Hundrevis aksjonerer mot vedtak om ulvefelling:

– Vi føler oss ført bak lyset

Mange hundre personer reiser onsdag til Stortinget for å aksjonere mot vedtaket om å redusere lisensjakta på ulv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kommer flere busslaster med bønder fra Hedmark til Oslo for å protestere på regjeringens vedtak om felling av ulv.

Trolig vil folk fra hele landet møte opp for å demonstrere.

Demokrati

Ni busser er satt opp fra Hedmark, og motstanderne planlegger å gå fra Stortinget til Klima- og miljødepartementet.

Høsten 2016 vedtok Stortinget lisensjakt på 47 ulv, etter en innstilling fra Rovdyrsnedma. Men rett før jul gikk regjeringen, med Vidar Helgesen (H) i spissen, tilbake på vedtaket, og reduserte kvoten til 15 ulv.

Dette har satt sinnene i kok hos mange sauebonder og jaktfolk, som så frem til en reduksjon i ulvebestanden.

Knut Arne Gjems, leder i Norges jeger- og fiskerforbund i Hedmark, er initiativtaker til aksjonen utenfor Stortinget onsdag.

– Vi føler oss ført bak lyset, sier han til God morgen Norge.

– Folk er ikke fornøyde med at det demokratiske vedtaket som er gjort i Stortinget ikke blir fulgt opp. Det er viktig at demokratiet i landet blir fulgt opp, og det har ikke Helgesen gjort, mener han.

Det var lovavdelingen i Justisdepartementet som slo fast at det vil stride både mot norsk lov og Bernkonvensjonen å tillate felling av 32 ulv.

Uenige om antall ulv

Gjems mener at å felle 15 ulv vil være alt for lite for å redusere ulvebestanden i stor nok grad.

– To til tre familiegrupper av ulv i Norge, med grenseulver inkludert, mener vi det går an å leve med. Nå er vi langt over det. I fjor hadde vi 11 ynglinger til ulv innenfor Norges grenser, sier han.

Nina Jensen, generalsekretær i WWF, mener imidlertid at man ikke skal regne med grenseulver (ulver som kommer over grensa fra Sverige red.anmd) når man beregner ulvebestanden i Norge.

– Det er god og grundig forskning på dette. Er det noe vi har god oversikt over, så er det antall ulv. Det som ville gjøre dette mye enklere var hvis alle forholdt seg til de offisielle tallene, sier hun.

– Den helnorske bestanden er i dag offisielt på 68 dyr, sier hun.

Vedtaket fra Helgensen mener Jensen er en stor seier.

– Det er en seier for rettssikkerheten og for demokratiet, og det er et vedtak som er i tråd med norsk lov, sier Jensen.

Helgesen i møte

Onsdag skal klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) møte de fire partiene som sto bak ulveforliket på Stortinget, Ap, Høyre, Frp og KrF, til samtaler om situasjonen som har oppstått.

Helgesen (H) har trukket seg fra intervjuer om saken i forkant av dagens møte.