HAR SKYLDEN: Transport er sammen med vedfyring hovedkildene til forurensning i norske byer.
HAR SKYLDEN: Transport er sammen med vedfyring hovedkildene til forurensning i norske byer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

Oslolufta dårligst i Europa

I dag var Oslo den byen i Europa med den dårligst luftkvalitet. I flere byer på Sør- og Østlandet er luftkvaliteten på et helsefarlig nivå.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norsk institutt for luftforsknings målestasjoner viser at luftkvaliteten er helsefarlig og på rødt nivå i Oslo, Drammen, Fredrikstad og Grenland. I Bergen, Bærum og Kristiansand er faregraden oransje.

Når luftforurensningen er på rødt nivå vurderes helserisikoen som betydelig. Barn med luftveislidelser som astma, og voksne med alvorlige hjerte, kar- eller luftveislidelser bør redusere utendørsaktivitet og ikke oppholde seg i de mest forurensede områdene.

Hovedkildene til forurensning i norske byer er utslipp fra transport og vedfyring. Luftkvaliteten pleier å være verst på kalde dager vinterstid.

Ifølge nettstedet airqualitynow.eu var Oslo den byen i Europa med den dårligste luftkvaliteten mandag, skriver det svenske nyhetsbyrået TT. (©NTB)