IKKE GJØR DET: Du tror kanskje q-tipsen er ufarlig, men den bør aldri inn i øret ditt.
IKKE GJØR DET: Du tror kanskje q-tipsen er ufarlig, men den bør aldri inn i øret ditt. Foto: Colourbox

Derfor må du ikke bruke q-tips i ørene

Du skal aldri putte noe som er mindre enn en albue inn i øret ditt.

Vi har kanskje alle hørt det? Du bør ikke bruke for mye q-tips i ørene når du skal rense dem.

Men noen av oss gjør det kanskje likevel?

Nå er det nok en gang slått fast at det så absolutt ikke anbefales å stikke bomullspinner i ørene.

Ikke mindre enn en albue

Denne uken ble helt nye retningslinjer om bruk av q-tips, publisert i det medisinske tidsskriftet Journal Otolaryngology-Head and Neck Surgery.

Et team med amerikanske leger har gått grundig til verks og har kommet fram til at ingen bør stikke noe som er mindre enn en albue inn i øret.

Men hvorfor er det egentlig så farlig?

Leder av det medisinske teamet som har sett på problematikken, dr. Seth Schwartz, sier de de nye retningslinjene er interessante for både helsepersonell og folk flest.

– Pasienter er veldig interessert i å ta vare på egen helse, og folk tar eierskap til egen pleie, sier Schwartz, skriver CNN.

Grunnen til at du ikke bør bruke q-tips eller andre små gjenstander som hårnåler eller lignende i ørene, er følgende: Det kan føre til kutt i øregangene, gi hull eller skader på trommehinnen og gjøre at de små bena i ørene blir forflyttet eller skadet.

Konsekvensen kan i ytterste fall være å miste noe av hørselen, svimmelhet, øresus eller andre indre skader i øret.

Renser og beskytter

Ørevoksen er der for en grunn, og det er for å fukte øre, rense og beskytte øregangen. Bakterier, skitt eller støv fester seg i voksen, fremfor å trenge inn i ørekanalen.

Kroppen vil ved hjelp av vår daglig tygge- og snakkebevegelse, samt det at huden vokser, flytte overflødig ørevoks fra det indre til det ytre øret. Der kvitter vi oss med deg normal dusjing.

Noen kan ha større utfordringer med å ha for mye ørevoks, eller problemer med at det hoper seg opp. Spesielt hos eldre kan opphoping av ørevoks gi dårligere hørsel.

– For de med mye ørevoks vil bruk av q-tips presse ørevoksen lenger inn i ørekanalen og skade trommehinnen, sier doktor James Battey.

Han anbefaler at de som har store problemer oppsøker helsepersonell for å få fjernet det på en trygg måte.

Et annet råd i de nye, amerikanske retningslinjene er at du ikke bør overdrive rensligheten i ørene. Renser du for mye kan du ende opp med enda mer ørevoks.

– Det er kulturelt betinget å ville ha rene ører, men det holder lenge å rense i den ytre øregangen, sier Schwartz.

Bruk av ørelys er heller ikke anbefalt. I rapporten heter det at de kan gi skader på trommehinnen, og det finnes ikke bevis for at det faktisk fjerner ørevoks.