– Det må finnes gode bevis før utøvere blir utestengt

Sportssjefen i langrenn, Vidar Løfshus, fikk seg en tankevekker med de to norske dopingsakene i fjor. Etter at seks russere er utestengt i langrenn etterlyser han bedre rettssikkerhet for utøverne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Et viktig prinsipp for meg er at enhver er uskyldig inntil det motsatte er bevist, sier Vidar Løfshus til TV 2.

Vi møter ham foran den norske smøretraileren i Oberstdorf. Sportssjefen legger ikke skjul på at 2016 ble et svært krevende år med dopingsakene til Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug.

Fikk en vekker.

– Jeg fikk en skikkelig vekker når det gjelder rettssikkerheten til idrettsutøverne. Jeg har begrenset juridisk kunnskap og skal være forsiktig med å uttale meg, men rettssikkerheten til en person er veldig spesiell innen idretten. Jeg hadde hadde aldri reflektert over dette før, men plutselig sto jeg selv midt oppi to saker og fikk en viss innsikt, sier Løfshus.

Må finnes gode bevis.

– Reagerer du på samme måte nå når russiske løpere blir utestengt?

– Jeg har ikke lest McLaren-rapporten, men når det gjelder rettssikkerheten til løpere så spiller det selvsagt ingen rolle om det er nordmenn, finner eller russere. Og jeg mener at før utøvere - som russerne - utestenges så må det finnes gode bevis for at det skal skje.

– Hva er det største mangelen når det gjelder å ivareta rettssikkerheten til utøverne?

– kan være prestasjonsfremmende så strider det i mitt hode så til de grader med grunnleggende rettsprinsipper. Men jeg vil ikke si noe mer om dette før dom er falt i Johaug-saken, sier Vidar Løfshus.