Illsinte ulvemotstandere med klar beskjed: – Vi skal ta tilbake makten!

HEDMARK/OSLO (TV 2): 15 busser fulle av frustrerte demonstranter reiste til Oslo for å vise hva de mener om miljø- og klimaminister Vidar Helgesen (H) sin ulvepolitikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jegere, grunneiere, friluftsfolk, bønder og lokale ordførere er blant dem som mobiliserer til «Markering for en demokratisk ulveforvaltning» i Oslo onsdag.

15 busser med frustrerte demonstranter, som mener klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) tar grundig feil, reiste onsdag formiddag på busstur med destinasjon Stortinget.

Og det er med en klar hilsen til Helgesen.

– Demokrati, demokrati, demokrati - levende bygder! ble det ropt i kor på bussen.

Dropper møte

Planen var at Helgesen skulle møte ulvemotstanderne ved representanter for Hedmark Jeger- og fiskerforbund, men på grunn av sikkerheten avlyses møte. Ministeren trekker seg også fra en planlagt debatt.

En bredt sammensatt gruppe demonstranter utfordret også Helgesen til å møte dem utenfor departementet i Kvadraturen i Oslo, men heller ikke her vil statsråden dukke opp.

– Det er både veldig upraktisk utenfor her, departementet ligger langs en trafikkert gate, det er liten plass – og i tillegg er det umulig av sikkerhetsgrunner, å ha statsråden ute i en så stor folkemengde, sier kommunikasjonssjef Jon Berg i departementet.

I stedet møtte Helgesen representanter for demonstranter til et møte inne i departementet onsdag ettermiddag.

Tusenvis demonstrerer: – Vi er ikke ulvehatere, men konsekvensene er for store

Tar livet av bygde-Norge

Helgesen besluttet like før jul at det likevel ikke skal felles 47 ulv, som Stortinget bestemte høsten 2016. Antallet reduseres til 15 ulver, og Helgesen freder dermed 32 ulv i Norge.

Det har satt sinnene i kok.

– Vi vil ta tilbake makten! Bygde-Norge må få bruke utmarken på den måten den er tiltenkt, og som vi er totalt avhengig av – både for beite og jakt, sier leder av Nord-Fron bonde- og småbrukarlag, Ole-Petter Berget til TV 2.

Han mener bygdesamfunnet ikke kan eksistere på samme måte dersom ulven får fritt spillerom.

– Hvorfor kan ikke bygdesamfunnet eksistere sammen med ulven?

– Det er umulig på den måten vi skal utnytte ressursene, mener han.

Hans Petter Solberg (Sp) er kommunestyrerepresentant i Fron kommune. Han er blant de som vil kjempe for at det skal skytes flere ulv i hjemfylke Hedmark.

– Vi ønsker at Stortingsvedtaket blir fulgt. Det å gjøre om det vedtaket like før jul var helt håpløst. Jeg regner med at jakten kommer i gang snart, slik at vi kommer ned på det bestandnivået som Stortinget har bestemt, sier Solberg.

– Hva tenker du om at skadepotensiale til ulven ikke er godt nok dokumentert og derfor ikke kan skyte så mange ulv?

MØTE: Miljøminister Vidar Helgesen møter noen representanter for demonstrantene inne i departementet tirsdag ettermiddag i Oslo. 
MØTE: Miljøminister Vidar Helgesen møter noen representanter for demonstrantene inne i departementet tirsdag ettermiddag i Oslo.  Foto: Åserud, Lise

– Det er stygt å bruke ordet pisspreik, men jeg er så frekk at jeg gjør det. Det er rett og slett håpløst, sier Solberg.

Står på sitt

WWF har vært blant de som har kjempet for at færre ulv skal skytes.

Generalsekretær Nina Jensen mener Helgesens vedtak er en stor seier.

– VI mener det er en stor seier for ulven, og norsk natur. Og for flertallet av nordmenn som ønsker ulv og rovdyr velkommen i norsk natur – fordi de hører til her, sier Jensen.

Onsdagens markering avsluttes med at Helgesen samler partene i ulveforliket, nemlig Høyre, Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet og KrF, til et møte på sitt kontor klokken 14.00.

Til Dagsavisen sier klimaministeren at han vil stå på sitt.

– Vi har ikke grunnlag for å tillate fellingene. Vi skal diskutere andre tiltak. Jeg har ønsket et møte med forlikspartiene, fordi vi står i en krevende situasjon når vi ikke har lovgrunnlag for å tillate så mange lisensfellinger som rovviltnemndene har vedtatt, sier han.

TV 2 / NTB