Tyskland: Syrisk asylsøker (38) skulle fylle kjøretøy med eksplosiver og kjøre inn i folkemengder

Den terrormistenkte syreren ble pågrepet mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tysk politi pågrep mandag en 38 år gammel syrisk asylsøker, som angivelig ba IS om drøyt 1,6 millioner kroner for å finansiere et større terrorangrep.

Mannen ble pågrepet natt til søndag etter at politiet hadde gjennomført en razzia mot leiligheten hans i Saarbrücken nær grensen til Frankrike. Han ble formelt siktet for å ha bedt om penger til terrorvirksomhet søndag.

I en uttalelse fra påtalemyndigheten heter det at mannen i desember ba en IS-kontakt i Syria om 180.000 euro så «han kunne kjøpe kjøretøy som han ville fylle med eksplosiver og som han ville kjøre inn i folkemengder og sprenge slik at han kunne drepe et ukjent antall mennesker som ikke følger muslimsk tro».

Ifølge påtalemyndigheten i den tyske delstaten Saarland har den pågrepne i avhør innrømmet at han har vært i kontakt med IS, men han har benektet at han planla å gjennomføre terror.

De har foreløpig ikke funnet beviser for at han hadde gjort forberedelser til å benytte kjøretøy i et angrep, eller at han hadde planlagt angrep under nyttårsfeiringene i Tyskland. Han ankom landet i 2014 og søkte asyl i januar 2015.

Ifølge Bild og kringkasteren RTL ble politiet i Saarland varslet om 38-åringen av det tyske kriminalpolitiet BKA. Mannen, som omtales som Hasan A., skal ha brukt chattetjenesten Telegram for å kommunisere med terrorgruppen IS i Syria. (NTB/TV 2)