UTVIST: Et spesialfly hentet de utviste russiske diplomatene på Dulles internasjonale flyplass.
UTVIST: Et spesialfly hentet de utviste russiske diplomatene på Dulles internasjonale flyplass. Foto: PAUL J. RICHARDS /NTB scanpix

Her forlater de utviste russiske diplomatene USA etter hackeranklagene

Flere av de utviste skal ha jobbet som spioner under dekke av å være diplomater.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke utviste USAs president Barack Obama 35 russiske diplomater etter dataangrepene i forkant av det amerikanske valget.

Ifølge amerikansk UD hadde tjenestemennene «opptrådt på en måte som er uforenlig med deres diplomatiske eller konsulære status».

Det demokratiske partiet ble utsatt for omfattende datainnbrudd under valgkampen, og store mengder dokumenter ble lekket til Wikileaks og publisert der.

FBI, CIA og andre etterforskningsorganer har konkludert med at Kreml sto bak dataangrepene.

Hentet i spesialfly

Hans Christian Pretorius, leder for Cybersikkerhetsavdeling i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, sa i desember til TV 2 at cyberangrepet var bekymringsfullt.

– Det som er nytt, er at aktørene alltid har skjult hva det er de har fått tak i, sa Pretorius og siktet til at plattformer som Wikileaks ble brukt til å spre opplysningene som de russiske hackerne tok.

Ifølge Det hvite hus var det de russiske etterretningstjenestene GRU og FSB som sto bak cyberangrepene, som etter alt å dømme ble styrt fra høyeste hold i den russiske regjeringen. Blant metodene som skal ha blitt brukt, var såkalt nettfisking. Ved å trykke på lenken i eposter som oppfordret til bytte av passord, fikk de russiske hackerne tilgang til epostene som senere ble lekket på Wikileaks.

Russisk TV viste mandag bilder fra Vnukovo-flyplassen utenfor Moskva, der spesialflyet med de utviste diplomatene landet.
Russisk TV viste mandag bilder fra Vnukovo-flyplassen utenfor Moskva, der spesialflyet med de utviste diplomatene landet. Foto: Rossija 1 / NTB scanpix

Flyet med de 35 russiske diplomatene som er utvist fra USA, landet natt til mandag norsk tid i Moskva, ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass. Fire av diplomatene skal ifølge amerikanske myndigheter vært offiserer i den militære etterretningsorganisasjonen GRU.

De utviste diplomatene tok av fra Dulles internasjonale flyplass ved den amerikanske hovedstaden. Blant de 96 passasjerene om bord på spesialflyet, som kom ens ærend fra Russland for å hente dem, var også diplomatenes familiemedlemmer.

Omfattende angrep

Utvisningen er en del av sanksjonene president Barack Obama har satt i verk på tampen av sin embetsperiode. Så langt er det ikke offentliggjort noen beviser, og russerne nekter å ha stått bak hackingen.

I en analyserapport fra det amerikanske sikkerhets-departementet og FBI beskrives det i detalj hvordan cyberangrepet «Grizzly Steppe» skal ha skjedd. I dokumentet beskrives både verktøyene og infrastrukturen russerne brukte for å bryte seg inn i og utnytte datasystemer knyttet til det amerikanske valget og til en rekke offentlige og private enheter i USA.

Både offentlige kontorer, infrastrukturforetak, tenketanker, universiteter, politiske organisasjoner og firmaer ble utsatt for cyberangrep. Over 1000 skreddersydde angrep skal ha blitt rettet mot mottakere i det amerikanske regjeringsapparatet sommeren 2015.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov har anbefalt at Russland gjengjelder ved å utvise 35 amerikanske diplomater, men president Vladimir Putin sier han ikke kommer til å utvide noen.

– Vi forbeholder oss retten til gjengjeldelsestiltak. Vi planlegger våre neste steg i å reparere russisk-amerikanske relasjoner basert på politikken til administrasjonen til Donald Trump, sa Putin fredag. (TV 2/NTB)