– Når dommeren spiller hovedrollen, er det som regel med klovnekostyme

Per Ivar Staberg mener Mike Dean tok feil, men er likevel klar på at 48-åringen fremdeles er blant Premier Leagues beste.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mike Dean (48) ble den store snakkisen etter Manchester Uniteds 2-0-seier over West Ham. Pipeblåseren slaktes i britisk presse, sosiale medier og sofakroker verden over for utvisningen av Sofiane Feghouli. Dean gjorde også feil da han lot en offsideplassert Zlatan Ibrahimovic få godtkjent sin 2-0-scoring.

Uenig i det røde kortet
Nok en kamp med Dean i fokus har generert sinne og frustrasjon. I alle de store avisene i England er Dean tema dagen derpå.

Men det er ikke første gang denne sesongen navnet hans nevnes. Så langt har Dean dømt ti straffespark og fem røde kort de 15 kampene han har ledet i Premier League.

Tidligere toppdommer i Tippeligaen, Per Ivar Staberg, er i likhet med majoriteten uenig i avgjørelsen om å gi rødt kort Feghouli etter duellen med Phil Jones.

– Spørsmålet er om det er hensynsløst når han treffer, eller voldsomt. Jeg er står fortsatt på at det hadde holdt med et gult kort. Men det er en vanskelig situasjon. Du skjønner at kortet kommer når du ser situasjonen direkte, men United-spilleren kommer også inn med voldsom fart. Det er så godt som en 50-50-duell. Jones er kanskje hundredelet foran, sier Staberg til TV 2.

Dean har gjort seg til en meget kjent aktør i Premier League med sitt blide åsyn og artige fakter opp gjennom årene. Staberg synes det er flott at Dean er seg selv helt ut, og han mener samtidig at det må være rom for dommerne til å ta med seg personligheten ut på gresset.

– Dean er synlig på banen. Han er en karakter, på godt og vondt. Men jeg tror ikke han ga det røde kortet fordi han elsker å være i søkelyset, sier Staberg, som ikke er i tvil om at Dean fremdeles er blant de stødigste og mest kompetente dommerne på balløyen.

– Han er på topp tre i Premier League, men det er når han treffer på avgjørelsene. Han har vært bedre før enn i de siste par sesongene. Han viser at han har "passion" for spillet. Det er bra, men det tipper kanskje over noen ganger med at han stjeler hovedrollen. Du kan si at du har sterke personligheter hos de beste dommerne. Clattenburg er heller ikke fremmed for å oppsøke rampelyset. Det er en hårfin balansegang, men det må ikke være noen tvil om hvem som skal spille hovedrollen. Det er de 22 spillerne. Dommeren skal være en usynlig kampleder med karisma. Det klarer han noen ganger. Når dommeren spiller hovedrollen, er det som regel med klovnekostyme.

 Jubler Dean for Tottenham-scoring?

– Da er det bare til å legge seg inn
På forsiden til anerkjente The Times skriver Tony Cascarino «It's time for Dean to go», mens den tidligere fotballspilleren inne i avisen legger frem argumenter for at 48-årige Dean er for gammel til å dømme på toppnivå i England. Bare tull, mener Staberg.

FÅR GJENNOMGÅ I PRESSEN: Mike Dean våknet opp til sitt eget ansikt på forsiden av The Times. FOTO: Faksimile.
FÅR GJENNOMGÅ I PRESSEN: Mike Dean våknet opp til sitt eget ansikt på forsiden av The Times. FOTO: Faksimile.

– Han er i en gullalder. At han er en erfaren dommer, er i utgangpunktet bare positivt. Det som ikke er bra er dersom det tipper over til at han føler han har stålkontroll og dermed tar litt lett på ting, at man ikke gir 100 prosent hver kamp. Da kan det gi utslag i at man bommer på avgjørelser og oppfattes som arrogant, sier Staberg.

 Jubler Mike Dean for Arsenal-scoring?

Med sine 644 kamper i Premier League er Dean den aktive dommeren med desidert flest kamper som pipeblåser. Erfaringen og rutinen gjør Dean mer enn noen andre skikket til å takle presset som kommer med å dømme på i det beste selskapet i engelsk fotball.

– Presset er så svært. Det er ikke bare de 90 minuttene på banen. Det starter fra dagen det er offentlig kjent at du skal dømme oppgjøret. Da er det noe en hver dommer tenker på, sier Staberg.

– Sammenlignet med norsk fotball har du en x-faktor i England som du må gange opp ganske mange ganger. Du har publikum, hurtigheten i spillet og ikke minst verdiene man kjemper om. Også antallet mennesker som følger med, overalt i verden. Dersom du begynner å tenke for mye på det, er det bare til å legge seg inn, få på reimene og ta noe beroligende. Dommerne i Premier League klarer nok å se pragmatisk på det. Men at presset er enormt, det er det ingen tvil om.

Anker straffen
Kampen er spilt og poengene tapt, men West Ham-manager Slaven Bilic har allerede bestemt seg for at klubben skal anke det røde kortet til Feghouli.

– Jo flere ganger jeg ser på reprisene, jo mer føler jeg at det var Jones som gikk tøffest inn i duellen. Det var definitivt ikke et rødt kort. Vi kommer selvfølgelig til å anke avgjørelsen, og jeg forventer at vi vinner den, sier West Ham-manageren ifølge NTB.

Den oppfatningen deler ikke Staberg.

– Det er vanskelig for en komité å bestemme seg for at det er 100 prosent feil. Du finner sikkert argumenter for at det er rødt kort. Det er derfor skjønn blir praktisert ulikt. Det heter "the opinion of the referee". Hadde bildene vist at han ikke hadde truffet beinet og Jones spilte at han fikk vondt, da hadde det vært noe helt annet. Jeg tror det røde kortet blir stående, sier Staberg.

 Sammendrag: West Ham - Man. United 0-2