FIKK PRIS: Simen (t.v.) og Daniel Andersen syns det er veldig kjekt at hjemkommunen har tildelt dem barne- og ungdomsprisen for 2016.
FIKK PRIS: Simen (t.v.) og Daniel Andersen syns det er veldig kjekt at hjemkommunen har tildelt dem barne- og ungdomsprisen for 2016. Foto: Guri Gunnes Oppegård/TV 2

Simen (15) og Daniel (13) fikk ungdomspris etter oppgjøret med netthaterne på YouTube

Simen og Daniel Andersen var så møkklei av nettmobbingen at de lagde en video på YouTube. – Det er skikkelig gøy å få pris for videoene våre, sier brødrene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På sin egen YouTube-kanal har brødrene fra Bamble i Telemark lagt ut muntre snutter hvor de spiller Fifa og tar med seerne på fotballkamp med favorittlaget Odd Grenland.

Klippene de lager er lune og humoristiske. Like god tone var det ikke i kommentarfeltet, da TV 2 møtte brødrene for første gang i fjor vår.

Midt blant likes og oppmuntrende ord fant enkelte det for godt å mobbe guttene for utseende deres og funksjonshemmingen de er født med.

Tok oppgjør med netthets

Brødrene har den sjeldne sykdommen «Duchenne». Sykdommen er arvelig og fører til at musklene i kroppen svekkes og at styrken forsvinner.

Selv hadde de vent seg til alle de stygge kommentarene. Men en dag var begeret fullt for pappa Bjørn Gunnar Andersen.

– Jeg måtte snakke med gutta om dette. De sa de ikke brydde seg om kommentarene, men vi ble enige om at vi skulle lage en video sammen hvor vi tar opp problemet med nettmobbing. På den måten kunne vi starte en diskusjon og ansvarliggjøre folk, sier pappa.

Oppgjøret med netthetserne forandret alt.

Ungdommer fra hele landet tok kontakt og fortalte at de kjente seg igjen. Etter at Simen og Daniel var gjester på God Morgen Norge, sto knapt telefonen til pappa Bjørn Gunnar Andersen stille.

HEDRET: Brødrene med blomster og innrammet bevis på at de hedres med Bamble kommunes barne- og ungdomspris for 2016 
HEDRET: Brødrene med blomster og innrammet bevis på at de hedres med Bamble kommunes barne- og ungdomspris for 2016  Foto: Privat

Skryt fra ordføreren

Også ordføreren i Bamble fikk med seg guttenes oppgjør med nettmobbingen.

– Det som er spesielt med disse to guttene, er at de har et omfattende handicap. Likevel lager de videoer på en vittig og helt spesiell måte, som gjør at de tar brodden av det som gjør at man tror disse to guttene sliter, sier ordfører Hallgeir Kjeldal (Ap).

Før jul ble brødrene hedret med Bamble kommunes barne- og ungdomspris for 2016.

– De er ikke gamle karene, men likevel har de klart å sette ord på nettmobbing og bevisstgjort andre. Vi er veldig stolte av å ha sånne ungdommer i kommunen, sier ordføreren.

Stolte prisvinnere

For Simen og Daniel er det stor å vinne prisen.

– Det er skikkelig gøy, og veldig spesielt, sier Simen.

Brødrene er glad de sto fram og snakket om netthetsen.

– Det har hatt en veldig bra effekt. Jeg tror det har hjulpet mange andre også. Noen skriver at hverdagen blir bedre ved at vi legger ut videoer, forteller Simen.

Bjørn Gunnar er glad de lagde mobbevideoen, til tross for at det er et vanskelig tema.

– Det er viktig for andre å se at det gir uttelling i lengden at vi sto imot mobberne. De får en del stygge kommentarer fremdeles, men nå er det mange som tar affære i kommentarfeltet. Det har blitt en positiv spiral, sier Bjørn Gunnar Andersen.

Får fine meldinger

I vår hadde guttene ca 3000 abonnenter på YouTube-kanalen. Nå er det nesten 14.000 stykker som følger Daniel og Simen.

Det syns de er skikkelig gøy!

– Vi får faktisk mye tilbakemeldinger. De skriver hyggelige ting som «Bra video!», og at de syns vi er kule. Noen skriver at vi er verdens beste youtubere. Da blir jeg veldig glad inni meg, sier Simen.

– Ja, det er veldig hyggelig å høre, sier Daniel.

Første nyttårsdag la guttene ut en video hvor de ønsker det nye året velkommen. Her blir fansen invitert til å komme med ønsker om hva de vil se mer av.

– I det neste året har vi lyst til å gjøre mer av det fansen har lyst til å se, forklarer Simen.

– De fleste vil ha flere spillvideoer, sier Daniel.

Og det skal de få, lover brødrene.

Og kanskje blir det flere TV-prosjekter i året som kommer. Et produksjonsselskap har planer om en dokumentar, og familien er i samtaler med NRK om en reportasje.