NY PSYKOLOG-RAPPORT LEGGES FREM I RETTEN:

– De er gode foreldre og barna har det bra

En ny psykolog-rapport slår fast at Erik (22) og Natasha (24) Olsen Myra, som lever på flukt fra barnevernet, har god omsorgsevne. I dag startet rettsaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rapporten slår også fast at barna deres har det bra.

Utredningen, som er gjort etter observasjoner av tvillingfamilien i Polen, konkluderer med det stikk motsatte av barnevernet. I dag startet rettsaken i tingretten på Hamar.

Foreldrene har gått til søksmål for å få omsorgsretten for tvillingene sine tilbake og begjært rettslig overprøving av vedtaket i Fylkesnemnda om at barna skal plasseres i fosterhjem.

Tvillingene ble hentet av barnevernet på fødestuen fire timer etter fødselen 16. september 2015. Barnevernets begrunnelse var at moren er psykisk utviklingshemmet og derfor ikke hadde god nok omsorgsevne. Diagnosen er dokumentert feil.

PSYKOLOG: Justyna Rog
PSYKOLOG: Justyna Rog Foto: Olav T. Hustad Wold/ TV 2

I juni 2016 rømte paret til Polen med tvillingene. Da hadde familien i samråd med barnvernet bodd en periode på en mor/barn-institusjon. De valgte å rømme ut av landet etter at barnevernet ga dem beskjed om at de ville frata dem tvillingene for andre gang.

– Tillitsfull relasjon

Det er psykolog Justyna Rog som har skrevet en ny sakkyndig utredning på oppdrag fra foreldrene.

VIL IKKE KOMMENTERE: Barnevernets advokat Gro Enochsen.
VIL IKKE KOMMENTERE: Barnevernets advokat Gro Enochsen.

Hun er psykologspesialist, jobber på distriktspsykiatrisk senter i Østfold og er opprinnelig fra Polen. Sammen med ytterligere to polske eksperter har hun observert tvilling-familien etter sju måneder i Polen. Også leger har undersøkt barna.

– Min vurdering er at foreldrene har gode omsorgsevner. Det vi så, var at barna var veldig trygge på foreldrene sine og at de er i en nær og tillitsfull relasjon til dem. Foreldrene er flinke til å sette grenser og moderere følelsene deres. Og fange opp ulike behov som barna har, sier psykologspesialisten.

– Så dere mener at Erik og Natasha er gode foreldre?

– Ja. Alle fagfolkene som var med, har en felles oppfatning om at de er gode foreldre.

Vil ikke kommentere

Saken går for lukkede dører og barnevernet vil ikke si noe om sine vurderinger. Men TV 2 vet at de fortsatt støtter seg på en sakkyndig psykolog og et foreldre-barnsenter som mener at foreldrene ikke ser barnas behov og har for dårlig omsorgsevne. Dette er stikk i strid med den nye rapporten.

Advokaten til barnevernet i Stange, Gro Enochsen, viser til taushetsplikten og ønsker ikke å kommentere rapporten.

– Men den konkluderer jo med at barna har det bra i Polen?

– Det kommenterer jeg ikke.

– Men er ikke det viktig?

– Det vil det kunne være. Og det er det jo tingretten som eventuelt må ta stilling til, sier Enochsen.

Ber barnevernet legge til rette

Mona Utheim, som er en av de viktigste støttespillerne til tvilllingforeldrene, mener den nye rapporten må få konsekvenser.

– Det er på tide at barnevernet nå kaster inn håndkle og ber om unnskyldning. Og tilrettelegger slik at mor og far kan komme hjem og begynne livet sitt i Norge, sier hun.

Så er spørsmålet om barnevernet vurderer å trekke saken etter at den nye rapporten har kommet på bordet.

– Jeg går fortsatt ikke inn i de konkrete spørsmålene som du stiller, sier barnevernets advokat.