtes onsdag

Det var lovavdelingen i Justisdepartementet som slo fast at det vil stride både mot norsk lov og Bernkonvensjonen å tillate felling av 32 ulv.

Onsdag skal klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) møte de fire partiene som sto bak ulveforliket på Stortinget, Ap, Høyre, Frp og KrF, til samtaler om situasjonen som har oppstått.

Helgesen (H) har trukket seg fra intervjuer om saken i forkant av dagens møte.

TV 2/NTB