NEDGANG: Antallet drukninger har gått ned i løpet av de siste årene. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .
NEDGANG: Antallet drukninger har gått ned i løpet av de siste årene. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .

Færre druknet i fjor

I 2016 omkom 91 personer som følge av drukning. Det er 12 færre enn året før, viser tall fra Norsk Folkehjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gjennomsnittet for de 29 årene Norsk Folkehjelp har ført drukningsstatistikk, er 121 drukninger i året. Selv om tallene viser en jevn nedgang, er det enkelte ting som ikke forandrer seg.

Over halvparten av dem som druknet i fjor var nemlig godt voksne menn, og hele 49 prosent av drukningsulykkene skjedde ved fall fra land, mens bare 17 prosent skjedde i forbindelse med fritidsbåt.

– Selv om vi selvfølgelig gjerne skulle hatt enda færre ulykker, er dette gledelige tall. Det er vanskelig å peke på én spesiell grunn til at tallene går nedover, men over tid skyldes det nok at bevisstheten rundt sikkerhet øker i samfunnet generelt. Dette gjenspeiles i slike statistikker, sier Jon Halvorsen, enhetsleder for redningstjeneste og førstehjelp i Norsk Folkehjelp.

Fylkesstatistikken viser at Rogaland og Møre og Romsdal begge ble rammet av elleve drukningsulykker i 2016. Hordaland hadde ni drukningsulykker og Nordland åtte. På Svalbard var det ingen drukningsulykker.

I desember omkom fire personer av drukning her i landet, disse ulykkene skjedde i Østfold, Hordaland, Møre og Romsdal og Nordland. (©NTB)