OVERTAR: Donald Trump har vært kritisk til mye av det Obama-administrasjonen har gjort de siste åtte årene. Nå vil han raskest mulig endre på politikken.
OVERTAR: Donald Trump har vært kritisk til mye av det Obama-administrasjonen har gjort de siste åtte årene. Nå vil han raskest mulig endre på politikken. Foto: Pablo Martinez Monsivais

Hevder Trump vil oppheve «mye» av Obamas politikk allerede første dag på jobb

20. januar flytter Donald Trump (70) inn i det ovale kontor i Det hvite hus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Allerede første dagen på jobb som USAs president vil Donald Trump (70) vise muskler.

CNN skriver at Trump vil iverksette store endringer i amerikansk politikk så raskt som overhodet mulig.

Han overtar som president i USA 20. januar med en høytidelig insettelsesseremoni i Washington D.C.

Første dagen

Det er Trumps kommende pressesekretær, Sean Spicer, som varsler at mange at tiltakene som er gjennomført av Barack Obama og hans administrasjon vil oppheves umiddelbart etter at Trump overtar.

Overgangsteamet til Trump har helt siden valgseieren 8. november jobbet for å sikre at Trump skal få best mulig start når han tar over etter Obama.

Ifølge CNN møtes det teamet denne uken, for konkret å diskutere hvilke endringer som skal gjøres på selve innsettelsesdagen.

– Trump vil umiddelbart oppheve mange regler og tiltak som har blitt gjennomført av denne administrasjonen i løpet av de siste åtte årene, og som har hemmet både økonomisk vekst og flere jobber, røper Spicer.

Han vil likevel ikke gå ytterligere i detalj på nøyaktig hvilke tiltak eller lover som vil endres først.

New York Times skriver at Barack Obama brukt sine siste uker ved makten til å gjennomføre mange planer. Han har blant annet stanset oljeutvinning langs Atlanterhavskysten, innført nye klimalover, rettet kritikk mot både Israel og Russland og beordret at fanger ved Guantanamo skal flyttes.

Mange av disse siste endringene kan forandres, men innebærer mer byråkrati og flere hindre for Trumps politikk.

– Gjør mitt beste for å se bort fra de mange provoserende uttalelsene og hindrene til president O. Jeg trodde det skulle være en myk overgang, NOT, skriver Trump på sin Twitter-konto.

Mexico-mur og Obamacare

Donald Trump har vært kritisk mot mye av Obamas politikk. Gjennom hele valgkampen har han rettet kraftig skyts mot innvandringspolitikken til Obama-administrasjonen.

I et intervju med «60 Minutes» få dager etter at han ble valgt til president sa Trump at han planlegger å deportere to til tre millioner papirløse immigranter. Han har også varslet at han skal bygge mur på grensen mot Mexico.

I tillegg har det vært mange spekulasjoner om Trump vil beholde den omstridte helsereformen Obama-care.

Tirsdag skrev Trump følgende på Twitter.

– Den demokratiske guvernøren i Minnesota sier at den lønnsomme Obamacare ikke lenger lønner seg. Og – den er en dårlig helsereform, skriver Trump.

Flere presidenter har kommet med store lovnader om endringer på selve innsettelesdagen. Da president Barack Obama overtok i 2008 garanterte han at Guantanamo Bay skulle stenges. Fengselet vil fortsatt være i drift når Trump overtar etter Obama.

Trump tror ikke på CIA-rapport om russisk hacking