Tandes langrennsstikk: – Hopp er mer interessant enn å se noen gå i samme spor i fem mil

Daniel-André Tande skulle ønske at flere nordmenn fikk øynene opp for hoppsporten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

INNSBRUCK (TV 2): Mens de største langrennsstjernene fikk fri fra media på hviledagen i Tour de Ski, var det åpent hus da de norske hopperne hadde sin daglige formiddagsøkt på hoppukas første hviledag. Og gårsdagens vinner av det klassiske nyttårshopprennet stod i over en time og pratet med norske og tyske journalister.

– Det er en konsekvens av at jeg gjør det bra på ski. Det er det jeg liker å gjøre. Så da kan en ikke stå å klage over at det er interesse fra media, sier Tande, som gjerne inntar rollen stjerne på hopp-himmelen.

– Mer interessant enn langrenn

Bare over natta fra i går har Tande fått 1100 flere følgere på sin Instagram.

– Det er ikke dårlig. Det er ny rekord for en dag, smiler han.

Men paradoksalt nok er interessen langt større fra land utenfor Norge.

– Jeg tipper at 95 prosent av følgerne mine er fra ute i Europa, og fem prosent er hjemme i Norge.

Det synes den nye hoppyndlingen både er synd og litt rart.

– Jeg mener, og mange andre med meg, at skihopping er den største nasjonale idretten i Norge.

I neste åndedrag kommer han samtidig med et lite stikk til langrennsfolket.

– Hopp er majestetisk å se på. Det er litt mer interessant å se på, synes jeg da, enn at man går i samme spor i fem mil, ler han.

Før han skynder seg å legge til.

– Men så ser jeg kanskje litt subjektivt på det.

Han understreker at han håper hoppsporten får sterkere innpass hos det idrettsinteresserte norske publikummet. Og at det med gode resultater kan bli mer trykk på hjemmebane også.

– Jeg er klar for å ta en rolle som stjerne i hopp, men det krever hardt arbeid over tid. Og det kommer ikke av seg selv, sier den sympatiske Kongsberg-gutten.

Nekter skjerming

Den tyske TV-kanalen ARD var spesialinvitert av det norske laget til mandagens pressemøte. Kanalen lager et portrett på Tande som skal sendes i et talkshow som trekker fem millioner seere i det hoppglade landet. Landslagssjef, Alexander Stöckl, mener det er galt å skjerme idrettsutøvere. Selv om trykket på Tande er større enn det vanligvis er.

– Vi fikk telefoner fra flere tyske reportere i dag som sier det er tendenser til Tande-feber etter i går, humrer sportssjef Clas Brede Bråthen.

Men det bruker Stöckl til noe positivt.

– Vi vil ha mest mulig oppmerksomhet rundt norsk hoppsport. Vi har mye interesse rundt hoppsporten, men hvis du tenker på Formel 1 - så har de langt flere journalister som følger dem. Så dette er noe vi kan takle greit. Det er ikke noe stress for utøverne. De gjør sine ting, så kan de prate med journalister innimellom tekniske oppgaver. Det er god læring på å holde fokus, sier Stöckl.

Hopplandslaget er også bevisst på at de inviterer media for å lære opp unge utøvere.

– Som for eksempel Halvor Granerud som er her for andre gang. Nå ser han hvordan det fungerer med presse til stede. Så er han klar for å takle det når han begynner å preste bra.

Stor verdi

For sportssjefen ser også muligheter i at de norske hopperne har stor verdi utenfor Norge også.

– Om vi får en internasjonal stjerne i hopp, så har det stor verdi i kroner og øre for oss også. Så det er helt klart noe som er viktig, og har stor verdi for oss, sier Clas Brede Bråthen.